Digitalt vaccinepas vækker bekymring: ”Rigtig mange ældre er ikke digitale”

REAKTIONER: Regeringens planer om et digitalt vaccinepas udløser blandede reaktioner blandt centrale aktører på ældreområdet. Ældre Sagen frygter skævvridning, hvis ikke der kommer et analogt alternativ, og FOA rejser et etisk spørgsmål.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Birk Sebastian Kotkas

Rigtig mange ældre er ikke digitale, så der skal findes en løsning, så man kan få det tilsendt, gå op på Borgerservice eller på anden måde få det udleveret, når man bliver vaccineret. De er nødt til at finde en analog løsning.

Katrine Lester
Direktør i Danske Seniorer

Vi skal være opmærksomme på, om passet for eksempel kan blive brugt til afgrænse folk fra retten til at have et job, købe mad, få børnene passet

Torben Hollmann
FOA

Det er grundlæggende en god idé, at det offentlige vil have udviklet et digitalt vaccinepas, så samfundet hurtigere kan genåbnes. Men der skal findes et analogt alternativ, før det bliver taget i brug.

Sådan lyder opfordringen fra Ældre Sagen og Danske Seniorer, der frygter, at særligt mange ældre borgere i praksis vil blive udelukket fra dele af samfundet, hvis det såkaldte coronapas alene bliver digitalt.

”Vi kan under ingen omstændigheder støtte et vaccinepas, hvis man ikke finder en løsning for dem, der ikke er digitale,” siger seniorkonsulent i Ældre Sagen Rikke Hamfeldt, efter regeringens udmelding om, at der arbejdes på et dansk vaccinepas.

0:000:00