Debat

Enhedslisten kommer med fem krav: Afskaf varighedsbegrænsningen på sygedagpenge helt

Sygedagpengesystemet trænger til en human opgradering, hvor de ikke kun er de mest alvorligt syge, der får hjælp. Enhedslisten kommer med fem krav til en ny sygedagpengereform.

Selvfølgelig skal forholdene for meget alvorlig syge forbedres, så de ikke kommer i klemme i sygedagpengesystemet og udsættes for nyttesløse arbejdsprøvninger og lang sagsbehandling, skriver Victoria Velázquez (EL) og Christine Sarka.
Selvfølgelig skal forholdene for meget alvorlig syge forbedres, så de ikke kommer i klemme i sygedagpengesystemet og udsættes for nyttesløse arbejdsprøvninger og lang sagsbehandling, skriver Victoria Velázquez (EL) og Christine Sarka.Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Victoria Velásquez
Christine Sarka
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

15. september havde beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) indkaldt til stormøde, hvor omkring 100 organisationer var inviteret til at give deres bud på sygedagpengereformens udfordringer for både sygemeldte og de organisationer, der arbejder med området.

Her sagde ministeren, at regeringen forventer at gå i gang med forhandlinger af sygedagpengesystemet næste år, når ekspertgruppen bag nytænkning af beskæftigelsesindsatsen er færdige med deres arbejde i juni.

Det er urimeligt, at sygemeldte skal vente så længe på en kritisk gennemgang af sygedagpengereformen, der trådte i kraft i 2014 og giver så mange problemer for de sygemeldte.

Spørgsmålet er også, om regeringen har tænkt sig forbedre vilkårene for sygemeldte generelt eller kun en mindre gruppe? Det fremgik ikke af stormødet. 

Læs også

Vi skal ikke kun hjælpe de mest alvorligt syge

I regeringsgrundlaget fra 2022 fremgår det, at regeringen ønsker at:

Det er urimeligt, at sygemeldte skal vente så længe på en kritisk gennemgang af sygedagpengereformen.

Victoria Velázquez og Christine Sarka

”Afdække, om reglerne i sygedagpengesystemet virker efter hensigten, så meget alvorligt syge ikke udsættes for arbejdsprøvning med videre. Regeringen har som klart sigte i en kritisk reformgennemgang på sygedagpengeområdet at se nærmere på de problematikker med borgere, der kommer i klemme, som påpeges af sygemeldte, kommuner og andre aktører.”

Selvfølgelig skal forholdene for meget alvorlig syge forbedres, så de ikke kommer i klemme i sygedagpengesystemet og udsættes for nyttesløse arbejdsprøvninger og lang sagsbehandling. Men vi finder det helt urimeligt, hvis regeringen kun vil bedre forholdene for de mest alvorligt syge sygedagpengemodtagere.

At være syg og ude af stand til at forsørge sig selv i længere tid eller måske varigt er altid en alvorlig sag for det enkelte menneske. Vi ønsker ikke at rangordne hverken sygdomme eller de mennesker, der er ramt af sygdom. Det er meget alvorligt at blive ramt af livstruende og meget invaliderende sygdomme som eksempelvis cancer, men det er også alvorligt at blive ramt af eksempelvis psykisk sygdom, stress og andre lidelser, der er svære at diagnosticere. Og dem bliver der stadig flere af i sygedagpengesystemet.

Særligt disse grupper er i stor risiko for at miste deres sygedagpenge efter 22 ugers sygdom, når der skal tages stilling til, om de opfylder betingelser for at få forlænget sygedagpengene.

Det kræver nemlig, at den sygemeldte er færdigudredt og godt i gang med den rette behandling. Det hænger meget dårligt sammen med de lange ventetider i sundhedsvæsnet, særligt i psykiatrien og på de tværfaglige smerteklinikker. 

Læs også

Vi kommer til at kæmpe for de syge

Enhedslisten er ikke med i den politiske aftale om sygedagpengereformen, da vi finder det helt urimeligt, at der skal sættes en tidsbegrænsning på, hvor længe mennesker kan tillade sig at være syge, før de er nødt til at bekymre sig om deres økonomi samtidig med bekymringerne over både sygdom og fremtidsudsigterne på arbejdsmarkedet.

Vi finder det helt urimeligt, hvis regeringen kun vil bedre forholdene for de mest alvorligt syge sygedagpengemodtagere.

Victoria Velázquez og Christine Sarka

Det betyder dog ikke, at vi ikke vil kæmpe politisk for at få forbedret vilkårene for sygemeldte, når reformen skal genforhandles. Vores krav bliver igen at fjerne varighedsbegrænsningen på sygedagpengene helt. Samtidig ønsker vi at sikre en glidende overgang mellem det at være syg og modtage sygedagpenge og at være ledig og modtage dagpenge.

Der er i dag alt for mange, der risikerer at stå uden noget forsørgelsesgrundlag, fordi de raskmeldes af jobcenteret, før de er i stand til at stå fuldt til rådighed for arbejdsmarkedet og dermed have ret til dagpenge.

Sidst men ikke mindst skal der indføres en reel afklaringsgaranti, der giver langvarigt syge (med begrænsninger i deres arbejdsevne) ret til revalidering, fleksjob eller førtidspension efter et år, hvis de ikke er i stand til at vende tilbage til arbejdsmarkedet på ordinære vilkår.

Fem krav til regeringen og forligskredsen bag sygedagpengereformen:

  • Afskaf varighedsbegrænsningen på sygedagpenge helt – ret til sygedagpenge så længe man er syg.
  • Afskaf jobafklaringsforløbene og det obligatoriske møde med kommunens rehabiliteringsteam.
  • Skab sammenhæng mellem sygedagpenge- og dagpengesystemet så man ikke risikerer at stå uden et forsørgelsesgrundlag, hvis kommunen ikke mener, at man er syg nok til at få sygedagpenge.
  • Indfør en afklaringsgaranti på et år hvor sygemeldte får ret til revalidering, fleksjob eller førtidspension, hvis de ikke kan forsørge sig selv på det ordinære arbejdsmarked.
  • Afskaf krav om beskæftigelsesindsatser, pligtsamtaler med sagsbehandler og rigide sanktionsregler for sygemeldte – lad det i stedet være op til den enkelte sygemeldte at bestemme, hvad der virker bedst for at få det bedre og vende tilbage til arbejdsmarkedet.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Victoria Velásquez

Kandidat til Europa-Parlamentet (EL), MF (EL)
cand.soc. i arbejdslivsstudier og socialvidenskab

Christine Sarka

Rådgiver, Enhedslisten, socialrådgiverkonsulent
Socialrådgiver (Den Sociale Højskole Odense, 2001), kandidat i socialt arbejde (Aalborg Uni., 2016)

0:000:00