Julekalender med Marie Bjerre: De seneste 14 dage har helt ærligt været ret vilde

9. DECEMBER: Marie Bjerre blev bedt om at forlade sin ministerpost og give stafetten videre til Mia Wagner. Nu er hun tilbage. Hun har tænkt meget over, hvad hun fortryder fra året, der er gået, og lige nu ligger hun i forhandlinger om årets julemenu på hjemmefronten.

Marie Bjerre er gæsten bag dagens julelåge. Smilet var stort, da hun første gang blev udnævnt til minister. Nu er hun tilbage på posten to uger efter, hun blev bedt om at trække sig.
Marie Bjerre er gæsten bag dagens julelåge. Smilet var stort, da hun første gang blev udnævnt til minister. Nu er hun tilbage på posten to uger efter, hun blev bedt om at trække sig.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Jonas Wiinblad Overgaard

Hvordan skal du fejre jul i år?

"Derhjemme. Min svigerforældre og min mor kommer og fejrer jul med min mand og vores to børn."

Har du en skæv eller sjov juletradition?

"Når vi har danset om juletræet og sunget sange, sætter vi os altid i sofaen og læser højt fra juleevangeliet. Den tradition giver en ro, der får lov at sænke sig, inden gaverne pakkes op. Det kan ellers godt være et ræs. Man husker også, hvad julen handler om. Det er ikke gaverne, men samværet, nærværet og hyggen."

Altingets julekalender

Altinget taler hver dag frem mod jul med politikere, debattører og andre meningsdannere om alt fra juletraditioner til politiske forbilleder og årets største fortrydelse.

Du finder hele årets julekalender her.

Hvad skal I spise juleaften?

"Det er stadig under forhandling. Det bliver enten and eller gås. Jeg er opvokset med, at det skal være and. Men jeg prøvede gås fra et par år siden, og jeg må indrømme, at det også smager fantastisk godt."

Er der noget specifikt, du står for til julemiddagen?

"Risalamanden. Mandlerne skal hakkes ordentligt, og så skal den være dejligt cremet."

Holder Venstre en julefrokost?

"Ja, den holdt vi i sidste uge. Det var meget traditionelt og hyggeligt. Det er en stor julefrokost, hvor alle vores medarbejdere er med."

Hvis du kunne invitere én politiker fra oppositionen med til jeres julefrokost, hvem skulle det så være?

"Der er mange. Jeg har fået så meget opbakning fra mine politiske kollegaer på Christiansborg i forbindelse med min kedelige ministerafgang."

"Men Mette Abildgaard har været meget sød til at skrive og være henne hos mig. Det er enormt dejligt kollegialt, at hun har været der. Selvom Venstre er i en regering over midten, så er vi et blåt parti, og derfor er det dejligt at mærke et sammenhold i den blå familie.

Læs også

Hvilken bog er den bedste, du har læst i år?

"Det er da min egen bog 'Må jeg være fri', som er skrevet af mig selv og fire andre venstrefolk. Det er en ideologisk bog med borgerlig systemstatskritik. Den kommer med et bud på en ny Venstre-politik, en ny fortælling."

Har du set en tv-serie i år, som du kan anbefale læserne at se i juleferien?

"Jeg har simpelthen ikke haft tid til at se en tv-serie det seneste år, hvor jeg har været minister. Jeg har set én, og det var den mini-serie, der blev lavet om Helle Thorning-Schmidt, som hedder 'Statsministeren Helle Thorning-Schmidt'. Hvis man er politisk interesseret, kan den anbefales."

2023 var året, hvor du blev minister for første gang. Hvordan har det været?

"Det har jeg været fantastisk glad for og meget beæret over. Jeg har nydt hver eneste dag, jeg har mødt ind i ministeriet. Jeg ser tilbage på de 11 måneder med enorm stolthed."

Hvad er du mest stolt af at have gjort som digitaliserings- og ligestillingsminister?

"På ligestillingsområdet er jeg selv stolt over, at jeg fik talt mænd ind i ligningen. Ligestilling handler også om mænd. Konkret er jeg stolt af, at det står på lovprogrammet, at adgangen til krisecentre skal ligestilles."

"På digitaliseringsområdet er jeg mest stolt af de aftryk, jeg lavede for de digitalt udsatte, så det blandt andet bliver nemmere at blive digitalt fritaget. Vi har også sat gang i en række initiativer, der skal gøre det nemmere at begå sig digitalt, hvis man har svært ved det."

Jeg er meget bevidst om, hvilken baggrund det sker på. Det er meget trist og synd for Mia Wagner. Jeg havde set frem til, at hun kunne løfte området endnu mere

Marie Bjerre (V)
Digitaliserings- og ligestillingsminister

Hvad er din største fortrydelse i år?

"Det er noget, jeg naturligt har tænkt en del over de seneste 14 dage. Men jeg er nået til den erkendelse, at der ikke for alvor er noget, jeg kunne have gjort anderledes. Der er ikke noget, jeg fortryder."

For et par uger siden blev du bedt om at forlade regeringen. Nu er du tilbage igen. Hvordan har det været?

"De seneste 14 dage har helt ærligt været ret vilde. Jeg var meget ked af det, da jeg mistede posten. Der var mange ting, jeg gerne ville have arbejdet videre med. Så jeg er glad for, at jeg nu kan fortsætte, hvor jeg slap."

"Men jeg er også meget bevidst om, hvilken baggrund det sker på. Det er meget trist og synd for Mia Wagner. Jeg havde set frem til, at hun kunne løfte området endnu mere. Hun kom med noget helt unikt på begge områder. På ligestilling var hun en markant stemme, især inden for erhvervslivet."

Hvordan føles det at være i en regering, som du ellers blev bedt om at forlade?

"Jeg er beæret over igen at kunne få lov til at være med på holdet."

Du er ikke nervøs for, at du igen står for skud, hvis der skal laves en ny ministerrokade?

"Det at være minister er altid på lånt tid. Derfor skal man have det maksimale ud af den tid, man får lov til at være sidde på posten."

Er der noget, du vil gøre anderledes den her gang?

"Det er klart, at de seneste par uger har sat gang i nogle refleksioner. Både personligt, men også professionelt. Jeg kigger tilbage på de seneste 11 måneder med stor stolthed, så grundlæggende kommer jeg ikke til at lave noget om."

Hvad sagde Troels Lund og Stephanie Lose, da de fortalte, at du igen skulle være minister?

"Der var en blandet stemning, fordi det er alvorligt med Mia Wagner, der er så syg. Samtidig var der en glæde over, at de igen kunne byde mig velkommen på holdet."

Har du et nytårsforsæt?

"Hvis der en vane, man vil ændre, så er det bedre at begynde nu. Så jeg tror ikke, at jeg vil lave et nytårsforsæt."

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marie Bjerre

Digitaliseringsminister og minister for ligestilling, MF (V)
cand.jur (Københavns Uni. 2011), LL.M. fra UC Berkeley 2016

Mette Abildgaard

MF og politisk ordfører (K), formand for Statsrevisorerne
cand.soc. i offentlig forvaltning og kommunikation (Roskilde Uni. 2013)

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00