Debat

S: Vi skal tænke seniorbofællesskaber ind i fremtidens boformer for ældre

Vi skal særligt huske seniorbofællesskaberne, når vi skal sikre nok boliger til de ældre. Men det er ikke Folketinget, der beslutter, hvad der skal bygges. Men vi kan skabe rammerne i fællesskab med aktørerne på området, og derfor indkalder vi snart til en høring om fremtidens ældreboliger, skriver Annette Lind.

Mange ældre er bekymrede for at blive ensomme, og derfor skal vi i højere grad indtænke seniorbofællesskaber i vores boligpolitik, skriver Annette Lind.<br>
Mange ældre er bekymrede for at blive ensomme, og derfor skal vi i højere grad indtænke seniorbofællesskaber i vores boligpolitik, skriver Annette Lind.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Annette Lind
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

En alderdom med tryghed, selvbestemmelse og stærke fællesskaber. Det skal for mig at se være nogle af de centrale værdier, når vi taler ældrepolitik. Og her er muligheden for at kunne bo et sted, hvor man føler sig tryg og samtidig kan være en del af aktive fællesskaber, selvfølgelig helt central.

De kommende år bliver vi mange flere ældre, også flere ældre over 80 år. Det stiller selvfølgelig også nogle krav til fremtidens boligmasse. Der skal bygges noget nyt, og noget skal måske moderniseres eller omdannes, så det passer til fremtidens behov.

Temadebat:

Hvor skal de ældre bo?

Mens antallet af ældre stiger, falder antallet af plejeboliger og plejehjemsboliger. Flere opgørelser viser, at vi i 2030 kommer til at mangle mere end 20.000 plejeboliger.

Hvordan sikrer vi, at der er boliger nok til den voksende ældre generation? Det spørger Altinget Ældre om i denne temadebat.

Om temadebatter:
I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ønsker man at deltage i debatten, kan der skrives til Lasse Sjøbeck Jørgensen.

Det er først og fremmest vigtigt, at vi tænker bredt i mange forskellige typer af boformer. For det vil være meget forskelligt, hvilke behov og ønsker de ældre har. Nogle ældre vil have behov meget hjælp og pleje og vil have behov for en plejehjemsplads. Andre vil kunne klare meget selv, men efterspørger nogle boliger, der passer bedre til det sted, de er i livet, end parcelhuset, de flyttede ind i for 30 år siden.

Større fokus på fællesskaber
Det er også derfor, at vi i regeringsgrundlaget har skrevet, at vi vil give ældre mere frihed til at bo, som de vil. Det handler både om, at vi som et led i vores frisættelse af den offentlige sektor vil se på, hvordan vi kan gøre op med meget af det bureaukrati, som i dag præger vores plejehjem. Men også om vi kan tænke i nye attraktive boformer for de ældre, som afspejler, at de ældre er en mangfoldighed gruppe.

Noget af det, jeg ofte hører, er, at mange ældre i høj grad ønsker fællesskaber med andre. Seniorbofællesskaber, også kaldet ”oldekoller”, er de seneste år blevet populære. Jeg har selv besøgt seniorbofælleskaber, hvor man har bygget boliger i en cirkel omkring nogle fællesarealer. Hvor de ældre kan mødes, og hvor man kan have fælles værksteder, gymnastik, spillerum og meget mere.

Det giver tryghed og nærvær. Og det betyder, at også de ældre, som ikke længere er så mobile og kan komme omkring, stadig kan være en del af nogle aktive fællesskaber.

Læs også

Det er i det hele taget noget, som fylder meget, når jeg taler med ældre. Mange er bekymrede for, om de kan fastholde deres sociale omgang, når helbredet og bentøjet bliver dårligere. Særligt i områderne uden for de store byer, hvor den kollektive transport er blevet skåret ned.

Ensomhed rammer desværre mange ældre. Her kan en klog boligpolitik forhåbentlig være med til at forebygge ensomhed

Annette Lind (S)
Ældreordfører

Det skal vi selvfølgelig have med, når vi tænker fremtidens boformer for ældre. Ensomhed rammer desværre mange ældre. Her kan en klog boligpolitik forhåbentlig være med til at forebygge ensomhed.

Høring om ældreboliger på vej
Det er ikke os herinde i Folketinget, der konkret beslutter, hvor og hvad der skal bygges af plejehjem og boliger til ældre. Men vi skal selvfølgelig være med til at skabe rammerne for, at man ude omkring kan lave de løsninger, som er populære og efterspurgte blandt de ældre.

Det skal selvfølgelig ske i en tæt dialog med alle dem, som i forvejen er aktive inden for området. Det kan være pensionskasser, der allerede er i gang med at investere i blandt andet seniorbofællesskaber, ældreorganisationer, som har fingeren på pulsen med, hvad der rør sig blandt de ældre, og så kommunerne og ikke mindst hele vores almene boligsektor, som jeg ved også brænder for at spille en stor rolle i forhold til fremtidens ældreboliger.

Som ældreordfører arbejder jeg sammen med flere af mine kollegaer på, at vi får stablet en høring på benene om fremtidens ældreboliger. Så vi får samlet de mange, der har viden og indsigt på området og får sat fokus på de udfordringer og barrierer, som kan stå i vejen for, at man bygger boliger.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Annette Lind

Generalkonsul, Flensborg, fhv. MF (S)
lærer (Nørre Nissum Seminarium 1994)

0:000:00