Debat

Horesta og 3F: Mentorforløb skal mindske frafald på uddannelser for faglærte

Vi kommer til at mangle 99.000 faglærte i 2030, og ubalancen vil koste Danmark milliarder. Frafaldet på uddannelserne skal nedbringes med mentorordninger, der skal skabe rammer for unge-netværk gennem første praktikforløb, skriver Jens Zimmer Christensen og John Frederiksen.

Turisme- og oplevelseserhvervet har gode karrieremuligheder til motiverede unge med mange forskellige baggrunde. Selvom mange mærker krisen, vil erhvervet rejse sig igen, skriver Jens Zimmer Christensen og John Frederiksen.
Turisme- og oplevelseserhvervet har gode karrieremuligheder til motiverede unge med mange forskellige baggrunde. Selvom mange mærker krisen, vil erhvervet rejse sig igen, skriver Jens Zimmer Christensen og John Frederiksen.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Jens Zimmer Christensen
John Frederiksen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Nye tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at det danske arbejdsmarked i 2030 kommer til at mangle 99.000 faglærte, og ubalancen vil koste Danmark milliarder.

Som samfund kan vi ikke undvære dem, der vælger en karrierevej, hvor de bruger deres hænder, og det er tydeligt, at det vi har gjort indtil nu, ikke har virket i tilstrækkelig grad.

Historien om faguddannelser handler desværre alt for ofte om lave optagelsestal, der bliver efterfulgt af fortællinger om høje frafaldsprocenter. Løsningen kræver nytænkning, og vi mener, at erhvervets yngste er et afgørende element, hvis udviklingen skal vendes.

Mentorordning skal skabe rammer for unge-netværk
I fællesskab har Horesta og 3F Privat Service, Hotel og Restauration identificeret, at der efter det første år på uddannelserne sker et frafald på hele 30 procent. En udvikling, vi mener, vi kan vende gennem mentorordninger på skolerne, og vores ambition er at nedbringe frafaldet med 5 procentpoint.

Før vi kan byde næste generation af kolleger velkommen, forudsætter det, at den energi og glæde som eleverne møder op med første skoledag bevares og forstærkes gennem hele uddannelsesforløbet.

Jens Zimmer Christensen og John Frederiksen
Hhv. formand, Horesta og næstformand, 3F Privat Service, Hotel og Restauration

Mentorordningen, som er en del af projektet ”Fra talent til faglært” og støttet af Nordea-Fonden, skal skabe rammerne for et unge-netværk gennem elevernes første praktikforløb.

Her skal elevernes oplevelser fra både skolebænken og praktikforløbet danne rammen for drøftelser og diskussioner, som bliver holdt op mod mentorernes egne erfaringer.

Gennem vores nyuddannede mentorer, bliver elevernes mulige karriereveje konkretiseret, og deres oplevelser perspektiveret via de valg, som mentorerne selv har truffet undervejs i deres uddannelse.

Energi og glæde skal bevares gennem hele uddannelsen
For virkeligheden er, at turisme- og oplevelseserhvervet har gode karrieremuligheder til motiverede unge med mange forskellige baggrunde.

Og selvom mange virksomheder mærker krisen, så vil erhvervet rejse sig igen. Det er passionerede talenter, der har gjort Danmark til et rejsemål kendt for store gastronomiske oplevelser samt service og værtskab i særklasse.

Men før vi kan byde næste generation af kolleger velkommen i erhvervet, forudsætter det, at den energi og glæde som eleverne møder op med første skoledag bevares og forstærkes gennem hele uddannelsesforløbet.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00