Debat

Tænk langsigtet – men investér i fremtiden nu

DEBAT: Videnflugt af kvalificeret arbejdskraft truer Nordjyllands udvikling. Politikere, virksomheder og aktører trækker i arbejdstøjet for at sikre regionen gennem uddannelse og kompetenceudvikling, skriver regionsrådsformand Ulla Astman (S).
Foto: Region Nordjylland
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ulla Astman (S),
regionsrådsformand, Region Nordjylland

Vi står ved en skillevej. Verden er på vej ud af en global økonomisk krise. Virksomhederne er atter ved at komme op i gear, og de seneste tal viser, at ledighedskurven i Danmark er knækket, og beskæftigelsen langsomt stiger. Det går med andre ord den rigtige vej, men selvom vi kan se lys for enden af tunnelen, er det samtidig vigtigt, at vi kigger længere fremad. Nye udfordringer venter forude, og det er nu vi skal investere for at sikre en stærk position på fremtidens arbejdsmarked.

Den helt centrale udfordring for såvel Danmark som det meste af den vestlige verden er den demografiske udvikling. Befolkningsudviklingen betyder, at arbejdsstyrken i Danmark falder markant, når vi kigger flere år fremad. Det er et faktum, som vi ikke kan ændre på. Men vi kan til gengæld sikre os, at vi bruger kræfterne rigtigt, så Danmark også i fremtiden er kendetegnet ved vækst, velstand og velfærd.

Vi er allerede godt i gang med det arbejde i Nordjylland. I et tæt parløb mellem regionens erhvervsliv, videninstitutioner og offentlige myndigheder har vi valgt at bruge vores kræfter på de områder, hvor Nordjylland har særlige styrkepositioner - og hvor en koordineret indsats for alvor kan fremme vores muligheder på fremtidens arbejdsmarked.

Udfordringerne på fremtidens danske arbejdsmarked er mange - både nationalt og regionalt. Men mulighederne for at skabe fortsat og balanceret vækst er tilsvarende store, hvis vi tænker nyt, samler kræfterne og investerer nu.

Ulla Astman
Regionsrådsformand

Uddannelse og virksomhedsrettet kompetenceudvikling er områder, hvor vi står særligt stærkt i Nordjylland. Vi er den region i Danmark, hvor flest unge tager en ungdomsuddannelse. Hele 85,7 % af en ungdomsårgang ruster sig på den måde til enten erhvervsarbejde eller videregående uddannelse. En høj uddannelsesprocent alene er dog langtfra nok til at løse Nordjyllands udfordringer og dermed sikre den fremtidige vækst i regionen.

Videnflugt med store konsekvenser
En af Nordjyllands største udfordringer er nemlig, at mange af vores yngre mennesker flytter fra regionen. Især unge højtuddannede forsvinder i stort tal, når de har afsluttet deres uddannelse og er på udkig efter første job. En undersøgelse fra Aalborg Universitet viser, at det drejer sig om næsten 2 ud af 3 nyuddannede kandidater. Denne fraflytning er dels med til at øge konsekvenserne af den generelle befolkningsudvikling, og samtidig mister vi med de højtuddannedes fraflytning en afgørende brik i vores arbejde med at styrke det regionale erhvervsliv. Derfor har vi sammen med erhvervslivet og uddannelsesstederne arbejdet målrettet med at sikre både flere praktikpladser og flere jobs til højtuddannede.

Videnflugt er naturligvis ikke kun en nordjysk udfordring. Samme tendens ses i flere af landets andre regioner, og ikke mindst set i et globalt perspektiv er Danmark som helhed i en tilsvarende konkurrencesituation. Hvis vi ikke handler hurtigt, koordineret og med solide investeringer til at understøtte vores strategier, så forsvinder både arbejdskraft og arbejdspladser i stigende tempo ud af landet.

Nordjylland har taget kampen op
I Nordjylland har vi valgt at satse massivt på uddannelse og kompetenceudvikling, så vi i fremtiden fortsat kan tilbyde kvalificeret arbejds- og innovationskraft samt tiltrække og fastholde virksomheder og jobs. En regional investering på i alt 327 mio. kr. fra Region Nordjylland og Vækstforum Nordjylland over de seneste 5 år er det indtil videre blevet til.

Senest har vi sat match-making mellem unge og virksomheder øverst på dagsordenen - både på de videregående uddannelser og på erhvervsskolerne. De konkrete resultater af indsatsen er begyndt at vise sig. Gennem et særligt projekt kaldet Praktikpladsjagten, som Region Nordjylland har støttet med 5,4 mio. kr., har vi lavet over 4.100 uddannelsesaftaler mellem virksomheder og elever på de nordjyske erhvervsskoler. Og i et andet nyt projekt har et særligt task-force af nyuddannede akademikere været på besøg hos mere end 100 virksomheder overalt i regionen for at afdække mulige match mellem højtuddannedes kompetencer og erhvervslivets behov for arbejdskraft.

Udfordringerne på fremtidens danske arbejdsmarked er mange - både nationalt og regionalt. Men mulighederne for at skabe fortsat og balanceret vækst er tilsvarende store, hvis vi tænker nyt, samler kræfterne og investerer nu. I Nordjylland har vi taget kampen op.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ulla Astman

Kontorchef, HK Nordjylland, fhv. regionsrådsformand (S), Region Nordjylland
cand.scient.adm. (Aalborg Uni. 1996)

0:000:00