Støjberg vil ikke lovgive om sms-fyringer

SAMRÅD: Beskæftigelsesministeren vil ikke lovgive mod sms-fyringer, selvom hun betegner det som tarveligt. Det er op til arbejdsmarkedets parter, mener hun.
Regeringen vil ikke lovgive mod fyringer via sms.
Regeringen vil ikke lovgive mod fyringer via sms.Foto: Rasmus Nielsen/Altinget.dk
Kristian Aaskov Nielsen

Jeg agter ikke at lovgive på området, men jeg vil opfordre arbejdsmarkedets parter til at diskutere det og bruge overenskomstforhandlingerne til det i fremtiden. Men det er tarveligt og ikke den rigtige måde at fyre på.

Inger Støjberg (V)
Beskæftigelsesminister

Et par hurtige klik på mobiltelefonen og et tryk på "send". Så simpelt er det for arbejdsgivere at afskedige deres medarbejdere. Og det bliver der ikke ændret på efter tirsdagens samråd i Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg. Det slog beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) fast.

"Jeg agter ikke at lovgive på området, men jeg vil opfordre arbejdsmarkedets parter til at diskutere det og bruge overenskomstforhandlingerne til det i fremtiden. Men det er tarveligt og ikke den rigtige måde at fyre på," sagde Inger Støjberg ved samrådet.

Hun påpegede at, politikerne har en gensidig forpligtigelse til at holde øje med, om problemet er voksende.

S loven er forældet
Sms-fyringer kom på dagsordnen i starten af februar, hvor 14 ansatte på Emmelev Klev Strandhotel i Sønderjylland fik deres fyreseddel på mobiltelefonen. Det fik Socialdemokraternes gruppeformand Carsten Hansen til at foreslå, at det skulle gøres ulovligt.

Han kontaktede derfor Justitsministeriet for at gøre det klart, om det er lovligt at fyre på den måde. Loven forskriver, at en fyring skal være "på bogstav", men der er intet nedfældet, om det skal være på papir, eller om en tre tommer skærm kan gøre det. Det kunne Carsten Hansen fortælle på samrådet.

Derfor mener han, at lovgivningen, som er fra år 2000, skal opdateres.

"Beskæftigelsesministeren burde træde ind i 2010 og forholde sig til den uværdige måde, det er at afskedige sine medarbejdere per sms," sagde Carsten Hansen til samrådet.

DF: Send en sms-ansøgning
Inger Støjberg pegede flere gange under samrådet på, at sms'er er et flittigt redskab i kontakten med arbejdsgiveren og de ansatte. Både til sygemelding og afløsning af vagter er sms'erne i brug. Dertil var der måske ikke så langt at bruge den i ansættelsessammenhænge.

Det fik Dansk Folkepartis arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted til spørge ind til, om en ledig så også legalt kan sende en sms som en jobansøgning, og derefter indberette det til jobcentrene. Et hul, som han ikke mente ville være en fordel for den ledige.

Det vil Inger Støjberg nu undersøge.

"Det er et overordentlig godt spørgsmål, fordi det er afgørende, at man kan godtgøre, at man har søgt job. Nu er jeg ikke jurist, men det vil jeg selvfølgelig følge op på," sagde Inger Støjberg.

Inger Støjberg oplyste desuden, at Beskæftigelsesministeriet vil nu kigge gældende retstilstand omkring sms-fyringer igennem.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00