Debat

A-kasseformand: Dagpengeudhulingen handler ikke kun om økonomisk sikkerhed

Det er glædeligt, at FH nu kommer med et udspil for at stoppe dagpengeudhulingen, men vi er bekymrede for, at det slet ikke er nok til at skabe den nødvendige tryghed og opbakning til dagpengesystemet. Vi skal tænke tillid, fleksibilitet og økonomisk sikkerhed ind i alle aspekter af arbejdsmarkedsmodellen, skriver Morten Refskov.

Rigide rammer og øget kontrol skaber stress for ledige, skriver Morten Refskov. 
Rigide rammer og øget kontrol skaber stress for ledige, skriver Morten Refskov. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Morten Kvist Refskov
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I december havde Politiken en artikel i avisen om den 47-årige lærer og mor til to Christina Koch Pedersen. Hun beskrev, hvordan hun led af voldsomme økonomiske bekymringer, og sommetider var nødt til at låne penge af sin store datter, fordi hun var blevet arbejdsløs.

Fra a-kassernes side ved vi, at mange af vores medlemmer kan have svært ved at få de økonomiske ender til at mødes, når de rammes af ledighed. Det er logik for fritgående høns, at vores vigtigste opgave og ansvar som a-kasse er at sikre økonomisk tryghed for vores medlemmer, og det forudsætter, at dagpengene følger med lønudviklingen.

Siden 2006 er værdien af dagpengene gradvist blev mindre, og der er ingen rimelig undskyldning for ikke at gøre noget ved problemet. Dagpengesatsen kan nemlig hæves, uden at det slår bunden ud af statskassen, hvad det seneste forslag fra FH også dokumenterer.

Når det er slået fast, bliver vi samtidig nødt til at få en politisk debat om, at det økonomiske aspekt langt fra er det eneste, der gør, at folk i dag er usikre på, om vores system kan bære og rumme dem – både når de er i arbejde, og hvis de mister det. Økonomisk tryghed er én ting, men tillid, fleksibilitet og forståelse er næsten lige så vigtigt.

Rigide rammer og øget kontrol skaber stress i stedet for støtte for den ledige, og det er noget, vi som samfund bør tage lige så alvorligt som økonomisk usikkerhed.

Morten Refskov
Formand, Lærernes A-kasse

Covid-19 og nye måder at tænke møder på
Der er, sandt for dyden, ikke meget godt at sige om covid-19, men om ikke andet, så må vi konstatere, at den verdensomspændende pandemi har sat spørgsmålstegn ved mange af de måder, vi ”plejer” at gøre tingene på.

I a-kasseverdenen har vi for eksempel fået mulighed for at tage samtaler med den ledige online og har på den måde skabt langt mere fleksible rammer om de lovpligtige møder. Den fleksibilitet er i høj grad noget, vi kan mærke har betydning for vores medlemmer, og vi ønsker at beholde muligheden for at kunne vælge online samtaler på linje med fysiske samtaler, når Danmark åbner igen.

Vi er på samme måde meget fokuserede på, at mennesker, hvad enten de er i job eller ej, bliver mødt med tillid af vores system. Rigide rammer og øget kontrol skaber stress i stedet for støtte for den ledige, og det er noget, vi som samfund bør tage lige så alvorligt som økonomisk usikkerhed.

Tillid, fleksibilitet og økonomisk sikkerhed skal tilbage i højsædet. Sørger vi for det, tror jeg på, at vi kan genoprette den nødvendige opbakning til én af vores samfunds bærende søjler - den særlige danske arbejdsmarkedsmodel, hvor sikkerhed og fleksibilitet går hånd i hånd.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00