Kronik

Benedikte Kiær: Velfærdsløfter til de ældre klinger hult i sundhedsreformens fravær

Kommunal- og regionsvalget drukner i tillokkende og besnærende valgløfter om særligt bedre ældrepleje. Men det klinger hult, for der mangler både hænder og en reform af det nære sundhedsvæsen, skriver Helsingør-borgmester, regionsrådskandidat og tidligere socialminister Benedikte Kiær (K).

Der er i den grad brug for en reform af det nære sundhedsvæsen, hvor det bliver mere tydeligt, hvem der har opgaverne, og hvor kommunerne får penge til at løse de nye opgaver, skriver Benedikte Kiær (K).
Der er i den grad brug for en reform af det nære sundhedsvæsen, hvor det bliver mere tydeligt, hvem der har opgaverne, og hvor kommunerne får penge til at løse de nye opgaver, skriver Benedikte Kiær (K).Foto: /ritzau/Jens Dresling
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kommunalvalget buldrer derudaf – og vi oplever, hvordan der til højre og venstre bliver lovet mere og mere velfærd. Også landspolitikerne blander sig i kapløbet.

Nu er minimumsnormeringer i daginstitutionerne ikke nok – der skal mere til. Klasseloft skal indføres i alle landets skoler. Og på ældreområdet taler man nu også minimumsnormeringer.

Politikerne lover på livet løs, men de gyldne løfter har trænge kår. Særligt de mange løfter på ældreområdet klinger hult. For der mangler både hænder og en reform af det nære sundhedsvæsen.

Tillokkende løfter klinger hult

Hovedproblemet med de mange løfter er, at de ofte får det til at se ud som om, at man kan løse alle problemer i ældreplejen ved at bruge flere penge.Det er klart, at økonomi er vigtig, når det handler om ældrepleje. Derfor er det også et af de områder, som byrådet i min egen kommune hvert eneste år har prioriteret og tilført flere penge, når budgetterne for de efterfølgende år bliver lagt.

Hvad hjælper det at love mere rengøring til de ældre, når det i forvejen er svært nok for kommunerne overhovedet at ansætte hænder til den rengøring og hjemmepleje, der bliver leveret i dag?

Benedikte Kiær (K)

Problemet med det evige fokus på økonomi er dog, at det hurtigt kommer til at skygge for en af de allerstørste udfordringer inden for ældreplejen. Nemlig manglen på arbejdskraft og dermed problemer med at rekruttere medarbejdere til at løfte de mange opgaver i ældreplejen. En udfordring, der er stor nu – og som kun bliver større for hvert år der går.

Det er som om, at både partier og lobbyorganisationer i deres iver for at presse på for flere tilbud glemmer, at der også skal være hænder nok til at løfte de mange nye opgaver. Og jeg forbløffes over den store mangel på indsigt i virkeligheden, når løfterne bliver givet.

Lad mig fremhæve et eksempel fra september, hvor Ældre Sagen kom med deres forslag om at få minimumsstandarder for rengøring på finansloven. Det lyder jo umiddelbart besnærende og tillokkende, men hvad hjælper det at love mere rengøring til de ældre, når det i forvejen er svært nok for kommunerne overhovedet at ansætte hænder til den rengøring og hjemmepleje, der bliver leveret i dag?

Uholdbart at snuppe ansatte fra hinanden

Den anden kæmpe store udfordring for ældreplejen handler om sundhedsvæsnet og samarbejdet med hospitalerne. I kommunerne mærker vi hver eneste dag, hvordan opgaver, uden det er planlagt, glider fra hospitalerne og i retning af kommunerne. Desværre uden, at der følge penge med til at løse de opgaver, der før lå på hospitalet.

Det er åbenlyst, at vi i dag har mange opgaver i vores ældrepleje, som for få år siden lå på hospitalerne. Og det tager til – særligt efter corona. Vi oplever også, at borgerne hurtigere og hurtigere bliver udskrevet fra hospitalerne. Det kan godt være, at de har fået deres behandling, men de er ikke klar til at kunne klare sig selv og har behov for pleje, omsorg og efterbehandling.

Med de ambitioner der er for de nye supersygehuse om kortere indlæggelsestid, så er det uden tvivl noget, vi må forvente bliver en større udfordring i fremtiden. Særligt når det nu er indført, at hospitalerne har 72 timers behandlingsansvar efter udskrivning, ligesom at hospitalerne fremover skal kunne udføre deres behandling i borgernes eget hjem. Det vil betyde, at kommunerne får endnu flere og nye pleje- og sundhedsopgaver.

Læs også

Men det bliver svært, når vi både mangler penge og personale. Vi knokler med at finde personale og snupper dem fra hinanden, og pengene til denne opgaveglidning må vi finde ved at nedprioritere andre velfærdsområder i kommunen. Det er bare ikke holdbart.

Derfor er der i den grad brug for en reform af det nære sundhedsvæsen, hvor det bliver mere tydeligt, hvem der har opgaverne, og hvor kommunerne får penge til at løse de nye opgaver. Vi er i Helsingør Kommune selv i gang med at gøre os klar til fremtiden. Helt konkret er vi i gang med at bygge et supersundhedshus, der sætter helt nye standarder for det nære sundhedsvæsen og for, hvordan kommuner, region og private sundhedsaktører kan arbejde sammen til borgernes bedste.

Regeringens nærhospitaler skræmmer

Derfor er det helt naturligt, at regeringen har kigget mod os og gerne vil døbe vores supersundhedshus om til deres nærhospital. Vi vil gerne være rollemodel, men vi håber så, at regeringen til gengæld vil gøre noget reelt for det nære sundhedsvæsen fremfor at bilde borgerne ind, at de får nærhospitaler i gammeldags forstand.

Jeg frygter, at regeringen – og for den sags skyld Folketinget – har hospitalsbrillerne på, når de skal i gang med en reform af det nære sundhedsvæsen.

Benedikte Kiær (K)

Jeg frygter, at regeringen – og for den sags skyld Folketinget – har hospitalsbrillerne på, når de skal i gang med en reform af det nære sundhedsvæsen. Sporene fra regeringens forslag om nærhospitalerne skræmmer. For alene navnet antyder, at man ønsker at hospitalisere det nære sundhedsvæsen.

Dermed risikerer man at skuffe folk, ved at antyde, at de kan forvente et hospitalstilbud. Det svare jo til, at sætte et skilt op ved den lokale købmand, hvor man kalder det et hypermarked. Lige meget hvor velasorteret en butik det end måtte være, så vil kunderne nok blive noget skuffet, når de træder ind i den lille købmandsbutik.

Lad os i stedet få en reform af det nære sundhedsvæsen, hvor fokus er på samarbejdet mellem hospitaler og kommunerne – og hvor kommunerne bliver ordentligt klædt på til at tage imod borgerne, der bliver udskrevet hurtigere og hurtigere.

Ikke mindst skal pengene følge med, ligesom vi sammen skal løse den store udfordring med at få medarbejdere og få de unge til at vælge en uddannelse inden for ældreplejen. Og så lovpris de sundhedshuse, der skyder op, i stedet for at give borgerne nogle andre forventninger. Det vil helt sikkert gavne ældreplejen langt mere end gyldne tomme velfærdsløfter.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Benedikte Kiær

Borgmester (K), Helsingør Kommune, regionsrådsmedlem (K), Region Hovedstaden
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2001)

0:000:00