Debat

Frie Skolers Lærerforening: Giv undervisere på de frie skoler den samme løn som folkeskolelærerne

I gennemsnit tjener lærere på landets frie skoler væsentligt mindre end underviserne i folkeskolen. Det kan gå ud over børnenes undervisning, hvis der ikke rettes op på løngabet, skriver Frie Skolers Lærerforening.

De frie skoler er selvejende institutioner, som skal levere en undervisning, der står mål med forventningerne til folkeskolens undervisning, og det siger sig selv, at det kan man kun, hvis man har lærere, der er lige så dygtige og engagerede som folkeskolelærerne, skriver Monica Lendal Jørgensen.
De frie skoler er selvejende institutioner, som skal levere en undervisning, der står mål med forventningerne til folkeskolens undervisning, og det siger sig selv, at det kan man kun, hvis man har lærere, der er lige så dygtige og engagerede som folkeskolelærerne, skriver Monica Lendal Jørgensen.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Monica Lendal Jørgensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jeg er overbevist om, at de allerfleste forældre til børn på frie skoler tror, at lærerne dér tjener mindst den samme løn som lærerne i folkeskolen. Det er bare langt fra tilfældet alle steder.

I gennemsnit tjener lærerne på de frie grundskoler og efterskoler henholdsvis 10.000 kroner og 20.000 kroner mindre end lærerne i folkeskolen om året.

Det er ikke i orden. Det er ikke fair. Og de skoler, der ikke udbetaler en fair lærerløn, må se at komme ind i kampen og udbetale en løn, der matcher den kæmpe indsats, som lærerne hver dag leverer. 

Friskolelærere er underlagt statens lønsystem

Omkring 20 procent af alle børn undervises af lærere på de frie skoler, og når man som lærer er ansat dér, så er man underlagt statens lønsystem, som kræver langt større lokalt forhandlede tillæg, end det er tilfældet i folkeskolen, hvor man har overenskomst med kommunerne.

De skoler, der ikke udbetaler en fair lærerløn, må se at komme ind i kampen og udbetale en løn, der matcher den kæmpe indsats, som lærerne hver dag leverer.

Monica Lendal Jørgensen
Formand i Frie Skolers Lærerforening

Det er derfor, lærerne på den frie grundskole i gennemsnit mangler 10.000 kroner om året, mens det koster lærerne på efterskolen 20.000 kroner om året, at de ikke arbejder på en folkeskole.

På de frie skoler skal lærernes tillidsrepræsentanter hele tiden slås for at forhandle højere lokale løntillæg for at følge med folkeskolelønnen, og det er simpelt hen ikke fair.

De frie skoler er selvejende institutioner, som skal levere en undervisning, der står mål med forventningerne til folkeskolens undervisning, og det siger sig selv, at det kan man kun, hvis man har lærere, der er lige så dygtige og engagerede som folkeskolelærerne. 

Læs også

Vi skal nok råbe højt

Så længe, at der er afgørende forskelle på lønsystemet i kommunerne og i staten, er der kun et sted at hente den løn, som lærerne på de frie skoler mangler, og det er i forhandlingerne på den enkelte skole.

Vi arbejder på at få sikret større løndele ved de centrale aftaler med staten, men indtil det lykkes, er vi nødt til at råbe højt om den unfair lærerløn.

Monica Lendal Jørgensen
Formand i Frie Skolers Lærerforening

I Frie Skolers Lærerforening arbejder vi på at få sikret større løndele ved de centrale aftaler med staten, men indtil det lykkes, er vi nødt til at råbe højt om den unfair lærerløn.

Og vi råber i håbet om, at skoleledelserne lokalt vil tage ansvar for lønsystemet og sikre, at lærerne får en fair løn. Og i håbet om, at de forældre, som afleverer deres børn til lærere, der er lige så kompetente og engagerede som lærerne i folkeskolen, vil spørge skolen, om lærerne faktisk får en løn, som matcher lønnen i folkeskolen på den anden side af vejen. Det er det, vi kalder fair lærerløn. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Monica Lendal Jørgensen

Formand, Frie Skolers Lærerforening
lærer (Haslev Seminarium)

0:000:00