Debat

Socialrådgiver i Kriminalforsorgen: Regeringen glemmer os, når de vil give fængselsbetjente mere i løn

Regeringen peger på, at fængselsbetjente skal have i lønløft, men socialrådgiverne, der arbejder i Kriminalforsorgen, bliver umiddelbart forbigået. Vi fungerer som støddæmpere i en travl hverdag, side om side med fængselsbetjente, skriver socialrådgiver i Kriminalforsorgen.

Som socialrådgiver i et lukket fængsel er jeg blandt dem, som ikke har en lønstigning i sigte, hvis det skal stå til regeringen. Jeg under fuldt ud, at fængselsbetjentene får et lønløft, men jeg undrer mig over, at socialrådgiverne ikke nævnes, skriver Vivi Marie Andersen.
Som socialrådgiver i et lukket fængsel er jeg blandt dem, som ikke har en lønstigning i sigte, hvis det skal stå til regeringen. Jeg under fuldt ud, at fængselsbetjentene får et lønløft, men jeg undrer mig over, at socialrådgiverne ikke nævnes, skriver Vivi Marie Andersen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Tillykke til de udvalgte faggrupper, som står til en mulig lønstigning. Regeringen peger på, at I udfører vigtige samfundsopgaver, som er bærende i vores velfærdssamfund - og jeg er virkelig enig i, at I fortjener anerkendelse for jeres indsats. Det ser jeg hver dag, når jeg arbejder tæt sammen med de mange dygtige fængselsbetjente i Kriminalforsorgen.

Det virker dog til, at regeringen har glemt, at de udvalgte faggrupper ikke bærer samfundsopgaverne alene. Det sker nemlig i tæt samarbejde med mange andre faggrupper.

Som socialrådgivere udfører vi mange kerneopgaver i Kriminalforsorgen. Både før og efter domsafsigelse, hvor vi er med til løfte det resocialiserende arbejde i både varetægt, under afsoning og efterfølgende.

Som socialrådgiver i et lukket fængsel er jeg blandt dem, som ikke har en lønstigning i sigte, hvis det skal stå til regeringen. Jeg under fuldt ud, at fængselsbetjentene får et lønløft, men jeg undrer mig over, at socialrådgiverne ikke nævnes.

Læs også

Det er også svært at fasholde socialrådgivere

Ja, kriminalforsorgen har svært ved at rekruttere nye fængselsbetjente, og ja, det er svært at fastholde fængselsbetjentene i jobbet. Men når det er sagt, så er de ikke den eneste faggruppe, der oplever udfordringer med både rekruttering og fastholdelse i Kriminalforsorgen.

Igennem de sidste par år har jeg sagt farvel til mange fagfæller på grund af udbrændthed, manglende arbejdsglæde og sygemeldinger.

Vivi Maria Andersen
Socialrådgiver i Kriminalforsorgen

Vi har nemlig også svært ved at få socialrådgivere ind ad døren. Her spiller lønnen en rolle, idet lønnen for en socialrådgiver i Kriminalforsorgen ofte er lavere end den løn, som tilbydes i kommunerne og regionerne. Mange gode og engagerede fagfæller fravælger derfor Kriminalforsorgen.

Fastholdelse af socialrådgivere er ligeledes en udfordring. Vi brænder for vores fag og medvirker hver dag til, at Kriminalforsorgen kan løfte det sociale og resocialiserende arbejde, som er nødvendigt for at få de indsatte tilbage på rette kurs i livet.

Socialrådgiverne er med til at sikre roen i fængslerne igennem relations- og sagsarbejde, så de indsatte oplever at blive inddraget og have medansvar for egen udvikling.

I det fængsel, hvor jeg selv arbejder, er udskiftningen af socialrådgivere anseelig. Igennem de sidste par år har jeg sagt farvel til mange fagfæller på grund af udbrændthed, manglende arbejdsglæde og sygemeldinger.

Alligevel er det ikke socialrådgiveren, som der tænkes på, når der tales om rekruttering og fastholdelse i Kriminalforsorgen.

Jeg er med på, at fængselsbetjentene står i front. Ja, men de står ikke alene.

Som socialrådgivere fungerer vi ofte som støddæmpere i en travl hverdag. Side om side med fængselsbetjentene.

Læs også

Ikke alle møder betjente, men alle møder en socialrådgiver

Derudover vil jeg gerne påpege, at Kriminalforsorgen ikke kun består af fængsler med fængselsbetjente. Faktisk er det kun en tredjedel af dem, der er i kontakt med Kriminalforsorgen, der møder en betjent.

Det skaber tvivl og frustration, at man udvælger nogle faggrupper og overser andre. Vi er jo alle sammen nødvendige i Kriminalforsorgen, såvel som i resten af velfærdssamfundet.

Vivi Maria Andersen
Socialrådgiver i Kriminalforsorgen

Alle møder derimod en socialrådgiver. Det skyldes, at mange eksempelvis afsoner med fodlænke, i samfundstjeneste, er prøveløsladte, behandlingsdømte eller sidder i udslusningsfængsler, hvor tilsyn og samtaler ofte varetages af socialrådgivere.

Vi udfører altså mange opgaver helt i front og tæt på de indsatte. Og vores arbejde er vigtigt, for opgaverne i Kriminalforsorgen handler ikke kun om fængselsstraf. Resocialisering er også helt afgørende, hvis vi skal forebygge ny kriminalitet.

Derfor føler jeg, at regeringen glemmer socialrådgivere i Kriminalforsorgen, når de vil give fængselsbetjentene et lønløft.

Det skaber tvivl og frustration, at man udvælger nogle faggrupper og overser andre. Vi er jo alle sammen nødvendige i Kriminalforsorgen, såvel som i resten af velfærdssamfundet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00