Tvivl om uddannelsestvang for unge på kontanthjælp

TVANG: Regeringen vil udvide uddannelsestvangen for unge på kontanthjælp. Men det er usikkert, om der kan samles flertal for det. Enhedslisten er lodret imod, og også V og K er skeptiske.
Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Jørgen Skadhede
Det er usikkert, om regeringen kan samle flertal for sit forslag om at udvide uddannelsestvangen for unge på kontanthjælp. Enhedslisten er direkte modstander af regeringens idé, og hos både V og K er man umiddelbart ganske skeptiske.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) har ellers flere gange gjort det klart, at regeringen vil udvide uddannelsestvangen for unge på kontanthjælp. Senest på forsiden af Jyllands-Posten i søndags.

I dag kan unge under 25 år som udgangspunkt ikke få kontanthjælp, men skal gå i gang med en uddannelse på SU, medminde de har børn eller vurderes helt uegnede til at tage en uddannelse.

Vil hæve aldersgrænsen
Den aldersgrænse vil SRSF-regeringen gerne hæve til 30 år.

"Unge under 30 år, der er arbejdsmarkedsparate, skal i uddannelse. Jeg har intet problem med at sige til unge, at de saftsuseme skal tage en uddannelse, og jeg er også villig til at sige, at hvis ikke de gør det, så er der ingen kontanthjælp. Det er en hård måde at gøre det på. Men alternativet er, at de hænger fast," siger Mette Frederiksen til Jyllands-Posten.

Fakta
Aktivering af personer under 25 år

Siden 2006 har der været uddannelsestvang for unge under 25 år.

Er du under 25 år og modtager kontanthjælp, vil jobcenteret pålægge dig at tage en uddannelse på samme vilkår som alle andre, hvis du:

- ikke har en erhvervskompetencegivende uddannelse
- ikke har forsørgerpligt
- er i stand til at tage en uddannelse

Unge på kontanthjælp

Så mange var på kontanthjælp i oktober 2011

Alle: 122.341
25-29 år: 17.106
Under 25 år: 30.055


Kilde: Borger.dk og Jobindsats.dk

Men regeringens parlamentariske grundlag i form af Enhedslisten vil ikke lægge stemmer til sådan en reform af kontanthjælpen.

"Det er begrænset, hvad man får ud af at tvinge folk i uddannelse. Tvang er ikke befordrende for læring. Og vi vil slet ikke være med til at forringe de unges økonomiske grundlag ved at rykke dem over på SU. Det ser ud til, at man bare vil flytte nogle mennesker over på en lavere ydelse. Men hvis regeringen derimod vil bruge uddannelse som et ret og pligt-tilbud for unge, hvor de beholder deres nuværende ydelse, så er vi parate til at snakke med," siger arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl (EL) til Altinget.dk.

Borgerlig skepsis
Dermed må regeringen lede på den borgerlige fløj for at få et flertal på plads. Men her er der også udbredt skepsis over for at tvinge en ressourcesvag målgruppe i uddannelse.

Falder de alligevel fra uddannelsen, er det dyrt for samfundet og endnu et nederlag til den unge, lyder det fra V og K.

"Vi er rigtig skeptiske over for det, fordi vi ikke tror, at man med et snuptag kan sende disse unge i uddannelse. Det er motivation, der er afgørende, når man tager en uddannelse. Og motivation får man ikke af, at man bliver truet til at tage en uddannelse," siger arbejdsmarkedsordfører Mai Henriksen (K).

Samme toner kommer fra det store oppositionsparti Venstre.

"Jeg er enig i målet, men jeg er ikke enig i, at det skal ske med tvang," siger arbejdsmarkedsordfører Ulla Tørnæs (V) til Jyllands-Posten.

Stor forskel på 25 og 30 år
Den nuværende uddannelsestvang for unge på kontanthjælp blev indført under VK-regeringen, men der er stor forskel på, om grænsen er 25 eller 30 år, mener Konservative.

"Det kan være godt for de helt unge at få et puf i ryggen. Men for dem i slutningen af tyverne er der ofte en årsag til, at de aldrig har fået taget en uddannelse. Det er ofte ressourcesvage unge, der har oplevet mange nederlag. Vi risikerer bare, at de vælger noget, de ikke har lyst til, og at de falder fra igen. Dermed giver vi de unge endnu et nederlag, som hverken er godt for dem selv eller samfundet," siger Mai Henriksen.

Hos Dansk Folkeparti er man enig i, at der er afgørende forskel på at tvinge en 23-årig og en 29-årig i uddannelse. Men partiet har ikke taget endeligt stilling til regeringens forslag.

"Det er lidt svært at tage stilling til, når det ikke er mere konkret. Vores udgangspunkt er, at hver enkelt kontanthjælpsmodtagers situation er forskellig, og derfor kan man ikke nødvendigvis gøre det så sort og hvidt, som beskæftigelsesministeren lægger op til. Men vi erkender, at der er en stor gruppe, hvor vi må gøre noget ekstra," siger arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted (DF).

KL støtter idéen
Mens oppositionspartierne på Christiansborg er yderst forbeholdne over for regeringens idé, så er kommunerne, der har ansvaret for de unge, meget positive.

"For kommunerne har det højeste prioritet, at unge får en uddannelse. Som ufaglært er der stor risiko for at ende i langvarig ledighed. Derfor vil KL støtte op om, at uddannelsespålægget udvides, så det gælder for unge op til 30 år," siger formanden for KL's arbejdsmarkedsudvalg Erik Nielsen (S) i en pressemeddelelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Mai Mercado

MF og gruppeformand (K), fhv. børne- og socialminister, fhv. formand, FOF
cand.scient.pol. (SDU 2008)

Ulla Tørnæs

Kandidat til Europa-Parlamentet (V), Formand, Den Sociale Investeringsfond, Danida Fellowship Centre, bestyrelsesmedlem, professionshøjskole UC-Syd
exam.art. i fransk (Odense Uni. 1984), ED i fransk (Handelshøjskolen i København 1988), Bestyrelsesuddannelse CBS

0:000:00