Debat

Forbund: Fagforeninger må reagere på ny virkelighed med atypiske ansættelser

DEBAT: 0-timekontrakter og platformsansættelser er kommet for at blive. Et tema for trepartsforhandlingerne skal være, at alle lønmodtagere får garantier og tryghed, mener Serviceforbundet.

Problemet med atypiske ansættelser er, at de stort set alle går under radaren for den danske model, mener John Nielsen fra Serviceforbundet.
Problemet med atypiske ansættelser er, at de stort set alle går under radaren for den danske model, mener John Nielsen fra Serviceforbundet.Foto: Serviceforbundet
Birgitte Søe
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af John Nielsen
Forbundsformand, Serviceforbundet

Du kan være ansat på forskellige måder. Tendensen er desværre, at flere og flere bliver ansat uden overenskomster.

Jeg er bekymret for, at den danske model er ved at køre af sporet. Hvis vi skal forhindre det, skal både fagforeninger, arbejdsgiverforeninger og lovgivere forholde sig til og reagere på den nye virkelighed.

0-timekontrakter, påtvungen selvstændighed, platformsansættelser og andre atypiske ansættelser er kommet for at blive. Derfor bliver opgaven at sikre, at alle lønmodtagere får garantier og tryghed.

Fakta
Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det bør være et tema for trepartsforhandlingerne, når de skal i gang.

0-timekontrakter går under radaren
Men hvad er egentlig problemet med disse typer ansættelser? Jo, de går stort set alle under radaren for den danske model.

Det kan være OK at være selvstændig, men for mange indebærer de vilkår utryghed uden den store økonomiske gevinst.

John Nielsen
Forbundsformand, Serviceforbundet

Min datter er ansat på en 0-timekontrakt i et stormagasin. Hun ved ikke, hvornår hun skal på arbejde, hun kan ikke planlægge sin fritid, og hun kender ikke sin løn.

Hun har en ansættelseskontrakt, men reelt kan hun være ansat uden at få løn. Og hvis hun siger noget, er det i hvert fald ikke hende, der bliver ringet op og tilbudt en vagt.

Der er også lønmodtagere, som bliver tvunget eller lokket til at blive selvstændige.

Men hvis man har lejet en stol i en frisørsalon, får man jo ikke fast løn under sygdom, barsel, pension og alt det andet, der følger med en overenskomst. Og man har selv ansvar for moms og forsikring.

Det kan være okay at være selvstændig, men for mange indebærer de vilkår utryghed uden den store økonomiske gevinst.

Lovbestemt mindsteløn er ikke vejen frem
Ansættelser på platforme vinder også frem. De fleste platforme er bygget op omkring små selvstændige, der hyres til en opgave.

3F har tegnet overenskomst med platformen Hilfr, og Dansk Magisterforening, Djøf og IDA har indgået aftale med Worksome. Det er vejen frem, men langt de fleste platformsvirksomheder ligger i gråzonen uden ordnede forhold.

1. juli blev Plejefamiliernes Landsforening medlem af Serviceforbundet. Målet er at tegne overenskomst med Kommunernes Landsforening, så plejefamilierne kan få ordnede forhold under rammerne af den danske model.

I dag får familierne vederlag og ikke løn, fordi kommunen betragter familierne som selvstændige. Det betyder blandt andet, at kontrakterne kan opsiges med kort varsel.

En lovbestemt mindsteløn er ikke en farbar vej. En lovbestemt mindsteløn har det nemlig med at blive lavere og lavere. Det ser vi blandt andet i Tyskland og England, hvor mange lønmodtagere må have to job for at klare udgifterne.

Desuden vil en lovbestemt mindsteløn kun give flere atypiske ansættelser.

Læs også

Den danske model skal køre ind i fremtiden
Min opfordring er derfor fortsat at arbejde for, at så mange som muligt er dækket af overenskomst, hvad enten de har faste eller atypiske ansættelser.

Faste ansættelser er så absolut at foretrække, men hvis vi ikke omfavner alle typer ansættelser og får forhandlet rimelige vilkår, så skyder vi os selv i foden.

For de atypiske ansættelser er ikke et forbigående fænomen. De er kommet for at blive. 

Der er hjælp at hente. Et nyt direktiv om gennemsigtige og forudsigelige arbejdsvilkår for arbejdstagere i EU er blevet vedtaget af Europa-Parlamentet og Rådet for Den Europæiske Union.

Det nye direktiv fastsætter blandt andet minimumsstandarder for ansættelsesforhold, løn, fravær med løn og arbejdstid.

Så hvis vi tænker os om, behøver den danske model ikke køre af sporet, men ind i fremtiden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

John Nielsen

Forbundsformand, Serviceforbundet, bestyrelsesmedlem, PensionDanmark
ejendoms- og servicefunktionær, ledelses- og organisationspsykologi

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024