Debat

3F: Giv ledige universelle uddannelsesrettigheder

Der skal investeres massivt i målrettet uddannelse og opkvalificering af de ledige i de kommende år. Det kan sikre bedre match mellem de ledige og arbejdsgiverne, skriver Søren Heisel, forbundssekretær i 3F.

De ledige skal mødes med den forudsætning, at uddannelse og opkvalificering netop er en sikker vej mod arbejdsmarkedet, skriver Søren Heisel.
De ledige skal mødes med den forudsætning, at uddannelse og opkvalificering netop er en sikker vej mod arbejdsmarkedet, skriver Søren Heisel.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Søren Heisel
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Aktiveringsindsatsen over for ledige har i årtier været genstand for stor diskussion, hvor den grundlæggende kritik er gået på, at indsatsen ikke hjælper folk i job, men blot er en omgang dyr, bureaukratisk bras til stor irritation for ledige og erhvervsliv.

Men aktiveringsindsatsen virker. I hvert fald den del, der handler om at give målrettet uddannelse og opkvalificering til de ledige. Helt ny forskning fra Københavns Universitet, støttet af Rockwool Fonden, viser, at uddannelsesaktivering i gennemsnit får ledige 25 timer mere i beskæftigelse om måneden end ledige, der ikke har fået uddannelse og opkvalificering.

Uddannelsesaktivering handler både om den generelle uddannelse i form af almen voksenuddannelse, ordblindeundervisning og FVU inden for dansk, matematik, digital og engelsk, og om mere jobrettet uddannelse på for eksempel AMU-kurser, seks ugers jobrettet uddannelse og opkvalificering til faglært via uddannelsesløft.

Tag udgangspunkt i ledige og virksomheders behov
Jeg er glad for den nye undersøgelse og mener, at vi skal satse på det, der virker. Derfor foreslår vi i 3F i vores nye arbejdsmarkedspolitisk reformudspil, at der investeres massivt i målrettet uddannelse og opkvalificering af de ledige i de kommende år. Konkret foreslår vi at indføre en række universelle uddannelsesrettigheder for de ledige, der skal være med til at sikre et bedre match mellem de ledige og arbejdsgiverne.

Ledige skal have et obligatorisk grønt kursus i de første tre måneder i ledighedsperioden

Søren Heisel
Forbundssekretær i 3F

Aktiveringen af de ledige skal fremover tage udgangspunkt i de lediges og virksomhedernes behov og ikke i systemets rigide regler. De ledige skal mødes med værdighed, idet de faktisk gerne vil arbejde, og med den forudsætning, at uddannelse og opkvalificering netop er en sikker vej mod arbejdsmarkedet.

De lediges universelle rettigheder skal blandt andet bestå af ret til uddannelse i minimum 12 uger om året. Det er i den forbindelse helt afgørende, at retten til opkvalificering beskæftigelsesrettes til virksomhedernes konkrete efterspørgsel, særligt målrettet de kortuddannede ledige, der har det største opkvalificeringsbehov. Hertil kommer, at de ledige skal have et obligatorisk grønt kursus i de første tre måneders ledighedsperiode, så vi målretter opkvalificeringen til det stigende behov for grøn omstilling.

Ledige skal have ret til uddannelse
Hvis jeg skal være lidt mere konkret, skal ledige skal have ret til at vælge mellem følgende former for uddannelse i minimum 12 uger om året:

  • Kortere jobrettet uddannelse og kurser 
  • Tilbud inden for den regionale uddannelsespulje 
  • Tilbud inden for områder, der understøtter den grønne omstilling via en ny grøn positivliste 
  • Alle ledige skal inden tre måneders ledighed gennemføre et obligatorisk kursus af en uges varighed i den grønne omstilling
  • Uddannelsesløft til 110 procent af dagpengesatsen. Løftet kan ske fra enten ufaglært til faglært eller ved et ønske om brancheskift, for eksempel på grund af nedslidning eller manglende jobmuligheder.

De arbejdsmarkedsparate lediges kvalifikationsmuligheder prioriteres og dimensionere på det regionale niveau via De Regionale Arbejdsmarkedsråd (RAR). Med andre ord: På baggrund af tilbagemeldinger fra virksomhederne udarbejder RAR'erne enkle positivlister, hvor de arbejdsmarkedsparate ledige kan bruge deres uddannelsesrettigheder.

Danmark og dansk erhvervsliv står over for store forandringer i de kommende år, hvor især den grønne omstilling kræver ny viden og nye kompetencer. Derfor skal der meget mere fart på opkvalificering og uddannelse af arbejdskraften, end vi har set hidtil.

Virksomhederne har derfor brug for en konstant kvalificeret arbejdskraft for at klare morgendagens udfordringer. Det skal vi som samfund honorere via massiv investering i uddannelse og opkvalificering. Her er ingen tabere, kun vindere. Lad os komme i gang hurtigst muligt.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Heisel

Forbundssekretær, 3F, formand, SkillsDenmark
Tømrer (1984)

0:000:00