Debat

Teknik – ikke politik – ændrer samfundet

KLUMME: Udgiver af Mandag Morgen og Altinget i Danmark og Sverige Rasmus Nielsen skriver, at 2017 blev mere forandret af teknik end politik. 

2018 bliver for os fortsat internationalisering, produktudvikling, vækst og markedsindtagelse – men også konsolidering, skriver Rasmus Nielsen.
2018 bliver for os fortsat internationalisering, produktudvikling, vækst og markedsindtagelse – men også konsolidering, skriver Rasmus Nielsen.Foto: Lars Helsinghof / Altinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ved årets afslutning ser vi tilbage og eftertænker: – Hvad bragte året?

Det er, som om den teknologiske udvikling i år for alvor ændrede samfundet. Disruption kaldes det vist. Og Singularity University lærer os, at det foregår på en eksponentiel kurve som snebolden, der ruller hurtigere og hurtigere.

Du ser det overalt. Jeg er kommet på den forkætrede Nørrebrogade i København hele mit liv, boet henved det halve liv i den gade, der igen fik julelys. De seneste måneder er det blevet normalt at se folk med kufferter på slæb. Noget vi sjældent så før, da Nørrebro ikke er et typisk hotelkvarter. Men det er landets tættest befolkede. Hvad da? Airbnb.

Der er i tiden nogle alvorlige sammenstød mellem tech-giganter fra primært Californien og de traditionelle europæiske brancher. Horesta, der taler hotellers og restauranters sag, vil have reguleret, læs beskattet, indtægter fra privat udleje, der truer hotellerne. Den magtfulde taxi-lobby herhjemme fik indtil videre smidt Uber på porten, nu godt hjulpet af EU-Domstolen, der som noget indlysende rubricerer Uber som en transportvirksomhed, ikke det mere fluffy "tech-virksomhed".

Det må være mærkeligt som politiker at være tilskuer til samfundets grundlæggende forandringer som følge ikke af lovgivning men teknologi.

Rasmus Nielsen
Udgiver, formand

De frie, demokratiske mediers annonceladning til sociale medier og søgemaskinen er kendt stof, og det var et chok for små og mellemstore europæiske virksomheder, at tech-giganterne slap ind i det store europæiske indre marked til en selskabsskatteprocent på kun 0,005.

Nogle er mere lige end andre. Stor skatteyder – høj topskat. Stor virksomhed - mikroskopisk skat. Logik for virtuelle burhøns? Flyt jer, små familievirksomheder, nu kommer vi store. USA ind – Europa ud, selv på Europas hjemmebane. Forstår godt at franskmændene protesterer. Dem kan vi regne med.

Teknologisk udvikling har altid ført an og ført til efterfølgende politiske ændringer. Tænk eksempelvis på dampmaskinen og industrialiseringen, der igen nødvendiggjorde arbejdsmarkeds-, social- og boligpolitik og førte til de internationale arbejderbevægelser. Man kan vel ikke lovgive om en mulig, forventet fremtidig udvikling. 

Men det er, som om den teknologiske disruption med internet of things, robotter og de få, globale mastodonter ændrer samfundet i en hast, som meningsdannelsen og de politiske instrumenter slet ikke kan følge med i. Det må være mærkeligt som politiker at være tilskuer til samfundets grundlæggende forandringer som følge ikke af lovgivning men teknologi.

Tænk bare på bitcoin og andre kryptovalutaer, der i 2017 lagde verden ned med uanet økonomisk magt - helt uden politisk kontrol eller skat. Nu har de - som de andre tech-giganter - råd til at hyre verdens bedste jurister mod regler og afgifter. Teknik over politik. Politikerne kom for sent.

Alt dette – den teknologiske revolutions betydning for samfundsudviklingen – udgiver vi et medie om, Mandag Morgen. Dels i form af det kendte ugebrev af samme navn og udgivelsesfrekvens, dels nu i form af MM Next, en specialiseret netavis redigeret af en af medieverdenens mest kyndige og velskrivende på området, Peter Hesseldahl. Hans artikler er noget af det, jeg selv virkelig har lært af i år. Og abonnenter har meldt sig allerede, herligt. En futuristisk klassiker er født.

Det er svært blandt over 20 netaviser fra Altinget.dk at nævne én, men lad alligevel det være Altinget: civilsamfund, hvis kurs mellem stat og marked sættes så sikkert af redaktør Carsten Terp. Vi skriver – som nogle af de få herhjemme – om foreninger og fonde. Kan det blive mere samfundsrelevant? Intet samfund uden det frivillige bidrag. Søsat med støtte fra TrygFonden og Realdania, men i 2018 skal vi stå på egne ben. Vi skal løbe, skal vi ...

