Debat

Optimisme skal omsættes til varig beskæftigelse

DEBAT: Optimismen spirer i det danske erhvervsliv, og det skal udnyttes til at opbygge et solidt fundament for den fremtidige vækst, mener Ulla Astman. Det skal gøres igennem forpligtende offentlig-privat samarbejde, mener hun og henviser til samarbejdet i Vækstforum Nordjylland.
Foto: Region Nordjylland
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I Nordjylland bilder vi os ikke ind, at alle udfordringer kan løses her og nu. Men vi mener, at det er afgørende at tage hul på udfordringerne og gøre det gennem stærke og forpligtende samarbejder. På den måde når vi bedst og hurtigst i mål.

Ulla Astman (S)
Regionsrådsformand, Region Nordjylland
Af Ulla Astman (S)
Regionsrådsformand, Region Nordjylland

Der er ved at komme gang i hjulene igen på det danske arbejdsmarked. Den seneste tid har flere forårstegn vist, at optimismen på ny spirer i erhvervslivet. Bl.a. viser en ny analyse fra Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, at godt 60 procent af virksomhederne forventer stigende omsætning i de kommende år. Og flertallet forventer også at ansætte flere medarbejdere.

Det er gode nyheder for Danmark, og tager jeg de nordjyske briller på, kan jeg samtidig glæde mig over, at de positive forventninger går igen i vores region. Det viser en rundspørge blandt 530 nordjyske virksomheder, som Aalborg Universitet har gennemført. Virksomhederne har især positive forventninger til udviklingen i ordreindgang og eksport, selvom de fleste forventer en uændret beskæftigelse her i starten af 2011. Måske skyldes sidstnævnte lidt nordjysk forsigtighed, indtil opsvinget har bidt sig bedre fast. Men under alle omstændigheder kan både Nordjylland og resten af Danmark glæde sig over, at udviklingen atter går i den rigtige retning.

Forpligtende samarbejde skaber nye jobs
Med de forbedrede udsigter på arbejdsmarkedet er udfordringen nu, at vi forstår at bruge det tiltagende momentum konstruktivt. Vi skal opbygge et solidt fundament for fremtidig vækst, og vi skal igangsætte initiativer, der kan omsætte optimismen i øget og varig beskæftigelse til glæde for både erhvervslivet og for den enkelte borger.

Her er forpligtende offentlig-privat samarbejde en nøgle til succes. Det kan sikre, at vi får lagt strategier og igangsat konkrete udviklingsinitiativer målrettet netop de områder, hvor virksomhedernes behov og potentiale er størst. Et sådant forpligtende samarbejde har vi rigtig gode erfaringer med i Nordjylland. Regionen, kommunerne, videninstitutionerne og erhvervslivet har siden 2007 løftet i samlet flok i Vækstforum Nordjylland, og sammen har vi investeret knap 1,1 mia. kr. i den regionale erhvervsudvikling.

At forpligtende samarbejde flytter noget ses bl.a. i Vækstforums langvarige partnerskab med det regionale Væksthus i Nordjylland. Et af mange gode eksempler på samarbejdets styrke er projektet 'Flere virksomheder i Vækst'. Det sikrer vigtig strategi- og kompetenceudvikling til nordjyske vækstiværksættere og vækstvirksomheder, der har brug for et forretningsmæssigt løft for at indfri deres store potentiale. Siden projektets start i 2008 er der igangsat mere end 500 udviklingsforløb, og blandt de efterspurgte indsatser har én særligt fokus på tilknytning af højtuddannet arbejdskraft. Målet er at få ledige akademikeres kompetencer bragt i spil i små og mellemstore virksomheder, for at styrke virksomhedernes evne til at produktudvikle, imødekomme strategiske udfordringer og skabe vækst. Det har været en stor succes. Af de afsluttede forløb, hvor en akademiker har været projektansat i en virksomhed, er 7 ud af 10 endt med varigt job - og ikke mindst et varigt løft til virksomhedens kompetencer.

Konkrete succeser er grundlag for stærke strategier
Ud over at gavne den enkelte virksomhed og medarbejder er succeshistorier som projektet 'Flere Virksomheder i Vækst' også med til at styrke grundlaget for en fortsat konstruktiv udvikling af dansk erhvervsliv. Det er nemlig med til at tydeliggøre betydningen af den regionale forankring, hvor forpligtende samarbejde skaber sammenhæng mellem udfordringer, potentiale og de nødvendige strategier. Det gør vejen til målene kortere, når de konkrete initiativer efterfølgende sættes i gang.

Den styrke bygger vi i udstrakt grad vores erhvervsudvikling på i Nordjylland. Senest har vi fra Vækstforum Nordjyllands side i tæt dialog med det regionale erhvervsliv fremlagt en virksomhedsrettet innovationsstrategi, der skal inspirere og hjælpe nordjyske virksomheder til at skabe vækst og flere arbejdspladser. Vores vision er, at virksomhedernes innovationskapacitet skal forbedres, så Nordjylland bliver en førende innovativ region. Det vil vi bl.a. gøre ved at øge netværkssamarbejdet på tværs af brancher, styrke videnspredningen mellem videninstitutionerne og erhvervslivet samt ikke mindst oprette et innovations-ambassadørkorps der kan give virksomhederne den nødvendige sparring, når ambitiøse udviklingsprojekter skal føres succesfuldt ud i livet.

I Nordjylland bilder vi os ikke ind, at alle udfordringer kan løses her og nu. Men vi mener, at det er afgørende at tage hul på udfordringerne og gøre det gennem stærke og forpligtende samarbejder. På den måde når vi bedst og hurtigst i mål.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ulla Astman

Kontorchef, HK Nordjylland, fhv. regionsrådsformand (S), Region Nordjylland
cand.scient.adm. (Aalborg Uni. 1996)

0:000:00