Kommentar af 
Jane Mylenberg

Forbyd alkohol på arbejdspladsen

Der er alt for mange ulemper ved at blande alkohol og arbejde. Hvis flere og flere arbejdspladser går forrest og beslutter sig for 0-alkoholpolitik, så vil det nok gå, som da vi indførte rygeforbud indendørs, skriver Jane Mylenberg. 

Vi går på arbejde for at arbejde, ikke for at socialisere, skriver Jane Mylenberg, der mener, arbejdspladser bør indføre forbud mod alkohol. 
Vi går på arbejde for at arbejde, ikke for at socialisere, skriver Jane Mylenberg, der mener, arbejdspladser bør indføre forbud mod alkohol. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Jane Mylenberg
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det meste af mit voksne liv har jeg kun drukket ganske lidt alkohol. Og slet ikke i forbindelse med mit arbejde.

Det har været en nem beslutning at takke nej, når flaskerne kom på bordet. Ofte fordi jeg skulle være klar til at starte bilen for at hente børn.

Men egentlig også bare fordi jeg aldrig har syntes, at alkohol var foreneligt med at være på arbejde, og da slet ikke, når jeg var nogens chef.

Det synspunkt har jeg tit stået ret alene med.

Når samtalen er drejet ind på cocktailen, arbejde og alkohol, har jeg oftest mødt argumentet ”det kan vi da sagtens styre”. Og ja. Det kan rigtig mange sikkert.

For min skyld kan folk kan drikke sig både en kæp i øret og i hegnet, bare det ikke foregår på arbejdspladsen.

Jane Mylenberg

Men der er altså rigtig mange, som ikke kan. For nu at være præcis så har flere end en halv million danskere det, Dansk Misbrugsbehandling kalder ”et skadeligt alkoholforbrug”.

Og når vi ved, hvor mange, der har svært ved at holde sig inden for Sundhedsstyrelsens anbefalinger, er det så ikke helt utroligt dumt, at vi ikke bare tegner stregen i sandet og helt holder op med at udsætte kollegaer for fristelsen på arbejdspladsen?

Jeg er ikke puritaner. For min skyld kan folk kan drikke sig både en kæp i øret og i hegnet, bare det ikke foregår på arbejdspladsen.

Jeg ved godt, at mit synspunkt er upopulært. Men det er jeg sådan set ligeglad med. For der er simpelthen for mange downsides ved at blande alkohol og arbejde.

Selvom det var skidehamrende sjovt at stå i hotpants og danse tæt med ham fra bogholderiet, så er det ikke det samme som at det også er sjovt mandag morgen. 

Jane Mylenberg

Lad mig nævne i flæng: Unødige fristelser for dem, som har svært ved at styre alkoholindtaget. Grøftegravning mellem de medarbejdere, der af alle mulige årsager ikke drikker og dem, som gør. Risiko for situationer, som alle bagefter er bedst tjent med, slet ikke var opstået. Og sidst men langt fra mindst; vi går på arbejde for at arbejde, ikke for at socialisere.

Det er selvfølgelig dejligt, at man får nye venner blandt kollegaerne, men med 37 timers arbejde ud af ugens 168 timer, så kan man nok finde en time eller tre uden for arbejdstiden, hvis man vil drikke et glas eller spille ølbong med kollegaerne.

Læs også

I de 30 år jeg har været chef, har jeg lidt for mange gange oplevet, hvor svært det kan være, når de moralske tømmermænd banker på mandagen efter en våd aften med kollegaer.

Bondeangeren vejer tungt i tasken hos den medarbejder, som havde skejet lidt for hårdt ud, går 'the walk of shame' første arbejdsdag efter festen og igen bare være en helt almindelig kollega.

Billeder har floreret på sociale medier, og selvom det var skidehamrende sjovt at stå i hotpants og danse tæt med ham fra bogholderiet, så er det ikke det samme som at det også er sjovt mandag morgen. Eller måneden efter. Så snart fotos er i digitalt kredsløb, forsvinder de aldrig.

Det er heller ikke sjovt at være en af de kollegaer, som bare ikke drikker.

For man er hverken en del af ”hold-kæft-hvor-skal-vi-gi´-den-gas”-snakken før festen, eller en del af de små grupper, som samles om en skærm i dagene efter festen for at vise vilde billeder af kollegaerne.

Vi har lige overstået højsæsonen for julefrokoster. Og selvom der er meget godt at sige om, at vi samles på vores arbejdspladser for at hygge os sammen, kan jeg simpelthen ikke komme på en god ting at sige om, at der kommer alkohol på bordet.

Som bekendt går fornuft og dømmekraft ud, når alkohol kommer ind. Vi bliver mere løsslupne. Nogle vil sige, at vi også bliver sjovere, friere og mere ”os selv”. Men behøver vi det, når vi er sammen med vores kollegaer?

Læs også

Hvis flere og flere arbejdspladser går forrest og beslutter sig for 0-alkoholpolitik, så vil det nok gå, som da vi kollektivt blev reguleret til ikke at ryge indendørs.

Lidt højrøstet bøvl og brok, som fortager sig i løbet af ganske kort tid. Og derefter en adfærdsændring, der hurtigt sætter sig i os som ny normal.

Og som får os til at tænke tilbage på tiden, hvor vi blandede alkohol og arbejde som en, der er nogenlunde ligeså fjern som dengang vi gik med blå mascara, hørte musik på kassettebånd og ringede til hinanden fra fastnettelefoner.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jane Mylenberg

Debattør og selvstændig rådgiver, kommunikationskonsulent, Ungdomsringen, formand, foreningen Brobyggerne, bestyrelsesmedlem, Ungdomsbureauet
cand.phil. i kunsthistorie (Københavns Uni. 1996), journalistisk tillægsuddannelse (DJH 2001), master i kommunikation (Aarhus Uni. 2005)

0:000:00