De fleste kommuner glemmer at nævne, at ældre kan vælge privat hjemmehjælp

FRIT VALG: 80 kommuner nævner ikke i deres værdighedspolitik, at de ældre selv kan vælge mellem private eller kommunale hjemmeplejetilbud. Venstre finder det bekymrende, at så få kommuner tager stilling til det frie valg.

Hjemmeplejen i Aarhus Kommune.
Hjemmeplejen i Aarhus Kommune.Foto: Flemming Krogh/Ritzau Scanpi
Jeppe Sahlholdt

Kun 18 af landets 98 kommuner nævner, at man som ældre selv kan vælge, hvem der skal stå for hjemmeplejen.

Det viser en gennemgang foretaget af Dansk Industri af kommunernes værdighedspolitikker, som et bredt flertal i Folketinget indførte i 2016.

"Det frie valg blandt de ældre er under pres. Det handler om retten til selv at vælge, hvem der skal komme i dit hjem, så det bekymrer os, at så få kommuner informerer om det i værdighedspolitikkerne," siger branchedirektør for DI Service, Jakob Scharff.

Dokumentation

Det frie valg

  • Det frie valg i ældreplejen blev indført i 2003 af VK-regeringen og DF. Socialdemokratiet stemte også for.
  • Hensigten er at give ældre mere indflydelse på hjemmehjælpen ved at indføre frit valg af leverandør af hjemmepleje og at styrke kvaliteten af hjemmeplejen ved at indføre en adgang for konkurrerende privat virksomhed til at levere hjælpen.
  • Sigtet med loven var desuden at indskærpe kommunernes ansvar over for de borgere, der benytter sig af hjemmeplejen, og at styrke de ældres retssikkerhed ved aflysning.

Altinget logoÆldre
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget ældre kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00