Regeringen udskyder endnu engang beslutning om oliejagt

OLIEJAGT: Regeringen har valgt at udskyde beslutningen om ny oliejagt i Nordsøen og ønsker denne gang, at beslutningen skal spille ind i de kommende klimahandlingsplaner. Det burde ellers være en no-brainer at sætte en slutdato for oliejagten, mener Greenpeace.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Morten Øyen

At sætte en slutdato på olie fra Nordsøen er den største enkeltstående handling, Danmark kan gøre for at understøtte den globale klimakamp.

Mads Flarup Christensen
Generalsekretær i Greenpeace Danmark

Ny oliejagt eller ej?

Det er spørgsmålet, som regeringen stadig ikke kan give et klart svar på.

Torsdag aften meddelte klimaminister Dan Jørgensen (S) i en video på Twitter, at regeringen på ny udskyder den længe ventede beslutning om ny oliejagt i Nordsøen.

Dokumentation

SAGEN KORT
Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) skal tage stilling til, hvorvidt olieselskaber skal have nye tilladelser til at lede efter og udvinde olie og gas i Nordsøen. De nuværende tilladelser løber frem til 2047 og kan potentielt fortsætte til og med 2052. Men med den ottende udbudsrunde vil produktionen kunne forlænges til 2055.

Beslutningen skulle være taget i efteråret, men efter politisk pres valgte regeringen at udskyde beslutningen og sætte gang i en analyse af konsekvenserne af mere oliejagt i Nordsøen.

Enhedslisten, Alternativet, SF og Radikale opfordrer alle regeringen til at sløjfe udbuddet af hensyn til klimaet og Danmarks mål om at være fri af fossile brændsler i 2050.

De økonomiske vismænd anbefaler, at regeringen venter med at give grønt lys til en ny udbudsrunde. Det råd har Konservative tilsluttet sig.


0:000:00