Det blev sagt om Fair Løsning

FAIR LØSNING: S-SF udspil får en blandet modtagelse af arbejdsmarkedsorganisationerne. Fagforeningerne er overvejende positive. Erhvervsorganisationerne er mere skeptiske.
Foto: Johannes Kaas Fallesen/Altinget.dk
Kristian Aaskov Nielsen
Socialdemokraterne og SF skal kigge mest over til lønmodtagerorganisationerne for at finde opbakning til deres store udspil ''Fair Løsning''. Erhvervsorganisationerne mener således, at udspillet rammer ved siden af.

Altinget | Arbejdsmarked har samlet et udpluk af de reaktioner, der er kommet fra aktørerne på arbejdsmarkedet.

3F
"En forpligtende trepartsaftale er en oplagt vej frem. VK-regeringen har troet, at man bare kan køre hen over arbejdsmarkedets parter. Helle Thorning-Schmidt viser, at hun har en langt bedre forståelse for, hvordan man skaber langsigtede politiske løsninger," siger 3F's forbundsformand, Poul Erik Skov Christensen.

DA
"S-SF vil påtvinge virksomheder, der overtager offentlige opgaver, stive offentlige overenskomster, ligesom man vil tvinge leverandører til det offentlige til at opfylde særlige politiske krav. Men det gør ikke Danmark konkurrencedygtigt. Hvis politikerne har fornuftige krav til erhvervslivet, så bør det gælde hele erhvervslivet og ikke kun dem, der leverer til den offentlige sektor," siger DA's administrerende direktør, Jørn Neergaard Larsen.

Dansk Erhverv
"Økonomisk hænger udspillet desværre ikke sammen. Man er for optimistisk på indkomstsiden, og det mangler vitaminer og holdbarhed. Højere skat på arbejde - og på skabelse af arbejdspladser - er ikke svaret, når vækst og produktivitet skal øges. Selvfølgelig skal det voldsomme hul i statskassen lukkes. Men millionærskatten er et udtryk for dansk skattedebat, når den er værst," siger administrerende direktør hos Dansk Erhverv Jens Klarskov.

DI
"Det ærgerlige ved S-SF's forslag er, at partierne ikke anerkender Danmarks klare behov for at få styr på de offentlige finanser. Danmark kommer ikke uden om nulvækst i den offentlige sektor de kommende år. Det er farligt at finansiere konkrete udgiftsforslag med tænkte regneeksempler byggende på, "hvis nu et eller andet lykkedes, så vi får 14 mia. kr.". Nej, konkrete udgiftsforslag kan kun finansieres ved konkrete finansieringsforslag, der reelt kan gennemføres. Ellers løber de offentlige udgifter løbsk," siger DI's administrerende direktør, Hans Skov Christensen.

FOA
"Vi deltager gerne i trepartsdrøftelser med både en blå og en rød regering om, hvordan vi via overenskomster og lovgivning kan skabe gulerødder til at øge antallet af arbejdstimer, men der er selvfølgelig også grænser for, hvad fagbevægelsen og en siddende regering kan aftale. Men hvis udgangspunktet for forhandlingerne er, at ideerne om at piske lønmodtagerne med velfærdsforringelser erstattes med gulerødder til at være med til at arbejde os ud af krisen, så er vi med på vognen," siger FOA's formand, Dennis Kristensen.

FTF
"Vi deltager gerne i trepartsdrøftelser, som S og SF lægger op til i deres nye udspil. Der er tale om en ambitiøs og omfattende plan, som lægger op til, at alle skal bidrage. Jeg er meget enig i, at den bedste vej ud af krisen går gennem investeringer, og ved, at vi gør, hvad vi kan, for på fornuftig vis at øge den samlede samfundsmæssige arbejdstid," siger FTF's formand, Bente Sorgenfrey.

HK
"Vi ser planen som en sikring af velfærden og som et alternativ til nedskæringer og besparelser, og det er helt overordnet rart, at der nu tegner sig en forskel på fløjene i dansk politik," siger HK's formand, Kim Simonsen.

LO
''Vi er klar til at gå konstruktivt ind i trepartsforhandlinger med en kommende S- og SF-regering. Vi kan ikke på forhånd garantere specifikke løsninger, men vi accepterer, at en væsentlig forudsætning for at nå målet er at diskutere øget arbejdstid,'' siger LO's formand, Harald Børsting.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00