Sådan vurderes de nyvalgte arbejdsmarkedspolitikere

VURDERING: Efter to år i Folketinget har Altinget givet karakterer til de nyvalgte medlemmer. Se her, hvordan de nyvalgte medlemmer af Arbejdsmarkedsudvalget klarer sig.
Niels Th. Dahl
Fakta

Sådan er karakterene givet

Altinget har kigget på de 51 folketingsmedlemmer, der blev nyvalgt ved valget i 2007, og de 9 medlemmer, der derudover siden er trådt ind i Folketinget. I denne artikel har man kun medtaget politikere fra sundheds- og psykiatriområdet.

De nyvalgte har fået en karakter mellem 1 og 9 ud fra en vurdering af deres præstation på tre parametre: Synlighed, faglig kunnen og politisk tæft. Karakteren er givet af Altinget alene og er ud over egne iagttagelser baseret på samtaler med kilder i partierne på Christiansborg.

Karakter: 8

Sophie Løhde (V) fik et usædvanligt flot valg til Folketinget i 2007 og gjorde sig også hurtigt gjort sig bemærket blandt Venstres nyvalgte i folketingsgruppen. Den 26-årige Løhde har ikke fået nogen af de helt tunge poster i gruppen, men har ikke desto mindre formået at gøre sig synlig i medierne, særligt i kraft af ordførerskaber på SU- og psykiatriområdet. Sophie Løhde sidder derudover i Folketingets sundhedsudvalg og har været aktiv på de indre linjer i partiet, da hun blev udpeget af daværende næstformand i Venstre Lars Løkke Rasmussen til at stå i spidsen for et internt arbejde på en ny sundhedspolitik for Venstre. Enkelte gange er Sophie Løhde blevet nævnt som et muligt nyt ministeremne ved den ventede regeringsrokade i løbet af næste år - men en mulighed er det imidlertid også, at Løkke på grund af hendes retoriske talent og indimellem konfrontatoriske debatstil udpeger hende som ny politisk ordfører, hvis Peter Christensen bliver minister.

Karakter: 5

Anders Samuelsen (LA)
havde også parlamentarisk erfaring fra sin tid i Det Radikale Venstre, da han kom i Folketinget igen i 2007 - nu for Ny Alliance, som han senere blev leder for og omdøbte til Liberal Alliance. Anders Samuelsen var utvivlsomt den dygtigste og mest visionære politiker af de tre stiftere af Ny Alliance, men trods en glødende indsats og et umiskendeligt talent har det på grund af partiets brogede historie og alvorlige fodfejl i den politiske strategi og taktik vist sig aldeles umuligt for ham at hive Liberal Alliance op bare i nærheden af spærregrænsen.

Karakter: 3

Leif Lahn Jensen (S) blev valgt i Østjyllands Storkreds ved valget i 2007 og er en af de nyvalgte socialdemokrater, der har haft sværest ved at slå sit navn fast siden. Det hænger uden tvivl til dels sammen med, at han ikke har noget decideret ordførerskab - og det kan igen hænge sammen med, at han er en af dem, der oftest kommer med intern kritik af partiets ledelse. Han er dog i øvrigt generelt vellidt i folketingsgruppen.

Karakter: 3

Karsten Hønge (SF) kom i Folketinget med en fortid som fagforeningsformand i Træ-Industri-Byg på Fyn og repræsenterer nogle af SF's mest klassiske arbejdervælgere med en klar hardliner-profil i bl.a. udlændingepolitikken. På grund af sygdom i familien har Karsten Hønge imidlertid ikke rigtigt kunnet spille nogen afgørende rolle i SF's folketingsgruppe og er fortsat også stort set ukendt i den brede offentlighed. Det vurderes dog, at han har potentiale til at bedrive det til væsentligt mere på Christiansborg, hvor han fortsat er et vigtigt led i SF's nye positionering i det politiske landskab.

Karakter: 2

Louise Schack Elholm (V) kom i Folketinget på det allersidste mandat, som blev trukket af fhv. statsminister Anders Fogh Rasmussen i Sjællands Storkreds. Hun har siden været Venstres boligordfører og har på dette område fået en smule omtale, men har ellers ikke gjort meget væsen af sig og er stort set ukendt i offentligheden.

Karakter: 2

Eigil Andersen (SF) er uddannet journalist og har tidligere arbejdet på bl.a. Danmarks Radio. I Folketinget er han sit partis arbejdsmarkedsordfører, beskrives som særdeles vellidt, og arbejder seriøst og loyalt med sit område. Han har dog fortsat en bemærkelsesværdigt usynlig profil i offentligheden. 

Karakter: 2

Knud Kristensen (K) var på forhånd en kendt stemmesluger i Aars i Nordjylland, hvor han også havde været borgmester i flere år, da han kom i Folketinget. Her fungerer han i dag som De Konservatives arbejdsmarkeds- og fødevareordfører, men han er dog ikke decideret brændt igennem hverken politisk eller mediemæssigt i sin tid på Christiansborg. Knud Kristensen genopstillede ved kommunalvalget i 2009 og er blevet valgt som borgmester i Vesthimmerlands Kommune. Han træder derfor ud af Folketinget inden nytår.

Karakter: 1

Peter Juel Jensen (V) er et af de kun to folketingsmedlemmer, der blev valgt ind fra Bornholm ved folketingsvalget i 2007. Den tidligere viceskoleinspektør er Venstres ordfører for arbejdsmiljø, men har været et de allermest usynlige medlemmer i sin tid i Folketinget. Det skyldes dog til dels, at han i en længere periode har været fraværende fra Folketinget på grund af sygdom.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00