Debat

Et arbejdsmarked for alle - frem for forringelse af fleksjobordningen og førtidspension

DEBAT: Hvad skal et nyt Folketing gøre for at fremme handicappedes muligheder på arbejdsmarkedet? Stig Langvad, formand for Danske Handicaporganisationer, kommer her med fem bud.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Foto:

Mennesker med handicap får ikke deres førlighed tilbage eller bliver kureret for deres psykiske lidelse, blot fordi man forringer fleksjobordningen og strammer kriterierne for førtidspension. Hvis man mener det alvorligt, at førtidspension skal forebygges, skal der en helt anderledes indsats til.

Stig Langvad
DH
Fakta
Vil du blande dig i debatten? Skriv til [email protected]

Af Stig Langvad,
Formand for Danske Handicaporganisationer, DH

Hvad vil et nyt Folketing stille op for at fremme, at virksomheder efterspørger den arbejdskraft, som mennesker med handicap repræsenterer? Når snakken falder på, at der er for mange på offentlige ydelser, og at flere skal på arbejdsmarkedet, bliver pilen rettet mod førtidspensionister og personer i fleksjob. Senest har regeringen og Dansk Folkeparti før sommerferien foreslået alvorlige forringelser af fleksjobordningen og aldersbegrænsning af førtidspension.

Men mennesker med handicap får ikke deres førlighed tilbage eller bliver kureret for deres psykiske lidelse, blot fordi man forringer fleksjobordningen og strammer kriterierne for førtidspension. Hvis man mener det alvorligt, at førtidspension skal forebygges, skal der en helt anderledes indsats til. DH har en række bud, som vi vil anbefale et nyt Folketing at tage fat på.

Fleksjobordningen og det rummelige arbejdsmarked
For det første skal fleksjobordningen bevares. Fleksjob er en effektiv beskæftigelsesfremmende foranstaltning, der er en væsentlig grundsten, for at mennesker med nedsat arbejdsevne kan komme i job eller forblive selvforsørgende - og dermed betale skat, spare op til pension, udvikle sine kvalifikationer, deltage i efteruddannelse mv. Der skal være sikkerhed for, at der er overensstemmelse mellem tilskuddets størrelse og den reelle arbejdskraft. Der kan derfor være behov for mere fleksibilitet i ordningen med mulighed for at variere tilskuddet.

For det andet skal virksomhedernes incitament til at fastholde og ansætte mennesker med nedsat arbejdsevne øges. Forebyggelses- og fastholdelsesarbejdet på de danske virksomheder skal løftes markant for at sikre de rette forudsætninger for et reelt rummeligt arbejdsmarked. DH peger på en fælles fond virksomhederne imellem, som alle betaler til, og som virksomheder kan hente tilskud fra, såfremt ansættelsen af mennesker med handicap er forbundet med særligt dyre omkostninger.

For det tredje er der brug for at udvikle og kvalificere jobcentrenes indsats. På baggrund af Politikens omtale den 8. september om det voksende bureaukrati og den manglende tid hos jobkonsulenterne til at få folk i arbejde, er der god grund til at se på regeltyranniet. Derudover viser en evaluering, at der er behov for at sætte politisk og ledelsesmæssigt fokus på indsatsen. Der bør sættes klare målsætninger, og indsatsen bør følges og effekterne af det, man gør, kortlægges. Jobcentrene skal udvikles til at kunne spille en helt anderledes rolle over for virksomhederne og være til rådighed på fleksible tidspunkter af døgnet.

Styrket indsats - uanset alder
For det fjerde skal der udvikles en rehabiliteringsindsats i Danmark. Regeringen kalder det udviklingsforløb. Det er ikke så afgørende. Det afgørende er indholdet af indsatsen. Rehabiliteringsindsatsen skal sikre, at personer med varigt nedsat funktionsevne understøttes i fortsat udvikling af arbejdsevnen, selvom tidsperspektivet rækker ud over de eksisterende rammer for henholdsvis sygedagpenge, revalidering, jobplaner m.v. Derudover er det helt afgørende, at der udbetales en rehabiliteringsydelse på dagpengeniveau. Tryghed og ro om de økonomiske forhold er en vigtig forudsætning for et succesfuldt rehabiliteringsforløb.

For det femte skal førtidspension fortsat kunne tildeles uanset alder. Der skal gøres en langt større indsats for at udnytte de eksisterende muligheder for at skaffe beskæftigelse til de førtidspensionister, der ønsker det. Det skal være muligt at leve anstændigt på en førtidspension. Som førtidspensionist begunstiges man ikke af de samme fordele som på arbejdsmarkedet i form af skattefradrag, arbejdsmarkedspension m.v. Som et minimum må satserne for førtidspensionen følge den almindelige pris- og lønudvikling. Ægtefælleafhængigheden skal væk fra førtidspensionen. Det er umyndiggørende og utidssvarende, at førtidspension er afhængig af en samlevers eller en ægtefælles indtægter.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stig Langvad

Projektkoordinator, Dansk Handicap Forbund
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1984)

0:000:00