Debat

Danske A-kasser: Grotesk paradoks at straffe ledige for at tage småjobs

DEBAT: Beskæftigelsesministeren må forhindre, at ledige mister tusindvis af kroner i dagpenge, fordi de tager småjobs, mener Danske A-kasser, som opfordrer politikerne til at løse problemet nu.

Det er et grotesk paradoks, at ledige bliver straffet for at arbejde, skriver Danske A-kassers formand.
Det er et grotesk paradoks, at ledige bliver straffet for at arbejde, skriver Danske A-kassers formand.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Du kan som ledigt medlem af en a-kasse risikere at få mindre udbetalt i dagpenge hver måned, end du ville få i kontanthjælp.

Og hvad er så "forbrydelsen" for at blive straffet økonomisk på den måde? Tjah, det er, at du har haft småjobs, vikariater og lignende. Det lyder helt urimeligt, og det er det også.

Vi har simpelthen sager i a-kasserne, hvor medlemmer – ofte imens de har søgt efter et fast arbejde – har taget småjob, vikariater og lignende.

Hvis de så atter bliver ledige, når for eksempel vikariatet udløber og skal "genindplaceres" i systemet, som det hedder, så skal de have beregnet ny dagpengesats. Og det er her, at filmen knækker, og paradokset med at blive straffet for at arbejde viser sig.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Årsagen til det groteske paradoks opstod med dagpengereformen i 2017. En reform, som vel at bemærke havde som et af sine mål at sikre, at det altid kunne betale sig at arbejde – også på få timer og til en lav løn. Det lykkedes også på langt de fleste parametre, men ikke i forhold til satsberegningen. Her nåede man ikke helt i mål.

For der er stadig medlemmer, som både ved en såkaldt indplacering eller ved en genindplacering får beregnet en meget lav dagpengesats. Netop fordi de har haft måneder med småjobs, vikariater og lignende til en lav løn.

Der er ingen grund til at vente og mange grunde til at skynde sig

Eva Obdrup
Formand, Danske A-kasser

Mister tusindvis af kroner om måneden
Med dagpengereformen kom der nye beregningsregler.

Så når a-kasserne i dag skal beregne en ny dagpengesats til en ledig, skal satsen beregnes på baggrund af de bedste 12 måneders løn inden for de seneste 24 måneder. Også måneder, hvor der er udbetalt løn for ganske få arbejdstimer, beregnes der på.

Hvis et medlem for eksempel har haft tre dages arbejde i en måned, fordi det var alt, som hun eller han kunne få, så kan lønnen fra disse tre dages arbejde komme til at tælle for en hel månedsløn i den nye beregning af dagpengesatsen. Har et medlem for mange måneder med arbejde på mindre end fuld tid og/eller en lav løn, så kan det ses på satsen.

Og det er altså ikke småbeløb, som de ledige kan miste på den konto. Vi ser eksempler på medlemmer, som mister 8.000 eller 10.000 kroner om måneden i dagpenge, fordi de tidligere har taget de småjob, som de kunne få.

Der må gøres noget
Danske A-kasser og de enkelte a-kasser har siden reformens start løbende gjort politikere og embedsmænd opmærksomme på problemet. Indtil videre, uden at der er sket noget.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har dog sagt, at han er opmærksom på problemet, at det løbende er diskuteret i forligskredsen om dagpengereformen – og at det skulle indgå i en politisk evaluering af dagpengereformen i efteråret 2020.

Men evalueringen blev udskudt på grund af coronasituationen. Hvilket er helt forståeligt, for der har naturligvis været mere presserende punkter på dagsordenen her under krisen.

Imidlertid er vi nu ved at være dér, hvor der må gøres noget. I næsten et helt år har vi haft et hårdt presset coronaarbejdsmarked.

Mange har måned efter måned været hjemsendte uden løn eller været på nedsat tid (og løn). Mange har på grund af nedlukninger ikke kunnet få de vikar- og småjobs, som de plejer og har derfor ikke kunnet sammenstykke en bare nogenlunde ordentlig løn.

Læs også

Ministeren tage denne sag alvorligt
De risikerer alle at få beregnet en lav sats ved ledighed.

For det er coronamånedernes løn, der bliver beregnet en sats på. En sats, som de så må leve med i deres op til treårige dagpengeperiode fremover. Eller værre endnu: I hele deres efterlønsperiode.

Det er uholdbart. Det kan vi ikke være bekendt. Vi mener derfor i Danske A-kasser, at vi må se at få problemet med beregningsreglerne og de lave dagpengesatser løst. Der er ingen grund til at afvente en evaluering af dagpengereformen – for problemet er her nu.

Og problemet er ikke så svært at løse. I Danske A-kasser er vi helt klar til at gå i dialog med minister, politikere og embedsmænd for at finde en god løsning. Så hermed en opfordring til beskæftigelsesministeren og de øvrige politikere til at tage denne sag alvorligt.

Der er ingen grund til at vente og mange grunde til at skynde sig.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Obdrup

Forretningsfører, 3F’s a-kasse, formand, Danske A-kasser
informatikassistent

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00