Debat

Nestlé: Flere arbejdspladser bør lade ansatte være fysisk aktive i arbejdstiden

DEBAT: Mange arbejder foran computeren eller sidder til møder. Derfor skal arbejdspladser give medarbejderne øgede muligheder for fysisk aktivitet i arbejdstiden, mener Nestlé Danmark.

Under et møde for Nestlés unge ansatte sad de og kiggede ind i deres computere. Arbejdspladser skal lade de ansatte være fysisk aktive, for det gør dem sundere, mener Nestlé.
Under et møde for Nestlés unge ansatte sad de og kiggede ind i deres computere. Arbejdspladser skal lade de ansatte være fysisk aktive, for det gør dem sundere, mener Nestlé.Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Julia Neergaard Laursen og Martin Broberg
Ernæringsspecialist, Nestlé Nordic, og kommunikationschef, Nestlé Danmark

Gode kampagner fra Fødevarestyrelsen, mindre produktstørrelser i supermarkederne, reduktion af sukker og fedt i fødevarer og flere sunde takeaway-muligheder.

Der sker mange væsentlige tiltag i disse år, og mange danskere har derudover også virkelig fået øjnene op for øget motion. Mange cykler på arbejde, og mere bevægelse i skolerne er også en del af skolereformen.

Alligevel bliver andelen af overvægtige ved med at stige i Danmark. Derfor har Fødevarestyrelsen netop oprettet innovationspartnerskabet for sundere mad. For den udvikling skal stoppes.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Men ét vigtigt tiltag har hidtil ikke fået nok opmærksomhed: sundhed på arbejdspladsen – som i parentes bemærket er meget mere end et fitnessabonnement og en frugtskål til fri afbenyttelse.

Hos os er det en længere rejse, som vi hele tiden udvikler – og lærer af.

Et vigtigt tiltag har hidtil ikke fået nok opmærksomhed: sundhed på arbejdspladsen.

Julia Neergaard Laursen og Martin Broberg
Ernæringsspecialist og kommunikationschef, Nestlé

Spiser mange måltider på arbejdet
For arbejdspladsen er for mange mennesker et sted, hvor vi bruger 37 timer om ugen og cirka halvdelen af vores vågne timer – men også et sted, hvor vi spiser 30 til 60 procent af vores måltider.

Derudover gælder det for mange af os, at det meste af vores arbejde foregår foran vores computer eller siddende til møder som andre typiske kontorjobs.

Arbejdsdagen er også ofte hektisk og indbyder ikke til pauser.

Men kunne pauser til sundhed i arbejdstiden ligefrem give mere effektive, sundere og gladere medarbejdere, der er mindre stressede?

Ja, det lyder mærkeligt, at hvis vi bruger en til to timer om ugen af vores arbejdstid, så skulle det ligefrem være en gave for alle parter. Men det er det.

Det ved vi i Nestlé Danmark, hvor vi i mange år har udviklet programmer til vores medarbejderes sundhed og er blevet – synes vi selv – ret avancerede efterhånden.

Motion i arbejdstiden gav resultater
Først til videnskaben:

En ph.d.-afhandling fra Syddansk Universitet af Just Bendix Justesen viser tydeligt, hvilken indflydelse sundhed har på en arbejdsplads.

400 medarbejdere fra to kommuner, TDC Sønderborg og Nestlé Danmark deltog over en periode på to år i et forsøg på at dyrke motion én time ugentligt i arbejdstiden.

Resultaterne fra forsøget viste, at 56 procent af sygefraværet blev reduceret, ti procent af medarbejdernes helbred og mentale sundhed blev forbedret, medarbejderens arbejdsevne steg med otte procent, og produktiviteten steg med ni procent.

Hos Nestlé Danmark har vi også haft en række initiativer af lignende art i de senere år – og alle har givet lignende resultater.

Hos os har vi mange forskellige tiltag, der foregår midt i arbejdstiden – for eksempel elastiktræning og power walks.

Læs også

Arbejdspladser skal tillade aktivitet
Det seneste større initiativ var en frivillig konkurrence, som vi i gangsatte i februar.

Det primære formål var at skabe et fællesskab om dét, som, hver enkelt medarbejder mente gjorde dem glade og sunde.

Derfor tog konkurrencen ikke kun udgangspunkt i kropsvægt og forbedring af den, men havde nærmere fokus på medarbejdernes sociale sundhed, mentale sundhed og fysiske sundhed.

Ved at skabe en konkurrence, der tilgodeser og giver point for alle områder, blev der pludselig plads til alle "typer" af medarbejdere.

Dem, der har interesse i at forbedre deres stressniveau, dem, der vil forbedre deres kondition, dem, der vil være aktiv i eller uden for arbejdstiden, dem, der vil socialisere sig og samarbejde med sine kolleger, dem, der vil tabe sig/blive stærkere, og dem, der vil spise sundere.

Konkurrencen varede i fire uger, og i alt deltog 170 medarbejdere. 39 kom til vejning både før konkurrencen og efter, og de tabte per person i gennemsnit 800 gram og reducerede deres body age med 1,2 år.

Så på ganske kort tid kan en arbejdsplads med fokus på blandt andet overvægt opnå sundhed på alle niveauer med aktivitet i hverdagen.

Vi mener derfor, at der bør forskes mere i sundhed på arbejdspladsen, og at mange flere arbejdspladser bør give medarbejderne øgede muligheder for aktivitet i arbejdstiden.

Det betaler sig. For alle parter.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Julia Neergaard Laursen

Innovationsprojektchef, Nestlé
cand.scient, Food Innovation & Health (Københavns Universitet, 2018)

Martin Broberg

Direktør for kommunikation og public affairs, Orifarm Group
journalist (Danmarks Journalisthøjskole 1993)

0:000:00