Reform af sygedagpenge udskudt til efteråret

REFORM: Regeringen må udskyde sin reform af sygedagpengene til efteråret, da forligspartierne V og K endnu ikke er klar til at indgå en aftale. Enhedslisten byder sig gerne til, hvis pengene ikke som planlagt hentes fra de syge selv.
Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen har haft et travlt politisk forår med aftaler om kontanthjælp og dagpenge. Men en reform af sygedagpengene må vente til efter sommerferien.
Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen har haft et travlt politisk forår med aftaler om kontanthjælp og dagpenge. Men en reform af sygedagpengene må vente til efter sommerferien.
Jørgen Skadhede

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) må droppe forhåbningerne om at nå en hurtig aftale om en reform af sygedagpengene inden sommerferien.

Både Venstre og Konservative er grundlæggende modstandere af regeringens forslag om at give en permanent overførselsindkomst til de sygemeldte på kontanthjælpsniveau, når de falder ud af sygedagpengesystemet.

Som Altinget.dk tidligere på ugen beskrev, så mener især Venstre, at der reelt er tale om at indføre en slags borgerløn ad bagdøren. Hverken V eller K er endnu parate til sluge den kamel, der ellers er hjørnestenen i regeringens udspil, og som skal sikre en indtægt til de 1.400 mennesker, der årligt helt mister retten til offentlig forsørgelse, selv om de fortsat er sygemeldte. 

Dokumentation

Loftet på sygedagpenge
Cirka 8.000 personer falder hvert år for loftet på højest et års sygedagpenge inden for de seneste 18 måneder. I visse tilfælde som eksempelvis ved livstruende sygdom og alvorlige kroniske lidelser er det muligt at få forlænget perioden på sygedagpenge.

En stor del af de 8.000 personer, der falder for tidsfristen, overgår til anden offentlig forsørgelse, f.eks. revalidering, kontanthjælp eller førtidspension. Men cirka 1.400 mister hvert år helt deres forsørgelsesgrundlag, da de ikke er berettiget til kontanthjælp, fordi de har formue, friværdi eller en ægtefælle med en indkomst på over 28.000 kr. om måneden.

Tidligere har loftet for, hvor længe man kan få sygedagpenge, været væsentlig højere. I 1989 var loftet eksempelvis på 91 uger inden for en periode på tre år.

Regeringens forslag til ny sygedagpengemodel
 
•Alle sygemeldte, der opfylder betingelserne for at få forlænget deres sygedagpenge efter de nuværende syv forlængelsesregler, bliver ikke påvirket. De vil fortsat modtage sygedagpenge med uændret sats.

  • Alle sygemeldte skal fremover have revurderet deres sag efter seks måneder. Sygemeldte, der i dag ikke opfylder betingelserne for at få forlænget deres sygedagpenge, starter på det tidspunkt i et ressourceforløb, hvor de er sikret forsørgelse.
  • Indsatsen i ressourceforløbet bliver tilrettelagt individuelt og indeholder en helhedsorienteret indsats med beskæftigelsesrettede, uddannelsesrettede, sociale og sundhedsmæssige tilbud til at få afklaret sygdomsforløbet og vejen tilbage til arbejde.
  • Under hele forløbet modtager man som sygemeldt en ydelse, der i niveau svarer til kontanthjælpen. Ydelsen er ikke afhængig af formue eller ægtefællens indkomst.
  • En ny særlig forlængelsesregel for alvorligt syge borgere med livstruende sygdomme, hvor de bliver sikret sygedagpenge under hele sygdomsforløbet.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00