A-kasse til Ane Halsboe: Har du overhovedet talt med de nyuddannede, du tryner 1. maj?
Nyuddannede ledige får fra 1. maj skåret en tredjedel af dagpengene. Det er usolidarisk, og det er tvivlsomt, om det overhovedet får betydning for beskæftigelsen, skriver forkvinde Helene Caprani fra Magistrenes A-kasse.
Helene Caprani
Forkvinde, Magistrenes A-kasse, gymnasielektor, bestyrelsesmedlem og forkvinde, Arbejdspladsudvalget i Gymnasieskolernes LærerforeningMange forbinder Arbejdernes Internationale Kampdag 1. maj med flammende taler om solidaritet med dem, der har mindst. Men på netop den dag i år mister nyuddannede på jobjagt en tredjedel af deres dagpenge. "For så søger de flere job", lyder begrundelsen – og det holder ikke.
Magistrenes A-kasse opfordrer beskæftigelsesministeren til at skynde sig ned fra talerstolen og møde de nyuddannede ude i virkelighedens verden.
De ledige får mere i dagpenge, lød det flot i en pressemeddelelse tidligere i år fra Beskæftigelsesministeriet – med glade citater fra beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).
Usolidarisk nedskæring
Det er da også fint, hvis man undlader at læse det med småt. For stigningen gælder kun dem, der har været flere år på arbejdsmarkedet, og endnu engang er det den gruppe, der i forvejen har mindst, som skal betale prisen: de nyuddannede.
Indhugget i dagpengene får de nyuddannede hurtigere i job, lyder argumentet fra det spinkle politiske flertal bag beslutningen. Til det må vi sige: Vis os dokumentationen for den påstand.
Forkvinde, Magistrenes A-kasse
Deres dagpenge stiger ikke fra 1. maj, men bliver tværtimod skåret med en tredjedel, mens den periode, hvor de kan være på dagpenge, halveres fra to til et år. Det er simpelthen usolidarisk.
Forringelsen sker samtidig med, at vi oplever en stærkt stigende inflation, hvor flere af de samme politikere stemmer for at udbetale millioner i hjælp til at klare de forvoksede regninger og forbrugerpriser.
De nyuddannede må åbenbart sejle deres egen sø med både lavere dagpenge og højere leveomkostninger. Selvom ledigheden lige nu er lav, er der stadig mange tusinde nyuddannede, som bliver ramt fra 1. maj.
Indhugget i dagpengene får de nyuddannede hurtigere i job, lyder argumentet fra det spinkle politiske flertal bag beslutningen. Til det må vi sige: Vis os dokumentationen for den påstand. I 2017, da de nyuddannede sidst blev voldsomt beskåret, så man absolut ingen effekt på beskæftigelsen.
Nyuddannede vil gerne
Man kan have sine tvivl om, hvorvidt Ane Halsboe-Jørgensen overhovedet har talt med de nyuddannede for nylig. Det gør vi til gengæld dagligt hos Magistrenes A-kasse, og vi oplever topmotiverede unge, der brænder for at komme i job og gøre sig nyttige.
Men for selv de bedste kan der gå lidt tid, før en ansættelseskontrakt er i hus, fordi hovedparten af de universitetsstuderende dimitterer samtidig i store hold, mens jobbene bliver slået op løbende hen over året.
Og hvad oplever de unge så i mellemtiden, mens de søger alle de job, de kan? At blive udskammet og kaldt dovne, fordi de har tilladt sig at lytte til politikernes råd om at bruge mange år på at dygtiggøre sig på universitetet. Det til trods for, at de søger bredt både fagligt og geografisk, hvilket Magistrenes A-kasse også har dokumenteret. Påstanden om, at et stort indhug i dagpengene får dem hurtigere i job, er bare mere vand på udskamningsmøllen.
De unge har ikke brug for en økonomisk pisk, men en jobrettet indsats allerede i studietiden. Initiativer, som får studerende og arbejdsgivere til at få øje på hinanden, inden eksamensbeviset udstedes. Derfor vil vi gerne invitere ministeren på besøg hos MA, så hun kan møde dem, det hele drejer sig om. Så kan hun selv spørge dem, om færre penge på lommen får dem hurtigere i job.
Få i det mindste rullet forringelserne tilbage, når konjunkturerne vender, og ledighedstallet stiger igen – for det gør det altid. Og så bliver de mange tusinde ramte lige nu blot en dråbe i havet.