Torben M. Andersen: Forsikringsløsninger til ældreplejen har fordele, men også ulemper

Forsikringsordninger for den fremtidige ældrepleje er blevet et omdiskuteret emne. Hvad er fordelene og ulemperne ved de forskellige forsikringsmodeller? Det forklarer tidligere overvismand Torben M. Andersen i denne kronik.

Ældreplejen et af de områder, hvor det er svært at gennemføre effektiviseringer, da det afgørende er den menneskelige kontakt, og det gør, at denne type aktiviteter har en tendens til at blive relativt dyrere over tid, skriver Torben M. Andersen.
Ældreplejen et af de områder, hvor det er svært at gennemføre effektiviseringer, da det afgørende er den menneskelige kontakt, og det gør, at denne type aktiviteter har en tendens til at blive relativt dyrere over tid, skriver Torben M. Andersen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Torben M. Andersen

Betydningen af forsikringsordninger for velfærdssamfundet er kommet til debat, og særligt har forsikringsløsninger i forhold til ældrepleje været diskuteret over sommeren. 

Den danske velfærdsmodel bygger på det universelle princip, hvor alle har de samme rettigheder til velfærdssamfundets tilbud, som finansieres via forskellige former for skatter og afgifter. Det er en grundlæggende præmis, at rettighederne er individuelle og uafhængige af den enkeltes finansieringsbidrag – skattebetaling.   

Fordelen ved denne model er, at man forsøger at stille alle lige i adgangen til velfærdsservice uanset økonomisk formåen. Det er også en præmis, at det offentlige velfærdstilbud opfylder tidssvarende krav for de fleste.  Modellen har klart fordelingspolitiske implikationer, men den medfører også en implicit forsikringsdækning.  

Altinget logoÆldre
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget ældre kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00