Kronik

UU-leder: Det er simpelthen forkert, at 43.000 unge er uden uddannelse eller job

Jeg er så træt af at læse, at 43.000 unge står uden for uddannelse eller job, fordi det er en kæmpe vildfarelse. Det er afgørende at få de rette tal på bordet, ellers diskuterer vi forkerte problemstillinger, skriver Hanne Paustian Tind.

Unge på offentlige ydelser (førtidspension undtaget) med en gennemført stu medregnes i gruppen af unge, der står uden for uddannelse og job, skriver Hanne Paustian Tind.
Unge på offentlige ydelser (førtidspension undtaget) med en gennemført stu medregnes i gruppen af unge, der står uden for uddannelse og job, skriver Hanne Paustian Tind.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Hanne Paustian Tind
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jeg mener, det var tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen, der under en ophedet TV-debat flere gange højrøstet udbrød ”Jeg hører forkerte tal!”.

Jeg indrømmer, at jeg får samme spontane trang, hver gang jeg hører, at ”43.000 unge under 25 år står uden for uddannelse eller beskæftigelse”.

Senest er tallet igen dukket op i forbindelse med den nye aftale, der er indgået mellem regeringen og et bredt flertal af folketingets partier, om at styrke fgu-institutionernes økonomi.

Første linje i Børne- og Undervisningsministeriets pressemeddelelse lyder ”Omkring 43.000 unge under 25 år er i dag ikke i uddannelse eller job. For mange af de unge er den forberedende grunduddannelse (fgu) det rette tilbud”.

Når jeg får trang til at til at råbe ”Jeg hører forkerte tal”, så har det absolut ikke noget at gøre med den aktuelle aftale om at tilføre fgu-sektoren mere økonomi. Den aftale bifalder jeg fuldt ud.

Det er den unuancerede og fejlagtige opgørelse af de 43.000 unge, der står uden for uddannelse og beskæftigelse, den er gal med.

Undersøg tallene

Vive, det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd, har i sin rapport fra april 2023 præcist redegjort for, hvordan de unge, der på et aktuelt givent tidspunkt står uden for uddannelse og job, er fordelt på målgrupper.

Det er kun 15.000 unge, der står uden for uddannelse og job og samtidig med har fået offentlig forsørgelse i mere end ét år

Hanne Paustian Tind
UU-leder, UU-Nordvestjylland

Rapporten forklarer, hvordan 47.000 unge, der i uge 41 i 2019 stod uden for uddannelse og job, fordeler sig. 6.000 unge var under 18 år og dermed omfattet af loven om pligt til uddannelse eller anden aktivitet.

I mine tre nordvestjyske kommuner arbejder langt de fleste af disse unge som ungarbejdere i et pauseår mellem grundskole og ungdomsuddannelse. Resten af denne gruppe har kommunerne tilbud til, eksempelvis praktikker og mestringsforløb.

De resterende 41.000 mellem 18-24 år, der står uden for uddannelse og job på måletidspunktet, udgøres af 26.000 unge, der enten er på offentlig ydelse i en kortere periode på under ét år, eksempelvis mellem job og uddannelse, eller som slet ikke er på offentlige ydelser, fordi de er selvforsørget og eksempelvis selv har valgt at arbejde mindre end 18 timer om ugen.

Således er det kun 15.000 unge, der står uden for uddannelse og job og samtidig med har fået offentlig forsørgelse i mere end ét år.

Problemet er så yderligere, at der for gruppen på de 15.000 unge uden for uddannelse og job og på offentlig forsørgelse i mere end ét år ses fuldstændig bort fra den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse, stu, for unge med væsentlige funktionsnedsættelser og handicap.

Unge på offentlige ydelser (førtidspension undtaget) med en gennemført stu medregnes således i gruppen af unge, der står uden for uddannelse og job, der er defineret ved ikke at have gennemført uddannelse ud over grundskole.

Læs også

Dette på trods af at stu er en formel treårig ungdomsuddannelse, der indgår i den nationale 90-procent-målsætning for gennemført ungdomsuddannelse, og at kommunerne hvert år bruger et trecifret millionbeløb på at drifte en formel ungdomsuddannelse, der så alligevel ikke regnes for noget.

En ganske stor del af de 15.000 fra 2019-opgørelsen, der står uden for uddannelse og job og har været på offentlig forsørgelse i over et år, vil netop være unge, der har gennemført en stu.

Unge med en gennemført stu vil for langt den største dels vedkommende ikke kunne opnå forudsætninger for at gennemføre yderligere ungdomsuddannelse eller kunne opnå selvforsørgelse på arbejdsmarkedet med en beskæftigelsesgrad over 18 timer om ugen.

De kan således ikke forventes at kunne uddanne eller beskæftige sig ud af gruppen af unge uden uddannelse og job.

Udskamning af gruppen

Jeg bliver så træt af gang på gang at læse, at 47.000 eller 43.000 unge under 25 år står uden for uddannelse eller job, fordi det er en kæmpe vildfarelse at tro, at kommunerne går og putter med en stor arbejdskraftreserve af unge med uforløste arbejdsmarkedspotentialer til eksempelvis fgu, erhvervsuddannelse og fuld selvforsørgelse.

