Analyse af 
Rikke Brøndum

Derfor fortæller Mette Frederiksen ikke, hvem der skal have mere i løn

Statsminister Mette Frederiksen (S) kan ikke øremærke lønstigninger til bestemte grupper i det offentlige, men kun sende en ekstra pose penge afsted, som fagforeningerne selv må blive enige om at fordele i mellem sig. Altinget forklarer hvorfor. 

Under søndagens debat mellem statsminister Mette Frederiksen (S), Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen og Konservatives formand Søren Pape Poulsen faldt snakken på løn til offentlige ansatte på blandt andet sundhedsområdet. 
Under søndagens debat mellem statsminister Mette Frederiksen (S), Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen og Konservatives formand Søren Pape Poulsen faldt snakken på løn til offentlige ansatte på blandt andet sundhedsområdet. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Rikke Brøndum

Statsminister Mette Frederiksen (S) har skabt røre med sin melding om, at såkaldt varme hænder i det offentlige som pædagoger og sygeplejersker får for lidt i løn.

Men der er en god grund til, at hun har svært ved at forklare, hvem der så skal have et højere beløb på lønsedlen fremover. Forklaringen ligger i den danske model i det offentlige.

De private styrer lønnen 
Lønforhandlingerne i det offentlige er ikke frie, men styres af udviklingen i det private af hensyn til konkurrenceevnen, så man undgår en for stor løn-konkurrence om medarbejderne i de to sektorer. 

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00