Venstre fastholder hovedkrav til kontanthjælpsreform

KONTANTHJÆLP: Venstre vil have regeringen til at droppe skillelinjen mellem aktivitetsparate og uddannelsesparate unge. Det får de unge til at gøre sig mindre uddannelsesparate, lyder argumentet. S er uenige.
Selvom der er gode muligheder for en kontanthjælpsreform mellem regeringen og Venstre, er der stadig store knaster, påpeger Ulla Tørnæs (V).
Selvom der er gode muligheder for en kontanthjælpsreform mellem regeringen og Venstre, er der stadig store knaster, påpeger Ulla Tørnæs (V).Foto: Thit Andersen/Altinget.dk

Jeg tror ikke på, at unge hellere vil forblive på kontanthjælp, blot fordi de kan modtage en større ydelse hver måned.

Leif Lahn Jensen (S)
Arbejdsmarkedsordfører
Fakta
Her er hovedelementerne i regeringens udspil til en kontanthjælpsreform:

- Unge under 30 år uden uddannelse skal ikke længere være en del af kontanthjælpssystemet. De skal i stedet have ret og pligt til uddannelse. De får en ny ydelse - uddannelseshjælp - på niveau med SU.

- Unge, der ikke er klar til at gå i gang med en uddannelse, opretholder samme ydelse som i dag, når de deltager i aktive tilbud, der kan bringe dem tættere på målet om uddannelse.

- Alle bliver mødt med klare krav og forventninger. De, der kan, skal arbejde for deres ydelse og bidrage til fællesskabet i nyttejob.

- Alle skal have en indsats. Ingen bliver overladt til sig selv. Det såkaldte matchsystem bliver afskaffet og erstattet af en individuel indsats med udgangspunkt i den enkeltes kompetencer og konkrete udfordringer.

- Enlige forsørgere og unge mødre skal have særlig støtte og økonomisk hjælp til at komme i uddannelse.

- Samlevende får gensidig forsørgerpligt, så kontanthjælpssystemet afspejler de moderne samlivsformer og familiemønstre. I dag gælder forsørgerpligten kun, hvis man er gift.

Reformen skal indbringe en milliard kroner om året fra 2015.


Kilde: Beskæftigelsesministeriet

I forhandlingerne om regeringens udspil til en kontanthjælpsreform lægger Venstre vægt på, at der ikke skal sondres mellem aktivitetsparate og uddannelsesparate unge under 30 år, som der ellers er lagt op til i regeringens udspil.

Det vil ifølge Venstre betyde, at nogle unge vil gå efter en højere ydelse i stedet for at gøre sig uddannelsesparate.

"Venstre mener, at der er indbygget en forkert mekanisme i beskæftigelsesministerens udspil, hvor hun vil forskelsbehandle unge under 30 år i forhold til, om de er uddannelsesparate eller aktivitetsparate. Det er faktisk en forskelsbehandling, der giver en mulighed for at få en ydelse, der er 5.000 kroner højere om måneden. Det giver de unge et incitament til at gøre sig så lidt uddannelsesparate som muligt for at opnå den højere ydelse," siger Venstres arbejdsmarkedsordfører, Ulla Tørnæs.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00