Dansk Erhverv og Tekniq: Tø de indefrosne feriepenge helt op

DEBAT: Regeringen bør frigive alle feriepengene og dermed give forbruget et tiltrængt løft, skriver Brian Mikkelsen og Troels Blicher Danielsen.

Af Troels Blicher Danielsen og Brian Mikkelsen
Hhv. adm. direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne og adm. direktør i Dansk Erhverv

Folketingets partier forhandler i disse dage om en sommerpakke, som skal holde hånden under dansk økonomi. Der er mange arbejdspladser på spil.

Regeringen har foreslået at frigive to ugers feriepenge til danskerne. Hos TEKNIQ Arbejdsgiverne og Dansk Erhverv bakker vi op om initiativet, men opfordrer til, at alle danskernes feriepenge frigives. Det vil kunne redde 32.000 job, hvis det fulde beløb udbetales og vil i den grad kunne mærkes i dansk erhvervsliv.

Dansk økonomi står i en meget vanskelig situation, hvor fortsat nedlukning af grænserne og færre turister over sommeren vil komme til at koste landet milliarder. Her kan feriepengene være en måde at holde hånden under forbruget, særligt hvis diverse hjælpepakker bliver udfaset over de kommende måneder.

Den fortsatte nedlukning af en lang række erhverv har store konsekvenser. Hvis for eksempel sommeren 2020 bliver næsten uden turister i hovedstaden, kommer det til at koste dyrt. Udenlandske turister i København forbruger årligt for 26 milliarder kroner – eller 45 procent af det samlede udenlandske forbrug i hele Danmark. 66 procent af de udenlandske turister i København ankommer med fly, og udenlandske turister forbruger hen over sommeren mere end 9 milliarder kroner i København – særligt i detailhandlen.

Rammer alle erhverv
Men det gælder ikke kun oplevelses- og turismebranchen. Den fortsatte nedlukning rammer alle erhverv og Danmark bredt.

For eksempel vil mange hoteller og restauranter på grund af den faldende omsætning holde igen med at investere i tekniske installationer, som både her og nu og på længere sigt kan være med til at bremse virusudbrud – bl.a. håndfrie vandhaner, automatisk døråbning og kontaktløs betaling. En tilbageholdenhed, der, sammen med de danske forbrugeres generelle usikkerhed overfor den økonomiske situation, hastigt breder sig til andre brancher.

Det er en tendens, vi allerede oplever nu, ikke mindst i installationsbranchen, hvor næsten halvdelen af landets virksomheder oplever faldende omsætning på grund af coronakrisen.

Derfor er vores opfordring klar: Tiden er inde til at give danskerne deres egne feriepenge tilbage og holde hånden under vækst og arbejdspladser i hele landet.

Forrige artikel KL: Regeringens opkvalificeringsudspil overser jobcentrene KL: Regeringens opkvalificeringsudspil overser jobcentrene Næste artikel Lederne: Virksomhedernes behov skal altid stå centralt for jobcentrene Lederne: Virksomhedernes behov skal altid stå centralt for jobcentrene