Analyse af 
Erik Holstein

Med en bemærkelsesværdig udtalelse blæser Mette Frederiksen til retræte i slaget om seniorpension

Efter statsministerens spørgetime i Folketinget er det pludselig helt uklart, om regeringen står ved sit forslag om at forringe seniorpensionen. Mette Frederiksen banede vejen for et tilbagetog i en spørgetime, der også bød på interessante markeringer om grænsekontrol.   

"Mit håb var, at vi kunne lave noget flere partier sammen, så vores seniorer ved, hvad man har at gøre godt med i fremtiden. Men det ser svært ud i det her folketing," lød det fra Mette Frederiksen i tirsdagens spørgetime.<br>
"Mit håb var, at vi kunne lave noget flere partier sammen, så vores seniorer ved, hvad man har at gøre godt med i fremtiden. Men det ser svært ud i det her folketing," lød det fra Mette Frederiksen i tirsdagens spørgetime.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

Hvad mente hun egentlig med det?

Forvirringen var stor på Borgen efter statsministerens spørgetime tirsdag, hvor Mette Frederiksen (S) blev udfordret af partiledere fra begge fløje i striden om seniorpensionen.

Såvel Enhedslistens Mai Villadsen som den konservative Søren Pape Poulsen og den radikale Martin Lidegaard gik i clinch med SVM-regeringens planer om at forringe seniorpensionen. Og statsministeren stod for en gangs skyld ikke ubøjelig og stålsat fast på regeringens planer. 

Læs også

Mette Frederiksen gjorde formelt opmærksom på, at "udgangspunktet for regeringens virke er selvfølgelig vores regeringsgrundlag":

"Det er et regeringsgrundlag, som er skabt gennem mange ugers forhandlinger."

Men så fortsatte hun:

"Mit håb var, at vi kunne lave noget flere partier sammen, så vores seniorer ved, hvad man har at gøre godt med i fremtiden. Men det ser svært ud i det her folketing."

Nu har SVM-regeringen som bekendt selv flertal i Folketinget og kunne vælge af trumfe forslaget om en beskæring af seniorpensionen igennem. Derfor var Mette Frederiksens tilføjelse meget bemærkelsesværdig. 

Statsministeren stod for en gangs skyld ikke ubøjelig og stålsat fast på regeringens planer.

Erik Holstein
Politisk kommentator

Dacapo mod Pape

Under spørgetimen var det en temmelig afdæmpet statsminister, der argumenterede for, at regeringens intention er at samtænke og langtidssikre de forskellige tilbagetrækningsordninger. Derimod var Mette Frederiksen i sit es, da det lykkedes at få lokket Søren Pape ind i en diskussion om Arne-pensionen.

Her kunne den gamle udgave af Mette Frederiksen slå sig løs som i den rene socialdemokratiske regerings tid, og der blev langet ud mod den konservative leder, "der tror, man kan være på arbejdsmarkedet i 40-45 år, uden det sætter sig sine spor".

"Helt forunderligt at se statsministeren stå med ild i øjnene og forsvare dem, der har været længe på arbejdsmarkedet," bemærkede Enhedslistens Mai Villadsen tørt og gik planmæssigt til angreb på forslaget om beskære seniorpensionen. 

 Men igen var der en opblødning fra statsministeren:

"Jeg lytter mig til, at der her i Folketinget ikke er opbakning til det. Derfor overvejer vi også i regeringen, hvad det næste skridt så er i det spørgsmål."

Mette Frederiksen have kun tid til ganske få spørgsmål ved det traditionelle doorstep-pressemøde efter spørgetimen, og det blev derfor ikke afklaret, hvordan hendes bemærkninger helt præcist skal tolkes.

Men statsministerens udtalelser tyder på, at SVM-regeringen har opgivet at bruge sit eget flertal i denne sag. Det gør det tvivlsomt, om forringelsen af seniorpensionen bliver til noget.

Arbejdspligt til indvandrere

Der var i det hele taget politiske vitaminer i spørgetimen denne tirsdag. For også på et andet centralt politisk område kom der interessante markeringer, nemlig på forskellige felter af udlændingepolitikken.

Mette Frederiksen fremhævede allerede i sine indledende bemærkninger regeringens forslag om arbejdspligt på 37 timer for "kontanthjælpsmodtagere med et integrationsbehov".

"Selvom flere ikke-vestlige indvandrere er kommet i arbejde de senere år, er der stadig alt for mange, der ikke er det. Hele fire ud af ti kvindelige indvandrere og efterkommere med ikke-vestlig baggrund går derhjemme i stedet for at bidrage."

"Det er et svigt, at samfundet ikke har stillet krav. Derfor vil regeringen nu erstatte den forsørgelseslogik, der har hersket for længe, med en entydig arbejdspligt," sagde statsministeren.

Forslaget om en arbejdspligt på 37 timer om ugen er et af de socialdemokratiske signaturforslag i udlændingepolitikken. Der er i princippet bred opbakning i Folketinget, men til Mette Frederiksens store frustration ville de blå partier af taktiske årsager ikke være med i sidste valgperiode. Det forslag kan hun derimod få igennem nu. 

Parat til at lukke grænsen

Til gengæld blev Mette Frederiksen udfordret af både Inger Støjberg (DD) og Pernille Vermund (NB) på spørgsmålet om grænsekontrol, der i sidste uge blev afskaffet mod Sverige og omlagt mod Tyskland. Her borede Støjberg i, om det ikke var en lempelse af grænsekontrollen, sådan som Moderaterne har givet udtryk for.

Mette Frederiksen gik til modangreb på Danmarksdemokraterne og understregede, at man ikke inden for EU-systemet og Schengen-aftalen kan få lov til en permanent grænsekontrol. Og at Danmarksdemokraterne jo er tilhængere af EU. 

Men Støjberg slog tilbage:

"For hvad blev der egentlig af Mette Frederiksens planer om en revision af Schengen-reglerne, så landene suverænt selv kan bestemme, om de vil grænsekontrol," ville Støjberg vide.

Svaret var interessant: 

Spørgetimen gav på flere måder mindelser om den Mette Frederiksen, der kom til magten i 2019.

Erik Holstein
Politisk kommentator

"Jeg er stærk tilhænger af, at vi kan bruge grænsekontrol på den måde, som vi mener, er rigtigt. Og det er helt afgørende, at vi med det samme kan lukke den danske grænse, hvis der kommer en situation som i 2015. En situation, som man ikke fik håndteret, som man skulle dengang," sagde statsministeren.

Pernille Vermund fulgte op:

"Jeg hører statsministeren give tilsagn om, at vi ikke kommer til at stå i en situation som i 2015 , hvis der kommer et migrantpres mod Europa. Er det rigtig forstået," spurgte hun.

"Kommer vi til at stå i samme situation, skal vi være villige til at reagere på egen grænse", lød svaret fra Mette Frederiksen.

Igen ikke et helt entydigt svar. Men det er i hvert fald klart, at statsministeren ikke vil afskrive sig muligheden for at lukke grænsen til Tyskland i tilfælde af, at en ny flygtninge- og migrantstrøm når Danmarks grænser.

Spørgetimen gav på flere måder mindelser om den Mette Frederiksen, der kom til magten i 2019 med en kombination af en stram udlændingepolitik og en venstresocialdemokratisk økonomisk politik. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00