Debat

Krifa til FH: En europæisk mindsteløn gambler ikke med den danske model

Fagbevægelsens Hovedorganisation gentager en udbredt og meget ærgerlig misforståelse, nemlig at en EU-mindsteløn vil gamble med den danske model. Men det passer ikke, skriver Erik Dahl Bidstrup, formand for Krifa.

Et EU-direktiv om en fælles mindsteløn påvirker ikke de danske lønmodtagere, men til gengæld vil det gøre en forskel for de europæere, som er 'working poor'. Det er i min optik et rigtig godt argument for at indføre mindsteløn, skriver Eik Dahl Bidstrup. 
Et EU-direktiv om en fælles mindsteløn påvirker ikke de danske lønmodtagere, men til gengæld vil det gøre en forskel for de europæere, som er 'working poor'. Det er i min optik et rigtig godt argument for at indføre mindsteløn, skriver Eik Dahl Bidstrup. Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix
Eik Dahl Bidstrup
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I et debatindlæg på Altinget 17. december 2021 skriver Fagbevægelsens Hovedorganisations Bente Sorgenfrey om udbredte misforståelser om EU's forslag til en lovbestemt mindsteløn.

I den forbindelse leverer hun selv én: ”Det er meget svært at se et eneste argument for, at man skal gamble med det (den danske model, red.).”

Det er en udbredt og meget ærgerlig misforståelse, at en EU-mindsteløn vil gamble med den danske model. Den seneste aftaletekst, der har været på bordet, tager nemlig højde for vores model. Ja, den lovpriser den sågar og forsøger at udbrede den til de EU-lande, der i dag har lovbestemt mindsteløn.

EU-direktivet vil gøre en forskel for tusinder

Jeg synes, det er skræmmende, at Bente Sorgenfrey, som arbejder for en organisation, der burde have lønmodtagernes ryg, kæmper imod et direktiv, der vil hæve levestandarden for så mange tusinde lønmodtagere i Europa.

EU kommer ikke til at bestemme, hvad lønnen præcist skal lyde på i de forskellige lande med direktivet, men der bliver sat rammer for, hvad landenes mindstelønninger skal leve op til, så lønmodtagerne ikke længere spises af med en løn, de ikke kan leve for.

Eik Dahl Bidstrup
Formand, Krifa

Direktivet påvirker ikke de danske lønmodtagere, men til gengæld vil det gøre en forskel for hver 10. lønmodtager i EU, som er "working poor". De kan simpelthen ikke leve af den løn, de får for at gå på arbejde i dag. Det er i min optik et rigtig godt argument for at indføre mindsteløn. Hvis ikke det vejer i Bente Sorgenfreys optik, kan jeg da godt gå hen og blive bekymret.

EU kommer ikke til at bestemme, hvad lønnen præcis skal lyde på i de forskellige lande med direktivet, men der bliver sat rammer for, hvad landenes mindstelønninger skal leve op til, så lønmodtagerne ikke længere spises af med en løn, de ikke kan leve for.

Det bliver ikke mere solidarisk end en europæisk mindsteløn.

Direktivet indeholder i øvrigt ingen regler, der ændrer ved den danske model.

Så ingen grund til panik.

Supplerende lovgivning

Der er dog alligevel panik at spore hos Bente Sorgenfrey: ”(…) vi frygter den glidebane, det vil være, hvis vi stiltiende lader EU lovgive om et område, hvor vi ikke mener, at de har noget at gøre,” skriver hun i sit indlæg.

Her bliver jeg simpelthen nødt til at minde Sorgenfrey om, at der allerede er lovgivning på det danske arbejdsmarked. Funktionærloven, ferieloven, barselsloven og så videre. Og med stor succes.

Det er overenskomstforhandlinger, der er det bærende på det danske arbejdsmarked, og lovgivningen supplerer, hvor der er brug for det. Det skal vi fortsætte med.

Og med mere end 500.000 danskere, der arbejder uden overenskomst, vil jeg mene, at vi endda skal udvide, så alle danske lønmodtagere er sikret grundlæggende rettigheder. Det skal helt konkret ske ved almengørelse af overenskomster, hvor udvalgte mindsterettigheder vil gælde for alle inden for samme fag.

Jeg er simpelthen bange for, at FH’s svindende medlemstal får Bente Sorgenfrey til at se spøgelser, og jeg vil råde hende og resten af FH til at bruge krudtet på at udvikle deres organisation i en mere moderne retning frem for at kæmpe imod udviklingen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bente Sorgenfrey

fhv. næstformand, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), vicepræsident, i den europæiske fagbevægelse ETUC, næstformand, Europabevægelsen, næstformand Professionshøjskolen Absalon
pædagog (Frøbel Højskolen 1978)

0:000:00