Debat

Regeringens dans om den varme grød

DEBAT: Regeringens mange lappeløsninger på dagpengeområdet løser ikke det egentlige problem. Langtidsledige vil nemlig i beskæftigelse frem for at forblive på offentlig forsørgelse, og det har regeringen endnu ikke fundet en løsning på, skriver Ulla Tørnæs, arbejdsmarkedsordfører for Venstre.
Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Studerende i samfundsfag og mediefag på Aalborg Universitet. Researcher på portalerne Altinget | Christiansborg, Altinget | Arbejdsmarked samt Altinget | Miljø.
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ulla Tørnæs (V)
Arbejdsmarkedsordfører

Regeringens dans om den varme dagpenge-grød har været noget af en politisk siksakkurs. Regeringen meldte, efter stort pres fra Enhedslisten, i sidste uge ud, at nu kommer den sidste løsning på problemet om udfaldstruede dagpengemodtagere.

Der har været mange "løsninger" på dagpenge-problematikken, og gang på gang ser vi, at løsningerne aldrig er fuldt dækkende. Regeringen famler rundt i blinde og står ikke ved sin politik, af frygt for at Enhedslisten gør alvor af sine trusler om, at de ikke vil stemme for den kommende finanslov, hvilket vil betyde et nyt folketingsvalg i den nærmeste tid.

Regeringens mange fejlskud i dagpengesagen
Lad os skrue tiden tilbage og se på det sidste års dans om dagpengegrøden. Efter regeringen lavede aftalen om akutjob, sagde den socialdemokratiske finansminister Bjarne Corydon (S), at det var en "hel og dækkende løsning".

Ledige drømmer ikke om at være på offentlig forsørgelse - de drømmer om at være i arbejde! Det er derfor også meget klart, at Venstre hellere havde set en varig løsning, hvor flere, nye arbejdspladser blev skabt til gavn for de ledige. I stedet ser vi en lappeløsning, som finansieres dels fra en besparelse på danskundervisning til udlændinge og dels ved en nedlæggelse af jobcoachordningen.

Ulla Tørnæs (V)
Arbejdsmarkedsordfører

Den "hele" og "dækkende" løsning betød ikke mere, end at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) i sidste uge fremlagde endnu en midlertidig løsning for de udfaldstruede dagpengemodtagere. Og det er ikke den eneste lappeløsning, vi har set fra regeringen.

Først kom de to akutpakker, hvor pakke nummer 1 med særlige jobberedskaber i jobcentrene, og akutpakke 2 "en hel og dækkende løsning" indebar opslag af 12.500 akutjob, hvor kun få job er gået til langtidsledige.

Herefter så vi den særlige uddannelsesydelse, som gav seks måneder på kontanthjælpslignende vilkår uden modregning for formue og ægtefælles indtægt. Sidste fejlskud på stammen er en forlængelse af den eksisterende uddannelsesydelse og en ny arbejdsmarkedsydelse fra 2014.

Det er selvfølgelig aldrig godt, når dagpengeperiodens varighedsbegrænsning er i sigte, men det giver en fornyet tilskyndelse til at finde et job, som måske ikke er ønskejobbet, men derimod et job, som gør, at man ikke længere er nødsaget til at være på offentlig forsørgelse.

Nedlæggelse af jobcoaching er et skridt væk fra jobskabelse
For at komme venstrefløjens kritiske røster i forkøbet, så viser forskning fra blandt andet Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI), at flere ledige finder job, når dagpengeperioden udløber.

Ledige drømmer ikke om at være på offentlig forsørgelse - de drømmer om at være i arbejde! Det er derfor også meget klart, at Venstre hellere havde set en varig løsning, hvor flere, nye arbejdspladser blev skabt til gavn for de ledige. I stedet ser vi en lappeløsning, som finansieres dels fra en besparelse på danskundervisning til udlændinge og dels ved en nedlæggelse af jobcoachordningen.

Jobcoachordningen er ellers et af de tiltag, som har haft en virkning for de langtidsledige, og derfor kritiseres netop denne besparelse også af jobcentre, fagbevægelsen og KL. Det er som at fodre sig selv med sin egen hale, når regeringen med Enhedslisten fjerner coachingordningen. De ledige kommer ikke nemmere i job, når man fjerner de gode indsatser i systemet. Det er ikke en holdbar løsning!

Regeringen mangler kort sagt at prioritere jobskabelsen, som netop kunne ske ved at forbedre vilkårene for de små og mellemstore virksomheder. Og ikke nok med dét, så er jeg i tvivl, om regeringen overhovedet husker, hvad der skete for en måned siden?

Urimelig forskelsbehandling mellem kontanthjælps- og dagpengemodtagere
Blækket er nærmest ikke engang tørt i den aftale om reform af kontanthjælp, før vi ser regeringen lave en urimelig forskelsbehandling. I den nye aftale om kontanthjælp har regeringen indført gensidig forsørgerpligt for kontanthjælpsmodtagere over 25 år.

Det er fornuftigt, at vi følger de moderne familiemønstre, og derfor er det rimeligt, at man som samlevende skal forsørge hinanden, ligesom gifte skal. Men nu laver regeringen en midlertidig arbejdsmarkedsydelse, som er svarende til kontanthjælpsydelsen for dagpengemodtagere, der falder for dagpengeperiodens varighedsbegrænsning. Men helt ens er den jo ikke.

Dagpengemodtagere på arbejdsmarkedsydelse skal nemlig ikke være underlagt gensidig forsørgerpligt. Der er meget klart og tydeligt tale om direkte forskelsbehandling af dagpengemodtagere og kontanthjælpsmodtagere.

Det er ironisk, at regeringen ofte anklager Venstre for ikke at ville tage de svages parti. Regeringen prøver ikke engang at skjule, at den laver en kontanthjælpsreform, hvor samlevende skal forsørge hinanden, men lige så snart det gælder ressourcestærke dagpengemodtagere, så er der ikke krav om gensidig forsørgelse.

Det er ren forskelsbehandling af værste skuffe, og jeg vil hermed opfordre den socialdemokratiske statsminister og beskæftigelsesminister til at forklare kontanthjælpsmodtagerne, hvorfor denne urimelighed kan blive en realitet!

I stedet for at lave lappeløsning på lappeløsning, hvor offentlig forsørgelse til ledige er regeringens løsning, så brug hellere tiden på at få flere arbejdspladser i Danmark. De ledige ønsker at arbejde - ikke at have udsigt til offentlig forsørgelse. Drop dansen om den varme grød og se udfordringerne i øjnene.

Vi skal have flere, nye jobs, så de ledige kan få, hvad de drømmer og arbejder for - et job!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ulla Tørnæs

Kandidat til Europa-Parlamentet (V), Formand, Den Sociale Investeringsfond, Danida Fellowship Centre, bestyrelsesmedlem, professionshøjskole UC-Syd
exam.art. i fransk (Odense Uni. 1984), ED i fransk (Handelshøjskolen i København 1988), Bestyrelsesuddannelse CBS

0:000:00