Debat

En fri og fair konkurrence i beskæftigelsesindsatsen

DEBAT: Jobrådgivernes Brancheforening hilser det velkomment, at de mister monopolet på beskæftigelsesindsatsen for ledige akademikere. De bedste resultater opnås i samspil mellem det offentlige og private, skriver Jørgen Borre Larsen.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jørgen Borre Larsen
Direktør, Jobrådgivernes Brancheforening

Det fremgår af den beskæftigelsespolitiske aftale, som regeringen har indgået med Enhedslisten 19. november 2011, at man vil afskaffe den såkaldte obligatoriske udlægning af ledige akademikere til private aktører.

Denne regel har betydet, at beskæftigelsesindsatsen over for ledige akademikere altid har skullet varetages af private jobrådgivningsfirmaer, dog på en sådan måde, at den ledige akademiker altid har skullet have mindst 2 aktører at vælge imellem. Jobrådgivernes Brancheforening er tilfreds med, at man afskaffer den obligatoriske udlægning, hvis der i stedet for bliver tale om, at jobcentrene frit kan vælge de samarbejdspartnere, de ønsker sig.

Kompliceret system
Proceduren for at finde frem til, hvilke private aktører de ledige kunne vælge imellem i de enkelte kommuner, har bestået i et kompliceret system af ramme- og delaftaler. Først har de 4 beskæftigelsesregioner indgået rammeaftaler med de aktører, som regionerne skønnede egnede til at løse opgaven på baggrund af bl.a. tidligere opnåede resultater og ikke mindst priser. Herefter har kommunerne kunnet vælge at indgå delaftaler mellem de aktører, som den pågældende region havde rammeaftaler med.

Det har været et system, der har skabt en benhård konkurrencesituation aktørerne imellem. Resultatet har været, at den såkaldte enhedsomkostning til drift og aktivering for et helårsforløb af en forsikret ledig, der har været udlagt til en privat aktør, har været lavere, end hvis jobcenteret selv skulle have varetaget indsatsen. Ja, faktisk har de private aktører kunnet gennemføre indsatsen til ¾ af omkostningen hos det offentlige.

Sammenspil mellem offentlig og privat 
På den baggrund kan det da godt undre, at man vælger at afskaffe den obligatoriske udlægning af ledige akademikere til private aktører.

Når Jobrådgivernes Brancheforening alligevel er positiv over for ideen, så skyldes det, at vi mener, at de bedste resultater nås i et positivt og frivilligt samspil mellem det offentlige og det private. Vi er tilhængere af en fair konkurrence på lige vilkår, også mellem det offentlige og private. Og vi er tilhængere af, at borgerne kan vælge mellem de aktører - offentlige eller private - som leverer de bedste resultater.

Vi vil derfor advare imod, at man nu i stedet for giver a-kasserne monopol på at varetage indsatsen for de forsikrede ledige. Vi har i tidligere indlæg i Altinget fremført en række argumenter for dette synspunkt. Det er vigtigt, at den ledige borger har valgfrihed. En ledig bør kunne vælge imellem jobcenteret og private aktører, herunder naturligvis også a-kasser.

En forudsætning for, at det kan lade sig gøre, er, at alle parter er villige til åbent og redeligt at lægge sine resultater frem. Herved sikrer man dels en sund konkurrence på lige vilkår og dels den størst mulige borgertilfredshed.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørgen Borre Larsen

Fhv. direktør, Jobrådgivernes Brancheforening, konsulent, Borre Consult
cand.mag. i fransk (Aarhus Uni.), HD (Handelshøjskolen i Århus)

0:000:00