For denne virksomhed under ét blev 2017 et år præget af store forandringer. Hvad andet, når snebolden ruller? Alene på Altinget.dk fik vi fordoblet trafikken igen år for år, fra 12,5 millioner sidevisninger i 2016 til 24 millioner i 2017. Vores gratis nyhedsbrev udkommer nu 137.000 gange hver dag (68.500 i weekender). Alene i valgmåneden november læste hver sjette dansker Altinget. Det er public service fra private hænder.

Huset fik ny koncernchef i den drevne og bredt anerkendte Per Mikael Jensen, der på kort tid har sat sig solidt i stolen og sat sit hold med blandt andet de unge direktører Ricky Thomsen og Anders Krøyer Lauritzen.

Økonomien gror. Topchefen har mange kommercielle og publicistiske ideer men ved præcis, hvad han gør. Det er som en leg for "pm", selv om arbejdsdagen placeres store dele af døgnet.

Chefredaktøren Jakob Nielsen markerer sig sikkert – både som vores ansigt i debatten udadtil, og indadtil udvikler han professionelt og sikkert vores publicisme i dybden og bredden. Han kender sit Danmark, EU – ja, USA og verden. Jakob tog sig sin redaktionschef i Cecilie Gormsen, og det forstår man jo godt: Spørger marsmanden, hvad en dygtig journalist og redaktør er, så send Cecilie.

På Mandag Morgen er vores allesammens Lisbeth Knudsen i færd med at bringe det navnkundige medie – skabt af Erik Rasmussen i 1989 – ind i den nye tid, det selv skriver om. Uden forandringer var mediet nok dødt, men nu samles vi alle om at bevare og udvikle nestoren i dansk, specialiseret kvalitetsjournalistik. Også i 2018 vil såvel Erik Rasmussen som Lisbeth Knudsen ses i spalterne med vægtige klummer, analyser og ledere.

Vores internationale ekspansion kræver noget af mig som bestyrelsesformand og investor og af koncernchefens erfaring fra Metro International med udrulning af mediekoncepter. Med Altinget.se i Stockholm har det indtil nu kostet os et tocifret millionbeløb, men omsætningen stiger, abonnenter bliver ombord, og vi skal nok vedvarende bidrage med at få det konsensussøgende land til for alvor at diskutere værdier, fordeling - kort sagt: politik. Som riksdagsredaktør i mange år er det opgaven for vores svenske chefredaktør Mattias Croneborg, der driftsikkert driver redaktionen.

Modsat andre medier oplever vi stor interesse fra annoncører, hvis adgang til vores medier dygtigt og ungt-ambitiøst formidles af Nichehuset i Bredgade i København. December blev deres og dermed vores bedste annoncemåned nogensinde. Medier virker, når målgruppen skal masseres.

2018 bliver for os fortsat internationalisering, produktudvikling, vækst og markedsindtagelse – men også konsolidering, så vi kan vokse organisk for egne midler uden at låne som de sidste par år.

Eller udtrykt kunde- og brugerrettet: Vi vil gøre os umage for at bringe jer endnu mere uvildig kvalitetsjournalistik om Danmarks og Europas udvikling. Vi vil dække dysten om værdier og fordeling. Ikke selv mene noget eller dømme nogen. Men medvirke til at samfundet lidt hurtigere og bedre udvikler sig til gavn for flest mulige, det være sig borgere, virksomheder samt de myndigheder og aktører, der også er centrale hjul på samfundsvognen. Fake News? Ikke hér. Det er kun noget, vi faktuelt afslører på Tjekdet.dk.

Tak for brugen af vores medier, netværk og andre tilbud i år – 2018 bliver endnu bedre. God jul og godt nytår.

Rasmus Nielsen
Udgiver, formand

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Nielsen

Ansv. chefredaktør, Altinget
journalist (DMJX 1998)

Lisbeth Knudsen

Strategidirektør, Altinget og Mandag Morgen, formand for Odense Symfoniorkester og Rønnow, Leth og Gori Arkitekter, Foreningen TjekDet og Demokratikommissionen, bestyrelsesleder, Niras
journalist (DJH 1975)

Per Mikael Jensen

Kommunikations- og PA-chef, Seaborg
Journalist (DJH 1989)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024