Debat

Krifa: Hummelgaards blåstempling af mobning og chikane er dybt bekymrende

Man må forstå på beskæftigelsesministeren, at mobning, chikane og diskrimination på grund af fagforeningsvalg understøtter et sikkert og trygt arbejdsmarked, skriver Eik Dahl Bidstrup.

Flere undersøgelser peger på fagforeningspres.

Alligevel mener Peter
Hummelgaard, at reglerne er klare, og han ser derfor ingen
grund til at handle, skriver Eik Dahl Bidstrup.  
Flere undersøgelser peger på fagforeningspres. Alligevel mener Peter Hummelgaard, at reglerne er klare, og han ser derfor ingen grund til at handle, skriver Eik Dahl Bidstrup.  Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Eik Dahl Bidstrup
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Mafia-lignende tilstande.

Sådan beskrev Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen, udfordringerne med fagforeningstvang på et samråd i forrige uge, hvor beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) først og fremmest skulle svare på, hvordan han vil sikre reel fagforeningsfrihed i Danmark.

Ministeren har haft god tid til at tænke over, hvad han vil gøre ved den fagforeningspres, som er dokumenteret i flere undersøgelser. Alligevel har han ikke tænkt sig at gøre noget.

Peter Hummelgaard mener simpelthen, at reglerne er klare, og han ser derfor ingen grund til at handle. Den melding kommer i samme uge, som ministeren proklamerer, at arbejdsmiljø står øverst på hans liste ved næste finanslov.

Siden der ingen indgreb skal ske, må man i så fald forstå på ministeren, at mobning, chikane og diskrimination på grund af fagforeningsvalg understøtter "et sikkert, trygt og bæredygtigt arbejdsmarked".

Fagforeningspres er ikke en kollegial diskussion

Både Konservative og Venstre efterlyste på samrådet konkrete initiativer, der sikrer danskerne reel fagforeningsfrihed, og i Krifa kan vi kun istemme os. Der er i den grad behov for handling.

Hummelgaard sagde på samrådet, at han har svært ved at se, hvordan vores forslag skal implementeres. Men det er faktisk slet ikke så kringlet

Eik Dahl Bidstrup
Formand, Krifa

Den eksisterende lovgivning er tydeligvis ikke tilstrækkelig, når 350.000 danskere har oplevet fagforeningspres inden for det seneste år. Det er senest blevet dokumenteret i Berlingske, hvor VVS'eren Peter Hjelmgaard blev fyret, fordi han ikke ville melde sig ind i Blik- og Rørarbejderforbundet.

På samrådet bragte Radikales beskæftigelsesordfører, Samira Nawa, Krifas to bud på lovændringer på banen, men til dem konstaterede ministeren blot, at man "fra Christiansborg ikke kan bestemme, hvad man må diskutere med sine kolleger".

Det gør mig oprigtigt bekymret, for der er immervæk meget stor forskel på en fyring og en diskussion.

Jeg tvivler stærkt på, at Janni fra Randers følte, at det var en helt almindelig diskussion, hun havde med chefen, da hun blev fyret på grund af sit fagforeningsvalg. Eller at vikaren fra lufthavnen følte, at det var en kollegial diskussion, da tillidsfolk truede ham, fordi han ikke var medlem af 3F. Eller at VVS’eren Peter ser sin fyring som en diskussion.

Det er uforståeligt, at det skal være så svært for ministeren at forholde sig kritisk til noget, der tydeligvis ikke fungerer. Det er lønmodtagernes trivsel, der er på spil. Dét er ikke til diskussion.

Simpel tilføjelse vil gøre kæmpe forskel

Peter Hummelgaard sagde på samrådet, at han har svært ved at se, hvordan vores forslag skal implementeres. Men det er faktisk slet ikke så kringlet.

Forskelsbehandlingsloven forbyder arbejdsgiveren at forskelsbehandle på arbejdsmarkedet på baggrund af blandt andet politisk ståsted, alder og seksuel orientering. Forbuddet gælder ved ansættelse, under ansættelse og ved afskedigelse, og en lønmodtager har krav på godtgørelse, hvis man bliver udsat for forskelsbehandling.

Her foreslår vi, at man tilføjer fagforeningsvalg til listen. En enkelt, lille tilføjelse, der vil gøre en kæmpe forskel.

Læs også

Derudover kan ministeren med fordel skrue på arbejdsmiljøloven, så det får konsekvenser for kollegaer og tillidsmænd, hvis man prøver at tvinge folk til at være med i en bestemt fagforening.

Her mener vi ikke, at tillidsrepræsentanten skal bøde for, at andre på arbejdspladsen presser en kollega, som Hummelgaard fejlagtigt kommenterede på til samrådet. Nej, det skal have konsekvenser for tillidsrepræsentanten, når det er tillidsrepræsentanten selv, der mobber og chikanerer. Og det sker desværre ofte ifølge vores undersøgelser.

De danske lønmodtagere fortjener et arbejdsliv uden mobning, chikane og diskrimination. Og ingen skal frygte for deres trivsel, fordi de bruger deres ret til frit at vælge forening.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eik Dahl Bidstrup

Ejerleder af udviklings- og rådgivningsfirmaet SpecialistDanmark, fhv. borgmester (V), Dragør 2014-21 og fhv. formand for Krifa 2021-22
M.A.Min. (Organisatorisk ledelse og teologi)

0:000:00