Debat

S: Prioriteringerne er svære, men vi skal sikre de hårdest ramte faggrupper i trepart

Regeringens involvering i et lønløft til udvalgte offentlige faggrupper er nødvendig, hvis velfærdssamfundet skal bero på tryghed og omsorg. Men hvis alle grupper skal have mere i løn, bliver effekten for lille, skriver beskæftigelsesordfører Jens Joel (S).

Jeg har også hørt stemmer, der er kede af, at ikke alle kan få. Og det er i sandhed en meget svær prioritering. Det handler selvfølgelig ikke om, at nogle gruppers indsats er unødvendig eller ikke værdsat. Men hvis alle skal have et lønløft, så bliver effekten for lille, skriver Jens Joel, beskæftigelsesordfører i Socialdemokratiet.
Jeg har også hørt stemmer, der er kede af, at ikke alle kan få. Og det er i sandhed en meget svær prioritering. Det handler selvfølgelig ikke om, at nogle gruppers indsats er unødvendig eller ikke værdsat. Men hvis alle skal have et lønløft, så bliver effekten for lille, skriver Jens Joel, beskæftigelsesordfører i Socialdemokratiet.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Jens Joel
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Før valget lovede Socialdemokratiet et ekstraordinært lønløft til en række offentligt ansatte. Det løfte leverer regeringen nu på.

Temadebat

Hvem skal have et lønløft i trepartsforhandlingerne om løn til offentligt ansatte?

Forhandlingerne om et løft til offentlige ansattes løn er på trapperne. Til næste år er der afsat en milliard, og frem mod 2030 vokser det beløb til tre milliarder.

Altinget Arbejdsmarked har derfor inviteret til debat i marginen af trepartsforhandlingerne og bringer de kommende uger indlæg fra eksperter og nogle af de aktører, hvis løn og arbejdsvilkår er til forhandling.

Vil du deltage i debatten? Så er du mere end velkommen til at henvende dig på [email protected].

Og mens arbejdsmarkedets parter forhandler, debatteres det heftigt i offentligheden. Det er langt fra ukompliceret. Men vi må ikke lade vanskelighederne stå i vejen. For lønløftet her er helt nødvendigt.

Selvfølgelig vil det gavne de medarbejdere, der får lidt ekstra i lønningsposen, men først og fremmest er det nødvendigt for at sikre velfærdssamfundet for alle os borgere, der også i fremtiden skal have den rette behandling, omsorg og tryghed i hverdagen.

Mange stemmer har hævdet, at der ikke kan laves et lønløft af bestemte offentlige grupper indenfor den danske model. Men selvfølgelig kan der det. Treparten er ikke nogen ny opfindelse, og når særligt nogle borgerlige partier har kæmpet imod, så handler det nok primært om politisk modstand mod at styrke den offentlige sektor.

Det er der ikke noget overraskende i. Men den må ikke stå i vejen for at løse de problemer, som vi står med ude i virkeligheden. Der hvor medarbejderne løber alt for stærkt og på de arbejdspladser, hvor der mangler så mange kollegaer, at de tilbageværende slides op. 

Læs også

Det er en svær prioritering

Jeg har også hørt stemmer, der er kede af, at ikke alle kan få. Og det er i sandhed en meget svær prioritering. Det handler selvfølgelig ikke om, at nogle gruppers indsats er unødvendig eller ikke værdsat.

Og hvis vi ikke gør noget ekstraordinært for at forbedre forholdene de steder, hvor det er allersværest at rekruttere og fastholde vores dygtige medarbejdere, så bliver problemerne for store.

Jens Joel
Beskæftigelsesordfører i Socialdemokratiet

Men hvis alle skal have et lønløft, så bliver effekten for lille. Og hvis vi ikke gør noget ekstraordinært for at forbedre forholdene de steder, hvor det er allersværest at rekruttere og fastholde vores dygtige medarbejdere, så bliver problemerne for store. Også når vi kigger lidt længere ind i fremtiden.

De kommende år bliver vi flere børn og ældre, mens vi bliver færre, der går på arbejde. Det er glædeligt, at vi eksempelvis lever længere, men det lægger pres på vores velfærdssamfund.

Allerede nu er det alt for svært at skaffe alt fra pædagoger til fængselsbetjente og sygeplejersker. Det vil kun tage til. Frem mod 2030 kan vi komme til at mangle omkring 14.500 SOSU-uddannede og 5000 pædagoger, hvis ikke vi tager rekrutteringsudfordringen seriøst.

Samtidig er det bekymrende at se, hvordan interessen for velfærdsuddannelser blandt unge svinder, og mange erfarne medarbejdere forlader det offentlige til fordel for det private arbejdsmarked. Andelen af sygeplejersker, som er ansat i regionerne, er eksempelvis faldet med 5 procentpoint siden 2015, og blandt fængselsbetjente er tendensen den samme. Her er andelen af fængselsbetjente inden for fængselsvæsnet faldet med 13 procentpoint siden 2016.

Situationen er ekstraordinær, og det samme er de 3 milliarder kroner, der er lagt på bordet i trepartsforhandlingerne. Lønløftet og den mere konkrete fordeling forhandles med arbejdsmarkedets parter, og jeg tror på, at de sammen kan finde balancerede løsninger, der kan bidrage til flere dygtige medarbejdere i vores velfærdssamfund.

Men vi vil også gerne sikre, at pengene hjælper med til at løse nogle af de udfordringer vi står med. At vagterne dækkes af alt for få, som trækker et meget stort læs. At det er for hårdt, og at der er for få, der arbejder fuld tid. Det handler ikke om at tvinge nogen. Men om at belønne dem, der tager en ekstra tørn. 

Læs også

Vi styrker også velfærdsuddannelserne

Det er bekymrende at se, hvordan interessen for velfærdsuddannelser blandt unge svinder, og mange erfarne medarbejdere forlader det offentlige til fordel for det private arbejdsmarked.

Jens Joel
Beskæftigelsesordfører i Socialdemokratiet

Vi er nødt til at handle på de dystre udsigter. Ud over at se på løn og arbejdsvilkår skal vi også kigge på uddannelserne, og jeg er glad for at regeringen lægger op til både at styrke professionsuddannelser, erhvervsuddannelser og har permanentgjort retten til et uddannelsesløft på 110 procent dagpengesats.

Ligesom vi i Folketinget har aftalt en historisk høj bevilling til forbedring af arbejdsmiljøet. Samtidig skal unødigt bureaukrati fjernes så der kan frigøres mere tid til kerneopgaven.

Det er lønmodtagerne og arbejdsgiverne der sammen med regeringen skal sikre, at pengene gør størst mulig gavn og løser de rekrutterings- og fastholdelsesudfordringer, som vi vil møde de kommende år.

Det er en vanskelig opgave. Men det er vigtigt, hvis vores velfærdssamfund også i fremtiden skal kunne levere den tryghed og omsorg, som vi alle ønsker og forventer. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Joel

MF (S), beskæftigelsesordfører, næstformand i folketingsgruppen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

0:000:00