Debat

AE: Historisk inflation rammer de svageste danskere hårdest - men tre tiltag afbøder slaget

Særligt de svageste i vores samfund bliver ramt på pengepungen af krigen i Ukraine. Tre politiske tiltag afbøder dog effekten, skriver cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Sofie Holme Andersen.

Dansk økonomi står generelt rigtig stærkt på trods af krigen i Ukraine. Væksten er banket op oven på coronakrisen, og beskæftigelsen slår rekord hver gang, der kommer nye tal, skriver Sofie Holme Andersen.
Dansk økonomi står generelt rigtig stærkt på trods af krigen i Ukraine. Væksten er banket op oven på coronakrisen, og beskæftigelsen slår rekord hver gang, der kommer nye tal, skriver Sofie Holme Andersen.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Sofie Holme Andersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det kan mærkes, når bilen skal tankes, huset opvarmes og indkøbskurven fyldes. Vi står med den højeste inflation i en generation, og priserne er sendt på himmelflugt.

Først fik mangel på vind- og vandkraft energipriserne til at sige. Så invaderede Rusland Ukraine, hvilket betød, at energipriserne steg endnu mere. Dernæst fik de høje energiregninger de øvrige virksomheder til at sætte priserne op, så alt andet blev dyrere. Og endeligt fik energipriserne et nøk mere, da Rusland ikke ville sælge gas til Polen og Bulgarien længere.

Temadebat

Sender krigen i Ukraine EU ud i ny økonomisk krise?

Efter flere årtier med lave inflationsrater er både Danmark, Europa og USA ramt af højere inflation.

Altinget spørger derfor i en temadebat:

Hvad kommer de stigende priser til at betyde for europæerne og europæisk økonomi? Hvilke konsekvenser kommer vi til at se ud over stigende inflation? Kan vi for eksempel forvente større arbejdsløshed og lavere vækst de kommende år? 

Kort sagt: Går vi en tid med økonomisk krise i møde? Og hvad skal vores svar være? 

 

Så her står vi nu – med den højeste inflation i 37 år.

Når inflationen stiger, så hurtigt som den gør, bliver købekraften udhulet, da lønningerne simpelthen ikke kan nå at følge med. Det betyder, at der kommer færre varer i kurven, hvis man handler for det samme beløb. Efterspørgslen bliver dermed mindre, end den ville have været med stabile priser. Den højere inflation fører altså til lavere økonomisk aktivitet.

Dansk økonomi står stærkt på trods

Derfor er det helt entydigt, at invasionen af Ukraine har haft en påvirkning på dansk økonomi – men hvad betyder det helt konkret?

Ifølge vores beregninger fra starten af marts vil de stigende energipriser og den øgede usikkerhed om fremtiden på grund af den russiske invasion medføre lavere vækst og færre beskæftigede. Det betyder, at BNP vil vokse omkring ét procentpoint mindre på grund af krigen i Ukraine.

Men når det er sagt, så står dansk økonomi rigtig stærkt. Væksten er banket op oven på coronakrisen, og beskæftigelsen slår rekord hver gang, der kommer nye tal. Samtidig har mange forbrugere en større opsparing, da det var svært at få lov at bruge penge på alt det, man gerne ville under pandemien.

Krigen i Ukraine får også betydning for danske forbrugere – særligt kommer det til at gå hårdest udover de svageste

Sofie Holme Andersen
Cheføkonom, AE

Flere og flere kommer i beskæftigelse efter at have stået udenfor arbejdsmarkedet i et stykke tid og får dermed øget deres indkomst, hvilket giver bedre råd til at afbøde de stigende priser.

Men krigen i Ukraine vil betyde højere arbejdsløshed end ellers, og vil dermed enten afbøde faldet i arbejdsløsheden eller få arbejdsløsheden til at stige.

De svageste rammes hårdest

Mens de nyligt beskæftigede har fået mere rum i økonomien, er historien en anden for de arbejdsløse og andre lavindkomstgrupper, der har sværere ved at afbøde slaget fra inflationen.

Denne gruppe bruger i forvejen en stor del af deres indkomst, fordi basisforbruget såsom varme i radiatoren, lys i stuen og mad i køleskabet fylder mere hos dem end hos personer med højere indkomster.

Blandt arbejdsløse udgør energiforbruget 13,7 procent af det samlede forbrug. Til sammenligning er det kun 5,6 procent hos de rigeste lønmodtagere, viser vores beregninger.

Så selvom der er flere gasfyr hos de mere velstillede husholdninger, er der ikke meget ekstra at rutte med for personer i lavindkomstgrupperne, når der kommer en ny regning i E-Boks.

Tre politiske tiltag hjælper

Varmechecken, der primært tildeles lavindkomsthusstande, og de 5.000 kroner i foreslået inflationshjælp til de fattigste folkepensionister vil dermed falde på et meget tørt sted.

Samtidig er det aftalt, at dagpengene hæves de første tre måneders ledighed, så indkomstfaldet ikke bliver helt så brat, men afbødes en smule. Da mange arbejdsløse ofte kommer tilbage på arbejdsmarkedet indenfor tre måneder, bliver deres økonomi derfor markant mindre ramt.

Læs også

Det er ikke muligt fuldstændigt at fjerne alle konsekvenserne af den høje inflation for personer med de laveste indkomster, men alle tre tiltag trækker i retningen af at mindske dem.

Samlet set står vi rigtig stærkt. Men krigen i Ukraine får også betydning for dansk økonomi og danske forbrugere – særligt kommer det til at gå hårdest udover de svageste i vores samfund.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sofie Holme Andersen

Cheføkonom, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
cand.polit. (Københavns Uni. 2014)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024