Debat

Fagforeninger: Det er uværdigt og dyrt, at vi ikke hjælper ældre med tandpleje og ernæring

Underernæring og dårlig mundhygiejne er et stort og underprioriteret problem, der hvert år koster os milliarder af kroner. Men problemerne kan forebygges uden unødigt bureaukrati gennem helhedsorienteret pleje, skriver Elisabeth Gregersen og Ghita Parry.

Forebyggende indsatser i hverdagen kan reducere behovet for indlæggelser på grund af underernæring og store og dyre tandbehandlinger, skriver Elisabeth Gregersen og Ghita Parry.<br>
Forebyggende indsatser i hverdagen kan reducere behovet for indlæggelser på grund af underernæring og store og dyre tandbehandlinger, skriver Elisabeth Gregersen og Ghita Parry.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Elisabeth Gregersen
Ghita Parry
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

For et par uger siden mødtes mange interessenter til KL’s ældrekonference for at dele perspektiver, fagligheder og ideer til løsninger på, hvordan vi sikrer, at alle ældre i Danmark skal have en værdig alderdom. Et af redskaberne er mere forebyggelse. Vi har simpelthen ikke råd til andet.

En oplagt vej er at sætte større fokus på mad og måltider til ældre mennesker, som ikke kan mestre madlavningen og måltiderne selv.

Mange af os tager det for givet, at vi får den mad, vi har brug for, og ikke mindst at vi har sunde tænder, der kan tygge vores mad. Men sådan forholder det sig langt fra altid.

Mange ældre er underernærede eller i risiko for underernæring. Underernæring er et stor og underprioriteret problem

Elisabeth Gergersen og Ghita Parry
Hhv. formand, Danske Tandplejere, og formand, Kost- og Ernæringsforbundet

Rundt omkring i danske hjem og på danske plejecentre sidder der i dag alt for mange ældre borgere, som ikke får den rette hjælp og pleje til at sikre et sundt og funktionsdygtigt tandsæt, ligesom mange ældre borgere heller ikke har adgang til den rette vejledning til denne rette kost.

For de ældre, som tager medicin, kan der opstå problemer med mundtørhed og mangel på spyt, som betyder, at de har svært ved at indtage den mad, de har brug for – eller måske slet ikke har mulighed for at få måltider med den rette ernæring eller konsistens.

Et stort og underprioriteret problem
Mange ældre er underernærede eller i risiko for underernæring. Underernæring er et stor og underprioriteret problem.

Et dansk studie viser eksempelvis, at 60 procent af medicinske patienter over 65 år var i ernæringsrisiko.

Flere undersøgelser viser en høj forekomst af ernæringsrisiko blandt beboere på plejehjem. En norsk rapport viser, at underernæring hvert år koster det norske samfund 22 milliarder kroner i tab af livskvalitet og for tidlig død.

Der er ingen grund til at tro, at det står bedre til i Danmark.

Læs også

Undersøgelser viser desuden, at cirka ti procent af alle indlæggelser for lungebetændelser blandt ældre, der bor på plejehjem, skyldes dårlig mundhygiejne, ligesom vi ved, at ældre har øget risiko for at udvikle paradontitis og følgesygdomme heraf, når det halter med mundplejen.

Og vi ved også, at både underernæring og dårlig mund- og tandhygiejne kan forebygges – og det er en vigtig pointe, der for ofte bliver glemt.

Derfor er det besynderligt, at vi ikke ser det uværdige i, at vi ikke kan tilbyde alle vores ældre noget så basalt som en ren og sund mund og ernæringsrigtig mad.

For det er ikke værdigt, når man ikke kan få børstet tænder, hvis man lugter ud af munden, eller hvis man ikke kan tygge sin mad, fordi man har ondt i tænderne eller munden.

Det er besynderligt, at vi ikke ser det uværdige i, at vi ikke kan tilbyde alle vores ældre noget så basalt som en ren og sund mund og ernæringsrigtig mad

Elisabeth Gergersen og Ghita Parry
Hhv. formand, Danske Tandplejere, og formand, Kost- og Ernæringsforbundet

Problemer med underernæring og tand- og mundsundhed er udover et spørgsmål om værdighed også et spørgsmål om livskvalitet og sundhed.

Forebyggelse hjælper
Men det er noget, vi kan forebygge, hvis vi bliver bedre til at tænke forebyggende indsatser ind i vores ældrepleje.

Indsatser i hverdagen, tæt på den ældre, er ikke kun bedre for den enkelte ældre, men er også bedre sundhedsmæssigt og økonomisk, fordi det er med til at reducere behovet for indlæggelser på grund af underernæring eller store og dyre tandbehandlinger på grund af manglende løbende tandbehandling/tandpleje.

Et projekt med tandplejere og plejepersonale i tre danske kommuner har eksempelvis demonstreret, at daglig og korrekt tandbørstning er en nem og billig form for forebyggelse.

I alle tre kommuner, hvor tandplejerne vejledte og sidemandsoplærte plejepersonalet, var der efter fire uger tydelige forbedringer i de ældres tandsundhed – og det med en indsats, som ikke skabte ekstra eller unødigt bureaukrati.

I Aarhus Kommune har man indført et vejekort, så man på tværs af faggrupper kan holde øje med ældres vægttab og indrette måltiderne efter dem.

Erfaringer fra projekter som disse giver kommunerne gode forudsætninger for at tilbyde helhedsorienteret pleje og for at styrke det tværfaglige samarbejde for nogle af de faggrupper, som er tættest på de ældre i hverdagen.

Derfor vil tiltag, hvor man eksempelvis knytter kostvejledning ved en professionsbachelor i sundhed og ernæring og tandplejere til hjemmeplejen og kommunens plejecentre, sikre det nødvendige fokus på ernæring og tandsundhed.

Og det vil være et vigtigt skridt på vejen mod en værdig alderdom med bedre sundhed blandt ældre, at kommunerne får øjnene op for, at man med relativt få ressourcer, kan forbedre de ældres livskvalitet og sundhed.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Elisabeth Gregersen

Formand, Danske Tandplejere
tandplejer (1979), bachelor i Sundhedspædagogik (2010), master i Professionel Kommunikation (Roskilde Uni. 2013)

Ghita Parry

Formand, Kost og Ernæringsforbundet
økonoma

0:000:00