Debat

Dansk Erhverv: Ophæv suspenderingen af den virksomhedsrettede aktivering

DEBAT: Regeringen holder fast i nedlukning af virksomhedsrettet aktivering, selvom antallet af langtidsledige stiger. Få sat gang i den aktive beskæftigelsesindsats hurtigst muligt, mener Dansk Erhverv.

Det er afgørende, at vi hurtigst muligt igen får sat gang i den virksomhedsvendte del af den aktive beskæftigelsesindsats, mener Dansk Erhverv.
Det er afgørende, at vi hurtigst muligt igen får sat gang i den virksomhedsvendte del af den aktive beskæftigelsesindsats, mener Dansk Erhverv.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Corona har ramt mange ting.

For eksempel er de virksomhedsrettede forløb suspenderet. Det betyder, at tusindvis af langtidsledige enten er strandet halvvejs i et forløb, der ikke kunne forlænges, eller også har de ikke kunnet komme i gang med et forløb.

Suspenderingen af de virksomhedsrettede forløb har spærret en af de vigtigste indgange til arbejdsmarkedet for en stor gruppe langtidsledige, hvoraf mange er på kanten af arbejdsmarkedet.

I sidste uge blev nedlukningen af den virksomhedsrettede aktivering så endnu en gang forlænget, i denne omgang til og med udgangen af februar.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Tager vi nedlukningen i perioden marts til juni med, så betyder beslutningen, at et af de mest effektive redskaber til at hjælpe langtidsledige tilbage i job foreløbigt ender med at være sat ud af kraft i tæt på seks ud af 12 måneder.

Som en konsekvens af nedlukningen er andelen af ledige i praktikker og løntilskudsjob faldet til i størrelsesorden halvdelen omfanget i samme periode sidste år.

Set i lyset af de voldsomme stigninger i antallet af langtidsledige det seneste år bør suspenderingen af de virksomhedsrettede forløb ophæves hurtigst muligt

Peter Halkjær
Arbejdsmarkedschef, Dansk Erhverv

Desuden peger foreløbige tal i retning af et mindst lige så stort fald i antallet af ledige, der kommer i job i forlængelse af et virksomhedsrettet forløb. Det er nedslående tal.

Uheldig timing af nedlukning
Netop på grund af coronakrisens indvirkning på arbejdsmarkedet kunne timingen for nedlukningen af den virksomhedsrettede aktivering næppe være mere uheldig.

For mens en voldsom stigning i antallet af nyledige sidste år har været fulgt af en stor afgang fra især gruppen med korterevarende ledighed, har situationen været anderledes vanskelig for ledige, der har været ledige siden før coronakrisen.

Det betyder, at antallet af personer med længerevarende ledighed foreløbigt er vokset med knap 12.000. Det svarer til en stigning på 47 procent i alt og for dagpengemodtagere særskilt en stigning på 83 procent.

Ophæv suspenderingen
I de måneder, hvor de virksomhedsrettede forløb indtil videre har været suspenderet, har danske virksomheder sammenlagt nyansat i størrelsesorden 230.000 medarbejdere.

Denne trafik af nyansættelser har formentligt medført et eller andet antal smittetilfælde med corona, men trafikken har også betydet, at i størrelsesorden 60.000 har forladt ledighedskøen, fordi det fortsat har været muligt at komme i job på almindelige vilkår.

Med nedlukningen af den virksomhedsrettede indsats har jobmulighederne i samme periode omvendt mere eller mindre været sat ud af kraft blandt de ledige, der har et omfattende behov for støtte til at genvinde fodfæste på arbejdsmarkedet.

Læs også

Skal sættes i gang hurtigst muligt
Suspenderingen af den virksomhedsrettede indsats ville give mening, hvis det var forbundet med en højere risiko for spredning af covid-19 at etablere virksomhedsrettede forløb, hvis vi altså sammenligner med den spredning af smitte, som et jobskifte potentielt indebærer. Men det er der ikke dokumentation for.

På præcis samme måde er det også vanskeligt at få øje på de særlige sundhedsmæssige overvejelser bag den indførte begrænsning, der betyder, at praktikker, der ophører, ikke må videreføres som løntilskudsjob.

Set i lyset af de voldsomme stigninger i antallet af langtidsledige det seneste år bør suspenderingen af de virksomhedsrettede forløb ophæves hurtigst muligt.

Længerevarende ledighed slider på den enkeltes overskud og ressourcer til at finde job. Jo længere tid, man er væk fra arbejdsmarkedet, jo sværere er det at finde vej tilbage. Det viser al evidens.

Disse mennesker skal ikke marginaliseres yderligere, men derimod vises en vej, så kan de kan blive værdifuld arbejdskraft for virksomheder, og de kan få et løft i livskvaliteten.

Derfor er det afgørende, at vi hurtigst muligt igen får sat gang i den virksomhedsvendte del af den aktive beskæftigelsesindsats.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Halkjær

Arbejdsmarkedschef, Dansk Erhverv

0:000:00