Kapacitetspres får regioner til at aflyse behandlinger og operationer

Den stigende coronasmitte får nu konsekvenser på landets sygehuse. Politikere presser på for fremrykning af tredje stik, men Sundhedsstyrelsen afviser. Lægeformand opfordrer til at suspendere behandlingsgarantien.

Mandag er der 438 indlagte patienter med Covid-19 på landets sygehuse.
Mandag er der 438 indlagte patienter med Covid-19 på landets sygehuse.Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Tredje Covid-bølge påvirker nu for alvor landets sygehuse.

Fredag meddelte Region Sjælland, at regionen går i beredskab for at håndtere et stigende antal Covid-19 patienter og et generelt højt antal patienter på akutafdelinger og medicinske afdelinger. 

I den anden ende af landet sendte Region Syddanmark fredag en pressemeddelelse ud om, at regionen på grund af kapacitetspres vil begynde at udskyde planlagte behandlinger og udredning.

Også i Region Nordjylland aflyser man aktivitet som følge af øget pres på intensivafsnit og sengeafdelinger. Det oplyser koncerndirektør i Region Nordjylland, Anne Bukh, til Nordjyske, som søndag kunne fortælle om en patient, som fem gange har fået udskudt en hjerteoperation.

Mandag er der 438 indlagte med coronavirus. 50 er indlagt på intensiv.

Nogle af de patienter, der har fået udskudt deres operationer flere gange, er ved at blive subakutte og kan ikke længere udskydes.

Niels Würgler Hansen
Sygehusdirektør

Der er flere faktorer, der gør det sværere at få tingene til at hænge sammen under denne bølge end de to forrige. Det forklarer Niels Würgler Hansen, der er sygehusdirektør på Sjællands Universitetshospital:

"Sidste år havde vi mere plads på de medicinske afdelinger, fordi der ikke kom så mange af de sædvanlige patienter. Det er helt omvendt nu. Samtidig havde vi færre patienter, der kom ind på akutmodtagelserne sidste år. Det er også omvendt nu," siger han.

Sværere at udskyde kirurgi

Et andet forhold der kan påvirke kapaciteten til at håndtere et stigende antal indlagte Covid-patienter er, at det kan blive svært at aflyse operationer i samme omfang som sidste år.

Det betyder, at sygehusene ikke har samme mulighed for at frigøre sygeplejersker og andet personale fra de kirurgiske afdelinger og operationsgangen som under første og anden bølge:

"Nogle af de patienter, der har fået udskudt deres operationer flere gange, er ved at blive subakutte og kan ikke længere udskydes," siger Niels Würgler Hansen og konstaterer, at "der er rimeligt meget smalhals i forhold til frigøre kapacitet ved at aflyse ambulante aftaler og planlagte operationer".

Beslutningen om at gå i beredskab er truffet oven på faglige drøftelser mellem relevante parter i regionens sundhedsvæsen – herunder sygehusledelserne og de almen praktiserende læger, oplyser Region Sjælland.

Afviser at fremrykke tredje stik

Flere eksperter har i lyset af den stigende smitte i samfundet foreslået, at man fremrykker tredje stik med coronavaccinen. Det samme ønsker De Konservative:

"Vi ved, at man ikke har særlig god beskyttelse mod smitte efter seks måneder, så vi vil gerne have tempoet op. Også med tanke på, at vi går ind i julemåneden, hvor der er meget socialt samvær på tværs af generationerne," siger sundhedsordfører Per Larsen (K), der vil rejse spørgsmålet over for sundhedsministeren.

Vi vil gerne have tempoet op. Også med tanke på, at vi går ind i julemåneden, hvor der er meget socialt samvær på tværs af generationerne.

Per Larsen (K)
Sundhedsordfører

Venstre og Dansk Folkeparti bakker ifølge Berlingske op om at fremrykke planen for revaccination af den ældre del af befolkningen.

Vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Probst afviste dog på et pressemøde fredag, at der er behov for at fremskynde revaccinationen.

"Præmissen om, at vi ikke er langt med revaccination, køber jeg simpelthen ikke," sagde Probst og tilføjede:

"Vi skal også kunne følge med i vaccinationscentrene."

I alt er over 1,1 millioner danskere inviteret til revaccination, og over 500.000 har taget imod tilbuddet. 

Sundhedsordfører i Radikale, Stinus Lindgreen, vil lade de sundhedsfaglige myndigheder vurdere, hvordan vaccinationsindsatsen skal tilrettelægges. Men det skal ikke være kapacitetsproblemer på vaccinationscentrene, der begrænser tempoet, siger han:

"Sundhedsfagligheden skal styre. På den anden side er tredje stik ekstremt vigtigt i forhold til at få beskyttelsen op, og vi har før vist, at vi hurtigt kan opskalere, når det handler om kapacitet. Så det skal ikke være dét, der står i vejen."

Også Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke, ønsker at accellerere vaccination med tredje stik. Det skriver hun på Twitter.

Her opfordrer Rathcke samtidig regeringen til at suspendere behandlingsgarantien.

Advarsel fra Sundhedsstyrelsen

I et notat fra 5. november advarer Sundhedsstyrelsen om konsekvenserne af presset på sygehusenes kapacitet:

"Hvis samfundsaktiviteten opretholdes uændret over vinteren uden yderligere smitteforebyggende tiltag end de igangsatte vaccinations- og revaccinationsindsatser, så vurderer Sundhedsstyrelsen at der er overhængende risiko for at sygehusvæsenet i Danmark fra december og frem vil blive kritisk udfordret således at både håndtering af akutte og ikke akutte livstruende tilstande generelt vil blive påvirket, med konsekvenser for folkesundheden," skiver Sundhedsstyrelsen.

Notatet er udgivet, inden regeringen genindførte krav om coronapas en række steder i samfundet. 

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) fortalte fredag, at han vil bede Epidemikommissionen om at vurdere, om coronapasset bør indføres flere steder i samfundet og gælde i kortere tid efter negativ coronatest.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stinus Lindgreen

MF (R), regionsrådsmedlem (R), Region Hovedstaden
ph.d. i bioinformatik (Københavns Uni. 2010)

Niels Würgler Hansen

Direktør, Herlev og Gentofte Hospital
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1998)

Per Larsen

MF (K), regionsrådsmedlem (K), Region Nordjylland
agrarøkonom

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024