Debat

Ældre Sagen: Ophæv aldersgrænsen for dagpengeret

DEBAT: Når ældre rammer folkepensionsalderen, mister de retten til dagpenge og medlemskabet af a-kassen. I stedet bliver de tilbudt et urimeligt seniormedlemsskab, skriver Ældre Sagens vicedirektør.

Mange medlemmer i pensionsalderen har lyst og energi til at fortsætte på arbejdsmarkedet. For dem er alderen et tal på fødselsattesten, skriver Ældre Sagens vicedirektør.
Mange medlemmer i pensionsalderen har lyst og energi til at fortsætte på arbejdsmarkedet. For dem er alderen et tal på fødselsattesten, skriver Ældre Sagens vicedirektør.Foto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Michael Teit Nielsen
Vicedirektør, Ældre Sagen

Det giver ingen mening, at alle ikke har mulighed for at opnå dagpengeret som medlem af en a-kasse.

Dagpengesystemet giver mulighed for at forsikre sig mod arbejdsløshed. Dagpengeretten opfattes som en integreret del af arbejdsmarkedspolitikken. Derfor bør den naturligvis omfatte alle, der er aktive på arbejdsmarkedet.

Men her er lovgivningen sakket voldsomt bagud i forhold til virkeligheden.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Andelen af 67-årige, der stadig arbejder, er fordoblet på 15 år. Det konkluderede en undersøgelse, som Vive – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd – lavede allerede i februar måned.

En helt ny analyse fra Danmarks Statistik viser det samme: De 65-årige, der har fået hævet pensionsalderen, arbejder i stort omfang videre.

Noget helt grundlæggende er at få reglerne for dagpenge ført ajour med ambitionen om, at vi skal blive på arbejdsmarkedet, så længe vi kan og vil.

Michael Teit Nielsen
Vicedirektør, Ældre Sagen

Men hvis du – sådan som samfundet ønsker – arbejder videre, efter at du har nået folkepensionsalderen, mister du din dagpengeret og medlemskab af a-kassen. I stedet vil du blive tilbudt et såkaldt seniormedlemsskab.

Ældre stortrives på arbejdsmarkedet
Det betyder, at du som folkepensionist kan blive budt på en kop kaffe og måske en vaniljekrans.

I kan måske snakke om, hvor hårdt det er at blive ramt af arbejdsløshed og skulle finde et nyt job som senior. Og du kan få hjælp til jobsøgning. Men dagpengekassen er hermetisk smækket i.

Det er helt urimeligt. Det er forskelsbehandling. Og det er helt absurd.

Ældre Sagen oplever mange medlemmer i pensionsalderen, der er fulde af lyst og energi til at fortsætte på arbejdsmarkedet.

Tanken om at gå på pension har end ikke strejfet dem. For dem er alderen blot et tal på fødselsattesten. De stortrives på arbejdsmarkedet.

Læs også

Mål ikke arbejdsevnen ud fra fødselsdatoen
Hvis de skulle være så uheldige at miste deres arbejde, har de brug for dagpenge i en periode.

Vi ved endda, at det er sværere for seniorer at få fodfæste på arbejdsmarkedet igen, når de mister deres arbejde.

Politikere og arbejdsgivere skriger på arbejdskraft i. Seniorer, der bliver på arbejdsmarkedet efter den officielle pensionsalder, bidrager i stort omfang til samfundsøkonomien de kommende år.

Derfor er det på høje tid, at der bliver sendt et klart signal om, at man ikke kan måle en persons arbejdsevne og kompetencer ud fra en fødselsdato.

Der er mange problemstillinger at tage fat på i den forbindelse. Men noget helt grundlæggende er at få reglerne for dagpenge ført ajour med ambitionen om, at vi skal blive på arbejdsmarkedet, så længe vi kan og vil.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Teit Nielsen

Vicedirektør, Ældre Sagen, ekstern lektor, Økonomisk Institut, Københavns Universitet
ph.D. i økonomi (Københavns Uni. 1989)

0:000:00