Debat

Private aktører frigør ledige fra a-kasse-fag

DEBAT: Kommunerne bør altid sætte beskæftigelsesindsatsen i udbud, fordi en privat aktør modsat a-kasserne ikke lader sig begrænse til ét bestemt fagligt område, når de ledige skal matches med et job, lyder opbakningen til indlægget fra Dansk Erhverv fra Jørgen Borre Larsen fra Jobrådgivernes Brancheforening.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Jørgen Borre Larsen
Direktør, Jobrådgivernes Brancheforening

I Jobrådgivernes Brancheforening er vi glade for, at arbejdsmarkedschef i Dansk Erhverv Ole Steen Olsen i sit indlæg 21. juni anbefaler at inddrage private aktører i beskæftigelsesindsatsen. Det er der nemlig mange gode grunde til.

De private aktører har som oftest et stort netværk blandt andre private virksomheder. De private aktører har en stor føling med, hvilke faglige og personlige kvalifikationer erhvervslivet efterspørger, og har lang erfaring med at matche ledige og virksomheder. De private aktører har ingen særlig interesse i, at en ledig nødvendigvis skal søge arbejde inden for den pågældendes A-kasses faglige område.

De private aktører benytter sig i overvejende grad af virksomhedsrettede tilbud. Tallene for 2010 viser, at de private aktører anvender ansættelse med løntilskud og virksomhedspraktik i sammenlagt 67 % af tilfældene, hvoraf knap halvdelen finder sted i private virksomheder (kilde: jobindsats.dk).

Det er fastslået i mange undersøgelser, at netop virksomhedsrettede tilbud i det private erhvervsliv forkorter ledighedsperioden og øger det efterfølgende, varige beskæftigelsesomfang.

De private aktører har ingen særlig interesse i, at en ledig nødvendigvis skal søge arbejde inden for den pågældendes A-kasses faglige område.

Jørgen Borre Larsen
Direktør, Jobrådgivernes Brancheforening

Private aktører er specialiserede
De private aktører rummer samlet set mange specialkompetencer, som det enkelte jobcenter ikke altid selv råder over. Ved at inddrage aktørerne i opgaveløsningen får jobcentrene derfor en vifte af indsatsmuligheder, uden at kommunen selv pådrager sig nye faste omkostninger. Kommunen kan til enhver tid skrue op og ned for indsatsen.

Vi er enige med Ole Steen Nielsen i, at kommunerne bør sætte opgaverne i udbud. I henhold til tilbudsloven er kommunerne faktisk også forpligtet til at annoncere udbud, når kontraktværdien overstiger 500.000 kr.

Det er ikke altid tilfældet, som Ole Steen Nielsen påpeger i sit indlæg. Vi har desværre set eksempler på, at fagforeningsejede aktører uden videre får tildelt opgaver, som ikke har været udbudt i åben konkurrence, og til trods for at evalueringer og resultatmålinger mere end antyder, at det måske ikke er det bedste valg for den ledige borger og den ansættende virksomhed.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørgen Borre Larsen

Fhv. direktør, Jobrådgivernes Brancheforening, konsulent, Borre Consult
cand.mag. i fransk (Aarhus Uni.), HD (Handelshøjskolen i Århus)

0:000:00