Nedslag i coronapressemøde: Regeringen vil indføre krav om coronapas på statslige arbejdspladser

Når et nyt lovforslag snart forventes at blive stemt igennem i folketingssalen, er regeringen klar til at indføre krav om coronapas på alle statslige arbejdspladser i Danmark. Det sagde sundhedsminister Magnus Heunicke på et pressemøde fredag. Få et overblik over hovedpunkterne her.

Placeholder image
Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

Regeringen er parat til at indføre krav til alle statsligt ansatte om at fremvise coronapas for at møde på arbejde.

Derudover skal Epidemikommissionen også vurdere, om coronapasset bør indføres flere steder i samfundet og gælde i kortere tid efter negativ coronatest.

Det sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde fredag sammen med fem repræsentanter for sundhedsmyndighederne. Få et overblik over de centrale nedslag her.

Højeste smittetal siden december sidste år
Magnus Heunicke indledte pressemødet med at præsentere de nyeste smittetal, som er de højeste siden december sidste år.

Præcis halvdelen af landets 98 kommuner har overskredet myndighedernes såkaldte incidensgrænse, som åbner for særlige tiltag, lød det. Samtidig understregede sundhedsministeren, at det ikke har ført til indlæggelsestal i nærheden af niveauet sidste år.

Siden det seneste coronapressemøde i Statsministeriet, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) kom med en kraftig og direkte opfordring til uvaccinerede danskere om hurtigst muligt at lade sig vaccinere, har yderligere 40.894 personer fået første stik, sagde Magnus Heunicke.

Vaccinetilslutningen ligger nu på 88,4 procent.

Derudover kom sundhedsministeren med en appel til de danskere, der i den kommende tid bliver inviteret til at modtage det tredje vaccinestik.

”Det er helt afgørende for vores strategi, at vi udruller det tredje stik, og at befolkningen tager imod det tredje stik. Vi ved, at der er aftagende effekt af vaccinerne, særligt for de ældre, og vi ved også, at hvis man får det tredje stik, så får man en høj vaccineeffekt mod infektion og en meget høj beskyttelse mod alvorlig sygdom,” sagde han.

Over en halv million har allerede fået det tredje stik. I den kommende uge vil yderligere 450.000 blive inviteret. Og 1. december vil 1,5 millioner danskere være inviteret til det tredje vaccinestik, tilføjede han.

Flere hurtigtests på skoler
Særligt børn under 12 år, som på nuværende tidspunkt ikke bliver vaccineret mod covid-19, bliver i disse dage smittet. Men regeringen vil gå langt for, at børnene fortsat kan have en så almindelig hverdag som overhovedet muligt, fastslog Heunicke.

I kommuner med høje smittetal, skal der derfor tilbydes ugentlige hurtigtests på skolerne ned til 1. klasse. Og sundhedsministeren kom i den forbindelse med en ”kæmpe opfordring” til forældre om at give samtykke til, at deres børn kan testes i skoletiden.

Vil indføre coronapas på statslige arbejdspladser
Regeringen indgik fredag en trepartsaftale med Dansk Arbejdsgiverforening og FH om, at både private og offentlige arbejdsgivere skal kunne kræve, at ansatte viser coronapas.

I forhold til de statslige arbejdspladser kræver det dog en lovændring, som Folketinget nu skal stemme om. Men godkendes lovændringen som forventet, er regeringen klar til hurtigt at indføre kravet på alle de statslige arbejdspladser, fastslog sundhedsministeren.

Anmoder om nye vurderinger
Derudover har regeringen anmodet Epidemikommissionen om at vurdere, om coronapasset med fordel kan indføres flere steder i samfundet for at standse smittespredningen.

Vurderingen vil herefter blive fremlagt for Folketingets Epidemiudvalg, som skal tage endeligt stilling, lød det på pressemødet.

Epidemikommissionen er også blevet bedt om at vurdere, om coronapas som følge af negativ test skal gælde i kortere tid. En negativ PCR-test udløser i dag et coronapas i 96 timer, mens en negativ hurtigtest giver grønt lys til blandt andet restauranter og arrangementer i 72 timer. ”Og det er lang tid,” konstaterede Magnus Heunicke.

Forventer at modtage coronapiller inden jul
På pressemødet fremhævede sundhedsministeren også, hvordan nye lægemidler mod coronasmitte har vist lovende resultater. Blandt andet har førende vaccineproducenter udviklet en ny pille, som ser ud til at kunne afbøde alvorlige covid-19-forløb.

Og Danmark vil indkøbe pillerne til danske hospitaler, så snart de er tilgængelige. De første piller vil efter planen ankomme inden jul, lød det.

For få børn får influenzavaccine
Der blev også lagt vægt på at, at vi nu for alvor er gået ind i influenzasæsonen, som ser ud til at ramme hårdere end sædvanligt.

Regeringen har derfor tilbudt influenzavacciner med næsespray til alle børn under seks år. Indtil videre har 19 procent af børnene modtaget vaccinen, og det er for få, fastslog Magnus Heunicke.

Derfor vil regeringen gøre det nemmere for forældrene, og fra næste uge kan vaccinen således også modtages på apoteket og på vaccinationsklinikker. Det vil fortsat også være muligt at få sine børn vaccineret hos egen læge.

”Hvis I har modtaget en invitation, så sig ja tak, det bliver nemmere fra næste uge. Og når I modtager invitation til tredje stik, så book tid,” sagde sundhedsministeren.


Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser