Dagpengeforslag får tæsk fra både højre og venstre

DAGPENGE: Det er småt med opbakningen til HK og Dansk Metals forslag om et kortere genoptjeningskrav mod at skære endnu mere i dagpengeperiodens længde. Hverken regeringen, Enhedslisten eller de borgerlige er med på idéen.
Foto: Colourbox
Jørgen Skadhede
Fakta
Sagen kort

Fagforeningerne HK og Dansk Metal foreslår nye dagpengeregler efter svensk forbillede.

Den nuværende genoptjeningsperiode for at kunne få dagpenge på 52 ugers fuldtidsarbejde sættes ned til kun 13 uger.

Til gengæld skal selve dagpengeperioden også kortes ned fra de nuværende to år til kun halvandet år.

Det vil give et mere fleksibelt dagpengesystem, hvor de ledige får et større incitament til at tage korte sæsonjob og vikariater, mener de to fagforeninger.   

Fagforeningerne Dansk Metal og HK får i første omgang ikke meget kredit for deres opsigtsvækkende dagpengeforslag.

Der er politiske tæsk fra både rød og blå fløj i Folketinget til forslaget om en handel, hvor dagpengeperioden får endnu et nøk nedad, mens det til gengæld skal være væsentligt nemmere at genoptjene retten til dagpenge, når man først er faldet ud af systemet.

Men den model er der umiddelbart ikke tilslutning til fra hverken regeringen, Enhedslisten eller de borgerlige partier.

DF: Et forhandlingsoplæg
"Dette forslag vil betyde, at man kan tage et kort sommerferiejob og så få dagpenge resten af året. Det er ikke den vej, vi skal gå. Jeg ser det mere som et forhandlingsoplæg, da fagbevægelsen hidtil ikke er blevet hørt, og fordi der nu skal til at ske noget," siger arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted (DF).

Han understreger, at DF, der stod fadder til dagpengereformen, er villige til at gå ind i en genforhandling af samme reform.

"Vi er enige i, at der er behov for et mere fleksibelt dagpengesystem. Eksempelvis ved et mere konjunkturbestemt system, hvor 26 ugers genoptjening godt kunne være en mulighed i krisetider," siger Bent Bøgsted.

Også de Konservative mener, at et genoptjeningskrav på kun 13 uger er alt for lidt og vil fastholde folk på dagpenge.

"Vi mener ikke, at der skal laves om på dagpengereformen her og nu. 13 ugers genoptjening åbner jo for dagpenge til folk efter sæsonarbejde i sommerferien. Det er vigtigt, at vi har fokus på at skabe vækst og arbejdspladser i stedet," siger arbejdsmarkedsordfører Benedikte Kiær (K).

R: Det fastholder folk på dagpenge

Hos regeringen afviser både Socialdemokratiet og de Radikale blankt forslaget.

"Det forslag har vi ikke til sinds at imødekomme. Det skal ikke gøres så lempeligt at optjene retten til dagpenge. Så vil vi fastholde arbejdsløse i ledighed længere, og vores ambition er det modsatte. Dagpengereformen står fast," siger arbejdsmarkedsordfører Nadeem Farooq (R) til dr.dk.

"Jeg kan selvfølgelig godt forstå, at fagforeningerne er bekymrede over, at mange af deres medlemmer står til at have opbrugt deres dagpengeret, og det er en bekymring, vi deler. Derfor er det fair og godt, at de faglige institutioner spiller ind med forslag. Når det er sagt, så har vi ingen planer om at sænke dagpengeperioden eller sætte genoptjeningskravet ned," siger arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen (S) til politiken.dk.

Heller ikke regeringens støtteparti, Enhedslisten, er med på ideen om en mere svensk model. Kun den del, der handler om at lempe på genoptjeningskravet.

"Vi er enige i, at genoptjeningskravet skal ned, og vi vil gerne være med til at finansiere det. Men en kortere dagpengeperiode løser ikke den danske udfordring," siger arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl (EL) til jp.dk.   

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00