Debat

Faglige Seniorer: Pensionsreguleringen er kaotisk og uforståelig

Derfor har vi brug for et nyt system, hvor pensionerne følger den aktuelle lønudvikling, så det ikke er kaos og politiske kompromiser, der karakteriserer reguleringen af folkepensionen, skriver Mette Kindberg og Palle Smed.

Pensionsreguleringen er uigennemskuelig og trænger til en forenkling, skriver Mette Kindberg og Palle Smed. 
Pensionsreguleringen er uigennemskuelig og trænger til en forenkling, skriver Mette Kindberg og Palle Smed. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Mette Kindberg
Palle Smed
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der er næppe en folkepensionist i dette land, som er klar over, hvordan deres pension egentlig bliver reguleret. Og der er næppe heller mange folketingsmedlemmer, der har et overblik over det kludetæppe af aftaler, regler og love, der spiller ind, når reguleringen af pensionen til over en million danskere, skal fastlægges.

Hvert år modtager danske folkepensionister deres pensionsberegning for det kommende år fra Udbetaling Danmark. Denne beregning fortæller, om pensionisten har fået bevilget pensionstillæg, varmecheck, helbredstillæg og ældrecheck.

Beregningerne sker på baggrund af pensionisternes forskudsopgørelse, da pensionsydelserne er indtægtsreguleret på forskellige måder. Pensionisterne får dog ikke oplyst, hvordan deres pension årligt reguleres, hverken hvad angår satserne for de enkelte pensionsydelser eller fradragsbeløbene ved opgørelse af deres indtægtsgrundlag.

Det skyldes, at reguleringen er baseret på et kaotisk system af bestemmelser i forskellige lovgivninger, som er blevet mere og mere uforklarlige over tid.

Det er på høje tid, at vi anerkender behovet for et mere gennemsigtigt og enkelt system

Mette Kindberg og Palle Smed
Hhv. formand og direktør, Faglige Seniorer

Det rene nonsens

Systemet har sine rødder i en lang række politiske aftaler, der skaber et komplekst og kaotisk landskab, hvor de enkelte dele nok kunne forsvares, da de blev gennemført, men hvor helheden er endt i det rene nonsens.

Det er naturligvis en hård påstand, men følg med her. Hvis du kan:

  1. Grundbeløbet reguleres ifølge lov om socialpension med 2,0 plus tilpasningsprocenten og derefter reduceres med 0,75 procent som følge af en skatteaftale fra 2012. Det resulterer i en årsregulering i 2023 for grundbeløbet på 2,25 procent.
  2. Pensionstillægget reguleres med 2,0 jf. lov om sociale pensioner plus tilpasningsprocenten på 1,0, samt et kompensationsbeløb for dem med fuld folkepension, hvilket resulterer i en samlet regulering på 3,65 procent for pensionstillægget.
  3. Samlet set bliver reguleringen af grundbeløbet og pensionstillægget 3,0 procent.
  4. Fradragsbeløbene for den opgjorte indtægt reguleres også med 2,0 tillagt tilpasningsprocenten på 1,0.
  5. Dog udfases en midlertidig forhøjelse af fradragsbeløbene fra 2020 frem mod 2030, hvilket betyder, at en stor del af pensionisterne vil opleve en mindre regulering frem mod 2033, hvis de har pensionsindtægter og andre indkomster.
  6. Nogle ydelser følger satsreguleringsprocenten på 2,0, mens andre, såsom førtidspension, seniorpension og tidlig pension, kun reguleres med 1,7 procent.

Reform vil styrke tilliden

Derfor er der grund til at få luget ud i bestemmelserne og bane vejen til et nyt system, hvor den årlige regulering følger den aktuelle udvikling i lønningerne og hvor den enkelte kan overskue og forstå reguleringen.

Sådan at det også kan komme med i det opklarende brev fra Udbetaling Danmark til landets pensionister.

Det er på høje tid, at vi anerkender behovet for et mere gennemsigtigt og enkelt system, der sikrer en retfærdig regulering af pensioner.

En reform af pensionsreguleringen vil ikke kun gavne pensionisterne, men også styrke tilliden til vores velfærdssystem og skabe et mere robust og bæredygtigt fundament for fremtidens pensioner.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Kindberg

Landsformand, Faglige Seniorer (2022-)
Laborant (Frederikshavn 1975), merkonom (Aalborg Handelsskole 1986)

Palle Smed

Direktør, Faglige Seniorer

0:000:00