Kræftsyge tvinges til at møde op på jobcentre

Kommunerne presser alvorligt syge til at møde op til samtale i jobcentrene.
Bodil Kirstine Møller blev indkaldt til samtale på jobcentret fire dage efter, hun var blevet udskrevet fra hospitalet, hvor hun var blevet opereret for brystkræft. Hun havde endnu ikke fået fjernet stingene efter operationen, da hun blev kaldt ned til jobcentret for at planlægge sin tilbagevenden til arbejdsmarkedet.

"Jeg blev chokeret. Jeg troede først, det var en fejl, for jeg havde jo allerede meddelt dem, at jeg havde brystkræft. Og så blev jeg vildt stresset, for jeg var indkaldt til samtale fire dage efter, hvor jeg også skulle til samtale på sygehuset", siger Bodil Kristine Møller til Kristeligt Dagblad.

Ikke et enkeltstående tilfælde
Social- og sundhedspolitisk konsulent i Kræftens Bekæmpelse Lars Kofoed fortæller til Kristeligt Dagblad, at det ikke er et nyt eller enkeltstående tilfælde. Hos Kræftens Bekæmpelse har de ifølge Lars Kofoed længe forsøgt at få kommunerne til at holde op med at true og presse alvorligt syge kræftpatienter. Lars Kofoed er overbevist om, at kommunen presser de syge, fordi de selv er presset af staten, da kommunerne mister deres refusion fra staten, hvis de ikke administrerer reglerne med hård hånd.

Arbejdsmarkedsstyrelsen ærgrer sig over krænkelsen
Ifølge specialkonsulent i Arbejdsmarkedsstyrelsen Elsebeth Foged inddeler kommunerne de syge i tre kategorier, hvor kategori tre er langvarigt syge. Uanset kategori er kommunerne forpligtet til at indkalde den syge til møde senest otte uger efter første sygedag. Elsebeth Foged understreger, at der er stor forskel på, hvordan kræft virker på folk. "Nogen kan jo godt gå på arbejde under en kemobehandling," siger Elisabeth Foged til Kristeligt Dagblad. Hun ærgrer sig over, hvis de syge opfatter det som krænkelse frem for en støtte.

0:000:00