Debat

Ældre Sagen og Forsikring & Pension: Refusionsregler spænder ben for attraktive pleje- og botilbud

De omfattende regler komplicerer refusionen af sundhedsydelser mellem kommunerne. Det står i vejen for kommunernes indsats for at sikre attraktive pleje- og botilbud til de ældre, skriver Bjarne Hastrup fra Ældre Sagen og Kent Damsgaard fra Forsikring & Pension.

De ældre går glip af attraktive pleje- og botilbud som følge af det nuværende refusionssystem. Der er ærgerligt for de ældre borgere og kvaliteten af velfærden, mener Bjarne Hastrup og Kent Damsgaard.<br>
De ældre går glip af attraktive pleje- og botilbud som følge af det nuværende refusionssystem. Der er ærgerligt for de ældre borgere og kvaliteten af velfærden, mener Bjarne Hastrup og Kent Damsgaard.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Bjarne Hastrup
Kent Damsgaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danmark går glip af attraktive pleje- og botilbud til ældre, fordi der ikke sker en refusion af sundhedsydelser mellem kommunerne. Det er dybt ærgerligt for borgerne og kvaliteten af velfærden.

De danske kommuner er underlagt et omfattende regelsæt for, hvem der skal betale hvad og hvornår, når borgere har brug for hjælp. I de fleste tilfælde er det den kommune, som borgeren bor i, der betaler for de ydelser, som borgeren modtager. I andre tilfælde får bopælskommunen refusion for udgifterne til borgerens ydelser fra den kommune, som borgeren tidligere boede i.

Desværre har hverken sundhedsminister Magnus Heunicke (S) eller social- og ældreminister Astrid Krag (S) hidtil været klar til at tage hånd om, at der er et tilsvarende alvorligt problem i forhold til beboere på plejehjem

Bjarne Hastrup og Kent Damsgaard
Direktører i Ældre Sagen og Forsikring & Pension

Refusionsreglerne skal løse de udfordringer, der er forbundet med, at udgiftstunge borgere flytter rundt mellem kommunerne, men regelsættet er desværre hullet. Eksempelvis kan kommuner ikke få refusion for udgifter til sundhedsydelser til beboere på specialiserede sociale tilbud eller til beboere på plejehjem, når beboerne er tilflyttet fra andre kommuner.

Det skaber nogle dybt uheldige incitamenter, hvor nogle kommuner undlader at etablere attraktive tilbud af frygt for, at kommunekassen sprænges. Den reaktion kan potentielt finde sted, fordi tilbuddene kan tiltrække for mange borgere fra andre kommuner, hvilket potentielt vil øge kommunens udgifter til sundhedsydelser. Det er dybt uheldigt, for det spænder ben for udviklingen af attraktive sociale tilbud og plejetilbud til vores ældre.

Ingen opbakning fra ministeren

Der er heldigvis kommet politisk fokus på problemet. Sundhedsministeren har fremsat et lovforslag, der skal tage hånd om den del af problemet, som vedrører specialiserede sociale tilbud.

Desværre har hverken sundhedsminister Magnus Heunicke (S) eller social- og ældreminister Astrid Krag (S) hidtil været klar til at tage hånd om, at der er et tilsvarende alvorligt problem i forhold til beboere på plejehjem.

Både Konservative og Radikale Venstre har fremsat ændringsforslag, som skal løse refusionsproblemet for plejeboliger og friplejehjem. Venstre er også gået ind i sagen med kritiske spørgsmål til ministeren.

Vi vil entydigt opfordre regeringen og Folketingets partier til at ændre refusionsreglerne, som for os at se er problematiske på flere måder

Bjarne Hastrup og Kent Damsgaard
Direktører i Ældre Sagen og Forsikring & Pension

Sundhedsministeren har meldt ud, at han ikke kan støtte forslagene, da ministerierne ikke mener, at refusionsproblemet er en barriere for etablering af friplejehjem.

Uhensigtsmæssige regler

Det er hverken Forsikring & Pension eller Ældre Sagen dog enige i. Vi vil entydigt opfordre regeringen og Folketingets partier til at ændre refusionsreglerne, som for os at se er problematiske på flere måder.

På den ene side kan borgerne gå glip af plejehjem, som ellers ville være blevet etableret. På den anden side har mange kommuner svært ved selv at løfte plejeboligudfordringen.

Danmark står overfor et enormt behov for flere plejeboliger på grund af det stigende antal ældre. Derfor er det uhensigtsmæssigt, at regler – som tilsyneladende godt kan fjernes for sociale tilbud – står i vejen for nyopførelser på plejeboligområdet.

Både Ældre Sagen og forsikrings- og pensionsbranchen er enige med Kommunernes Landsforening, når de i deres høringssvar skriver: "Der er samme behov for at understøtte en velfungerende organisering af tilbuddene for så vidt angår friplejehjem, plejeboliger og hjemmesygepleje som for sociale botilbud på det specialiserede socialområde".

Få nu lavet en samlet løsning på refusionsproblemet, tak.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Hastrup

Adm. direktør og medstifter, Ældre Sagen, forfatter
cand.polit. (Københavns Uni. 1972)

Kent Damsgaard

Adm. direktør, Forsikring & Pension
cand.oecon. (SDU 2002)

0:000:00