Akademikerne: Nyt seniorpartnerskab skal aflive aldersdiskrimination på arbejdsmarkedet
Vi har brug for en kulturændring, der sikrer et mere aldersintegreret arbejdsmarked for de seniorer, der kan og vil arbejde længere, skriver Lisbeth Lintz.
Lisbeth Lintz Christensen
Formand, AkademikerneDer er behov for, at vi lader os inspirere af de virksomheder, som investerer målrettet i ældre medarbejdere. For de ved, at fastholdelse af seniorer er helt afgørende for at sikre nok kvalificeret arbejdskraft og booste udviklingen i virksomheden.
Vi har brug for nye redskaber, der skaber en kulturændring. Effektive redskaber, som sikrer et mere aldersintegreret arbejdsmarked, for alle de seniorer, der kan og vil arbejde længere. Alt for mange af vores medlemmer oplever nemlig bøvl og barrierer for at kunne bidrage i de sidste år af deres arbejdsliv.
Seniorer er dybt kvalificerede, engagerede og ikke mindst erfarne – men mange oplever alligevel, at de kan have svært ved enten at skifte job som senior eller at finde en gangbar model for, at de kan blive længere på deres arbejdsplads.
De bliver mange steder mødt af en tilgang om, at enten er man fuldtid i jobbet, eller også er man irrelevant for arbejdspladsen. Eller at deres arbejdsområder udvikler sig på en måde, så der begynder at blive behov for en opdatering af kompetencer for at kunne løse de opgaver, som nu skal varetages.
Alt for mange af vores medlemmer oplever nemlig bøvl og barrierer for at kunne bidrage i de sidste år af deres arbejdsliv
Lisbeth Lintz
Formand, Akademikerne
Flere vil blive længere
Tal fra Seniortænketanken viser, at hvis vi sikrer et opgør med aldersdiskrimination på arbejdsmarkedet, og vi lykkedes med at få forbedret attraktiviteten for arbejdende seniorer, så kan vi hente et arbejdsudbud på helt op mod 50.000 seniorer.
Målet med at sikre flere seniorer på arbejdsmarkedet handler både om at imødekomme den akutte arbejdskraftsmangel og få et større arbejdsudbud i Danmark på lang sigt. Men for Akademikerne handler det selvsagt lige så meget om at sikre gode rammer og vilkår for de seniorer, der gerne vil arbejde længere.
Mange af vores medlemmer vil gerne blive længere på arbejdsmarkedet. For dem er arbejdet en stærk identitetsmarkør. Arbejdet giver livet ekstra fylde og mening, men samtidig er det også vigtigt, at arbejdstrykket ikke bliver så voldsomt, at der i de sidste arbejdsår dårligt er plads til andet.
Der er utvivlsomt et stort potentiale i, at få flere seniorer til at ville være på arbejdsmarkedet. Med regeringens initiativ til at fjerne modregningen i pension er der taget et vigtigt skridt i den rigtige retning, hvad angår nogle af de væsentligste økonomiske barrierer.
Et godt første skridt vil være, at regeringen hurtigst muligt igangsætter et seniorpartnerskab sammen med arbejdsmarkedets parter
Lisbeth Lintz
Formand, Akademikerne
Og vi ser i denne forbindelse også frem til anbefalingerne fra Pensionskommissionen i forhold til at lette kompleksiteten i pensionssystemerne. Begge dele er vigtige tiltag, men det er langt fra nok. For det er på arbejdspladserne, at den egentlige kulturændring skal ske.
Analyser på området viser, at der er brug for at få nedbrudt flere andre typer af barrierer. Disse handler om, at seniorer i stort omfang efterspørger eksempelvis mere frihed og fritid, mere strategisk kompetenceudvikling, der sikrer tryghed ved nye jobfunktioner samt bedre mulighed for at gå ned i ’charge’, det vil sige for eksempel at gå fra ledelse til specialistfunktion.
Seniorpartnerskab
I Akademikerne har vi mange bud på, hvordan vi kan komme videre med at håndtere udfordringerne. Et godt første skridt vil være, at regeringen hurtigst muligt igangsætter et seniorpartnerskab sammen med arbejdsmarkedets parter, så vi kan få en langsigtet plan for at komme problematikkerne til livs.
Nogle af de temaer, som et seniorpartnerskab bør tage fat i, er, hvordan vi konkret udbygger attraktiviteten ved at blive længe på arbejdsmarkedet. Nogle af de arbejdsspørgsmål, som partnerskabet kan drøfte, er:
- Hvilke rammer og vilkår, der kræver et større fokus på fleksibilitet for at fastholde og tilbagetrække seniorer til arbejdsmarkedet?
- Er der brug for flere økonomiske incitamenter hos enten arbejdstager eller arbejdsgiver?
- Er der konkrete værktøjer for eksempel fra udlandet, tiden er inde til at kigge på?
Det er vigtigt, at et sådant seniorpartnerskab bliver inspireret af de virksomheder, som er længst med en aktiv seniorpolitik og konkrete ordninger.
Men vi skal også være bevidste om, at mange mindre virksomheder har færre ressourcer at give af – så derfor bliver det også en pointe i selv at få kigget på, hvordan man sikrer at få dem med i anvendelsen af senior-arbejdskraft.
Lad os komme i gang med den vigtige opgave.