Messerschmidt vil gøre trepart til firpart: Ældre Sagen skal have plads ved bordet

DF-formanden vil give seniorer ret til en firedages arbejdsuge. Vejen dertil skal være såkaldte firpartsforhandlinger med Ældre Sagen som deltager, mener Messerschmidt. 

"Vi vil gerne have det til at gælde for alle," siger partiformand Morten Messerschmidt (DF), der vil indføre en ret til firedages arbejdsuge for seniorer.
"Vi vil gerne have det til at gælde for alle," siger partiformand Morten Messerschmidt (DF), der vil indføre en ret til firedages arbejdsuge for seniorer.Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Jakob Krarup Bjerregaard

Det er ikke nok med overenskomstforhandlinger mellem arbejdsgivere og lønmodtagere.

Ej heller trepartsforhandlinger med regeringen som tredje hjul kan løse problemet.

Hvad der er brug for, er derimod firpartsforhandlinger, hvor Ældre Sagen får en plads ved forhandlingsbordet.

Det mener formanden for Dansk Folkeparti, Morten Messerschmidt, der vil indføre en ret til firedages arbejdsuge for seniorer.

DF vil give seniorer ret til 4-dages arbejdsuge

Dansk Folkeparti foreslår, at seniorer skal have ret til en firedages arbejdsuge. 

"Enhver skal, når der er fem år til pensionsalderen, have ret til en fire dages arbejdsuge," lyder forslaget i udspillet 'Ingen skal knokle, til man segner'.

Udspillet er fra april 2023, men er på ny blevet aktuelt, efter at partiformand Morten Messerschmidt har fremhævet det ved flere debatter, for eksempel grundlovsdag og på Folkemødet.


Kilde: Udspil fra DF

“Nu har regeringen jo nedsat det her trepartsorgan, og det er så det, vi ønsker skal suppleres, så det bliver et firpartsorgan. Der anbefaler vi så, at regeringen, som er den ene af parterne, bærer det her ønske frem. Fordi vi tror på, det er sådan nogle ting, der vil gøre, at folk kan overskue og have lyst til at blive længere på arbejdsmarkedet,” siger partiformanden.

Messerschmidt fortæller, at forslaget om en firedages arbejdsuge for seniorer er blevet til efter dialog med Ældre Sagen og med inspiration fra finanssektorens overenskomst. Den giver mulighed for seniordeltid, og det vil Messerschmidt udbrede til andre sektorer.

Læs også

Skal det forstås sådan, at der skal laves lovgivning omkring det?

“Vi har faktisk bedt regeringen om at præsentere en oversigt over, hvad der er lovgivningsstof, og hvad der er overenskomststof. Det, vi foreslår i udspillet er, at man nedsætter en permanent ordning med både arbejdsmarkedets parter og så også Ældre Sagen og andre aktører, som især har fokus på seniorerne, og at man så derigennem får det her implementeret nok primært gennem overenskomster.”

Vil du udelukke, at det skal være i form af lovgivning?

“Hvis det er noget, som efter de gældende aftaler med de faglige organisationer kan reguleres i lov, så har jeg ikke noget problem med det. Men vi kommer ikke til at bryde med den overenskomstmodel, der gælder i dag. Det står også som en af de første formuleringer i udspillet.”

Forestiller du dig, at seniorerne skal have fuld løn for at arbejde fire dage om ugen, eller skal de have en løn svarende til en fire dages arbejdsuge?

“Det må bero på en forhandling, som arbejdsmarkedets parter så må komme frem til. Jeg kan bedst se for mig, at man laver en ordning, hvor man bliver aflønnet for de timer, som man nu er på arbejdsmarkedet, men det skal være, hvad man nu kan forhandle sig frem til. Jeg synes, det vigtige er fleksibiliteten.”

Læs også

Ifølge Dansk Arbejdsgiverforening er der på store dele af det private arbejdsmarked mulighed for seniordage. Dem kan man have op til 40 af om året og på den måde opnå noget, der kommer meget tæt en firedages arbejdsuge som senior. Hvad er det, jeres forslag kan, som man ikke allerede kan på arbejdsmarkedet i dag?

“Du siger store dele af det private arbejdsmarked? Vi vil gerne have det til at gælde for alle. Der er også en del, som er ansat på det offentlige arbejdsmarked. Vi ser for eksempel, at der er mange sosu-assistenter og sygeplejersker, som trækker sig tilbage tidligt og inden pensionsalderen. Derfor vil det være relevant, at man udbreder det her til hele det danske arbejdsmarked.”

I finanssektoren siger parterne, at de selv har forhandlet sig frem til en ordning, som fungerer godt, og som der er mange seniorer, der bruger. De mener, det beviser, at parterne selv kan løse problemet. Hvorfor er det overhovedet noget, du blander dig i?

En politisk bekymring

“Det er en politisk udfordring, at der er så mange seniorer, der dels bliver presset ud af arbejdsmarkedet, og som dels føler, at de ikke kan klare det pres, det er at være på arbejdsmarkedet. Derfor er det selvfølgelig en politisk bekymring, at vi har et arbejdsmarked, som diskriminerer seniorer på forskellig vis. Men det er klart, at vi ønsker - det står også direkte i udspillet - at de ting, som er en del af forligsområdet, skal selvfølgelig forhandles på plads inden for det faglige system.”

I forbindelse med store bededag handlede meget af debatten om politikere, som blander sig i arbejdstid, der normalt anses for at være et anliggende for arbejdsmarkedets parter. Hvordan er det her forslag anderledes?

Jeg tror, at Dansk Arbejdsgiverforening har prøvet at binde dig en historie på ærmet

Morten Messerschmidt (DF)
Partiformand

“Det tror jeg, at enhver, der læser vores udspil, vil kunne se. Der er en kæmpe forskel på at foreslå, at man nedsætter en firpart, hvor regeringen, arbejdstagere, arbejdsgivere og Ældre Sagen eller andre organisationer, der repræsenterer seniorerne, skal sidde. Og så den situation, som regeringen bragte sig i med store bededag, hvor man fuldstændigt uden at høre arbejdsmarkedets parter valgte at gennemføre et indgreb og i øvrigt også uden at høre folkekirken.”

Normalt vil det være en trepart, hvis der skal politikere med ind over. Hvordan er det, at Ældre Sagen kommer ind i billedet her?

“De kommer ind i billedet på vores forslag. Vi havde en debat om det her i folketingssalen, hvor der var bred opbakning til i hvert fald dele af vores forslag, og hvor ministeren også lovede at oversende en oversigt over, hvad der egentlig er overenskomstbelagt, og hvad der er lovreguleret.”

“Jeg tror, at Dansk Arbejdsgiverforening har prøvet at binde dig en historie på ærmet.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00