I min optik ringeagter og udskammer vi en gruppe af unge mennesker med væsentlige og varige funktionsnedsættelser

Hanne Paustian Tind
UU-leder, UU-Nordvestjylland

Af de 15.000 unge fra 2019-fokusgruppen, der er på ydelse i over et år, vil cirka to tredjedele være unge med gennemført stu (eller unge med tilsvarende varige funktionsnedsættelser i tilfælde hvor kommunerne – diplomatisk formuleret – har været lidt tilbageholdne med at tilbyde en stu).

I min optik ringeagter og udskammer vi en gruppe af unge mennesker med væsentlige og varige funktionsnedsættelser, der netop har gennemført den uddannelse, stu, der passer til dem, ved at vi fortsat lader dem optræde i statistikker over unge, der ikke har gennemført uddannelse ud over grundskolen.

Vi anerkender heller ikke kommunerne for at bruge millioner og atter millioner af kroner på at drifte og finansiere en bekostelig individuel ungdomsuddannelse og anstrenge sig for at udbyde eller tilkøbe uddannelseselementer fra private udbydere med høj kvalitet og individuelt tilpassede læringsmål.

Endelig giver vi politikere og erhvervsliv og alle øvrige interessenter et falsk og misvisende billede af, hvor stor gruppen af unge uden for uddannelse og beskæftigelse i realiteten er, og hvor stor en arbejdskraftreserve, der er til stede i gruppen af unge på offentlig forsørgelse, der har stået uden for uddannelse og job i mere end ét år.

Og vildfarelsen stopper jo ikke ved de 25 år. For ganske nyligt kunne man læse overskriften ”Ny analyse: Titusinder af 25-29-årige har hverken uddannelse eller job”.

Kære venner, det er jo primært de tidligere 15-24-årige med en stu eller tilsvarende, der nu er blevet nogle år ældre og fortsat ikke kan forventes at kunne uddanne eller beskæftige sig ud af gruppen af unge uden uddannelse og job.

Om vi så forlænger den kommunale ungeindsats til 30 år eller endnu længere for den sags skyld, så kommer vi ikke til at kunne ændre på det faktum, at en stor gruppe unge og voksne har væsentlige og varige funktionsnedsættelse i en grad, så de ikke opnå evne til erhvervsuddannelse eller fuld selvforsørgelse, men heller ikke er omfattet af reglerne for førtidspension.

Dertil kan vi så lægge en stigende gruppe af studenter med væsentlige og varige psykiatriske funktionsnedsættelser, der har gennemført en gymnasial uddannelse på forlænget tid eller i særlige tilrettelæggelser og med væsentlig mentor- og SPS-støtte, og som vil få svært ved at opnå forudsætninger for at gennemføre videregående uddannelse eller opnå fuld selvforsørgelsesevne på et ordinært ufaglært arbejdsmarked.

Få det nu rettet

Det er afgørende vigtigt, at vi fremadrettet får de rette tal og proportioner på bordet, når vi taler om unge og voksne, der står uden for uddannelse og job. Ellers bruger vi kræfterne på at diskutere forkerte problemstillinger på baggrund af misvisende forudsætninger.

Få nu venligst unge med en gennemført stu taget ud af opgørelsen over unge, der ikke har gennemført uddannelse ud over grundskolen

Hanne Paustian Tind
UU-leder, UU-Nordvestjylland

Få nu venligst unge med en gennemført stu taget ud af opgørelsen over unge, der ikke har gennemført uddannelse ud over grundskolen. Alt andet er disrespekt og giver et forkert billede af den uddannelses- og arbejdskraftsevne, der kan forventes af unge uden for uddannelse og job.

Næste skridt er, at vi anerkender og respekterer den kæmpe opgave og udfordring, det er for kommunernes jobcentre til stadighed at skulle finde egnede og meningsfyldte arbejdsopgaver og fleksjob, som størstedelen af disse unge og voksne kan varetage og forblive i set over et langt arbejdsliv og voksenliv.

Den lokale vognmand og dagligvarebutik kan ikke oprette et ubegrænset antal særlige stillinger hvert år.

Der skal hele tiden og hvert år nye arbejdsgivere på banen til at bistå med at håndtere denne særlige beskæftigelsesindsats. Det bliver kerneudfordringen fremadrettet, og det er en særdeles vanskelig opgave at løse.

Indtil vi når dette punkt i debatten, vil jeg bide mig i tungen og forsøge at opretholde en værdig tavshed, når snakken sikkert snart igen går på de 47.000 eller aktuelt 43.000 unge under 25 år, der – måske, måske ikke - står uden for uddannelse og job.

For jeg erkender, at der er mere politisk svung i tallet 43.000 end i 15.000 unge, der for den største dels vedkommende netop har gjort, hvad der kan forventes af dem ved at have gennemført en stu eller tilsvarende, og derudover ikke kan forventes at opnå forudsætninger for hverken fgu, erhvervsuddannelse eller fuld beskæftigelse og selvforsørgelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024